Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ισπανία: Η κυβέρνηση δίνει χάρη σε φυλακισμένους Καταλανούς αυτονομιστές

Ιστορική απόφαση

23 Ιουνίου 2021 07:53
Ισπανία: Η κυβέρνηση δίνει χάρη σε φυλακισμένους Καταλανούς αυτονομιστές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ απένειμε χάρη και στους εννέα Καταλανούς αυτονομιστές ηγέτες που έχουν φυλακιστεί για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα ανεξαρτησίας της περιφέρειας αυτής το 2017, με έναν εξ αυτών να αντιδρά με μάλλον περιφρονητικό τρόπο στην είδηση της επικείμενης απελευθέρωσής του.

Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε τις απονομές χάριτος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Υπόκεινται σε όρους ενώ συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση να έχουν οι ηγέτες δημόσια αξιώματα. Επίσης, δες τι έκαναν δάσκαλοι για να υποστηρίξουν μαθητή τους ενάντια στο ομοφοβικό bullying.

Ισπανία: Η κυβέρνηση δίνει χάρη σε φυλακισμένους Καταλανούς αυτονομιστές

Οι ηγέτες καταδικάστηκαν το 2019 σε ποινές κάθειρξης μεταξύ 9 και 13 ετών για τα αδικήματα της εξέγερσης και της κατάχρησης κρατικών πόρων, με στόχο να διοργανώσουν δημοψήφισμα για την απόσχιση από την Ισπανία, που οι αρχές στη Μαδρίτη απαγόρευσαν, αλλά το οποίο οδήγησε σε μια μονομερή και πρόσκαιρη κήρυξη ανεξαρτησίας.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε περιγράψει τις απονομές χάριτος, στις οποίες όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις αντιτίθεται η πλειονότητα των Ισπανών, ως κίνηση καλής θέλησης και το πρώτο βήμα προς την επίλυση μιας πικρής πολιτικής διαμάχης με την πλούσια βορειοανατολική περιφέρεια της χώρας, της οποίας η κυβέρνηση επιδιώκει τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία υπό την αιγίδα της Μαδρίτης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ απένειμε χάρη και στους εννέα Καταλανούς αυτονομιστές ηγέτες

Ένας από τους ηγέτες, ο Ραούλ Ρομέβα, που καταδικάστηκε σε 12ετή κάθειρξη για τον ρόλο του ως επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της Καταλονίας, δήλωσε ότι η περιφέρεια θα συνεχίσει τον αγώνα της για αυτοδιάθεση.
«Με την απονομή χάριτος σε εννέα πρόσωπα, δεν θα κρύψουν την καταπίεση που συνεχίζουν να ασκούν σε βάρος εκατοντάδων αυτονομιστών. Δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα: αμνηστία και αυτοδιάθεση», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι Καταλανοί ηγέτες θα απελευθερωθούν από τη φυλακή όταν οι απονομές χάριτος δημοσιευθούν στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης.

Συντηρητικά αντιπολιτευόμενα κόμματα στη Μαδρίτη έχουν πει ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά των απονομών χάριτος, ενώ εκατοντάδες αυτονομιστές διαδήλωσαν χθες στη Βαρκελώνη, θεωρώντας ότι το σχέδιο του Σάντσεθ είναι ανεπαρκές και ζητώντας νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής.

«Να ανοίξουμε μια νέα εποχή συμφιλίωσης»

Ισπανία: Νεκροί τρεις μετανάστες σε ναυάγιο σκάφους - Αγνοούνται πέντε ακόμα

Ισπανία: Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και μια γυναίκα που φαίνεται πως ήταν έγκυος, σύμφωνα με τους διασώστες, και άλλοι πέντε φέρονται ως αγνοούμενοι μετά το ναυάγιο ενός πλεούμενου που μετέφερε μετανάστες ανοικτά του Λανθαρότε, στο ισπανικό αρχιπέλαγος των Καναρίων, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές υπηρεσίες διάσωσης.

«Τρεις άνθρωποι είναι νεκροί, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες εκ των οποίων η μία πιστεύουμε ότι ήταν έγκυος», δήλωσε ο Ενρίκε Εσπινόσα, επικεφαλής των υπηρεσιών διάσωσης στο Λανθαρότε. Επίσης, έκλεισε η δημοτική δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ.

«Πιστεύουμε πως 49 άνθρωποι επέβαιναν στο σκάφος. Εντοπίσαμε 41 εν ζωή και τρεις που είχαν πεθάνει. Κάνουμε έρευνες για πέντε ανθρώπους: έναν ανήλικο και τέσσερις άνδρες», είπε.

ο σκάφος ανατράπηκε κοντά σε ένα λιμάνι στο βόρειο τμήμα του νησιού

Το σκάφος ανατράπηκε κοντά σε ένα λιμάνι στο βόρειο τμήμα του νησιού, σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη βραχώδη ζώνη και άνθρωποι που βρίσκονταν στο λιμάνι πήδηξαν στη θάλασσα για να βοηθήσουν τους μετανάστες, είπε ακόμη.

Οι αφίξεις σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες στα Κανάρια από την Αφρική, ένας ιδιαίτερα επικίνδυνος διάπλους λόγω των ισχυρών ρευμάτων, πολλαπλασιάστηκαν από τα τέλη του 2019 και την ενίσχυση των ελέγχων στη Μεσόγειο.

Το 2020, 23.023 μετανάστες έφθασαν στο ισπανικό αρχιπέλαγος, οκταπλάσιος αριθμός σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι αφίξεις σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες στα Κανάρια από την Αφρική

Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον 1.851 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2020 προσπαθώντας να φθάσουν στα Κανάρια, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Caminando Fronteras, που παρακολουθεί τις μεταναστευτικές ροές.

Από την Αφρική, ο διάπλους είναι τουλάχιστον εκατό χιλιόμετρα, και τα ρεύματα καθώς και η κατάσταση των σκαφών και το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές είναι υπερφορτωμένα, προκαλούν πολλές τραγωδίες.

Στα τέλη Απριλίου, ένα αυτοσχέδιο σκάφος ανοικτά των Καναρίων εντοπίστηκε με τα πτώματα 24 μεταναστών που επέβαιναν σε αυτό. Και τον Μάρτιο, ένα κοριτσάκι δύο ετών από το Μαλί υπέκυψε έπειτα από πολυήμερη μάχη με τον θάνατο σε ένα νοσοκομείο των Καναρίων μετά τη διάσωσή της από ένα αυτοσχέδιο σκάφος.

Τουλάχιστον 6.500 μετανάστες στάλθηκαν πίσω στο Μαρόκο

Τουλάχιστον 6.500 μετανάστες από τους περίπου 8.000 που είχαν εισέλθει στην Ισπανική Θέουτα στη Βόρεια Αφρική νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στάλθηκαν πίσω στο Μαρόκο, δήλωσε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα.

Ο Μαρλάσκα δήλωσε στον σταθμό Radio COPE πως η κατάσταση είναι τώρα “κανονική” σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρόσφατη διπλωματική αντιπαράθεση με το Μαρόκο “θα είναι όσο πιο σύντομη γίνεται”.

Ισπανία: Τουλάχιστον 6.500 μετανάστες στάλθηκαν πίσω στο Μαρόκο

Το Μαρόκο φάνηκε να χαλαρώνει τους συνοριακούς ελέγχους με τη Θέουτα τη Δευτέρα, 17 Μαΐου καθώς χιλιάδες μετανάστες εισέρρευσαν στον θύλακο, κίνηση που ερμηνεύτηκε ευρέως ως αντίποινα για τη φιλοξενία από την Ισπανία του ηγέτη των αυτονομιστών της Δυτικής Σαχάρας Μπραχίμ Γάλι. Ο Γάλι νοσηλεύεται σε ισπανικό νοσοκομείο από τον περασμένο μήνα.

Τουλάχιστον 6.500 μετανάστες από τους περίπου 8.000 που είχαν εισέλθει στην Ισπανική Θέουτα στη Βόρεια Αφρική

“Είναι αδιανόητο ότι μια ανθρωπιστική κίνηση προκαλεί μια κατάσταση όπως η κρίση στη Θέουτα”, είπε ο υπουργός.

Στα άκρα οι σχέσεις με το Μαρόκο μετά τις εισροές χιλιάδων μεταναστών

Η κυβέρνηση στην Ισπανία επιτέθηκε σήμερα στο Μαρόκο και το κατηγόρησε για «επίθεση» και «εκβιασμό» μετά την άφιξη περισσότερων από 8.000 μεταναστών το τελευταίο 4ημερο στη Θέουτα.

Η εισροή μεταναστών από το γειτονικό Μαρόκο «αποτελεί επίθεση ενάντια στα ισπανικά σύνορα αλλά και τα σύνορα της ΕΕ», κατήγγειλε η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλεθ μιλώντας στο ισπανικό κρατικό ραδιόφωνο και καταγγέλλοντας «τον εκβιασμό» του Ραμπάτ, το οποίο κατηγόρησε ότι «εκμεταλλεύεται ανηλίκους».

Ισπανία: Στα άκρα οι σχέσεις με το Μαρόκο μετά τις εισροές χιλιάδων μεταναστών

«Δεν μιλάμε για νέους 16, 17 ετών», το Μαρόκο επέτρεψε να περάσουν “παιδιά 7 ή 8 ετών, σύμφωνα με όσα μας ενημέρωσαν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (…) αγνοώντας το διεθνές δίκαιο”, επεσήμανε η Ισπανίδα υπουργός.

Μέσω των δηλώσεων της Ρόμπλεθ η ισπανική κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους απέναντι στο Μαρόκο, την πρεσβευτή του οποίου κάλεσε την Τρίτη για να της εκφράσει “τη δυσαρέσκειά της”. Χθες, Τετάρτη, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατηγόρησε το Ραμπάτ για “έλλειψη σεβασμού”.

Αστυνομικός έσωσε μισοπνιγμένο μωρό στη Θέουτα

Ενας αστυνομικός της ισπανικής Guardia Civil, o Χουάν Φρανθίσκο, κρατά ένα παιδί, μόλις τριών μηνών, σχεδόν πνιγμένο, εντελώς χλωμό.

Ενας αστυνομικός της ισπανικής Guardia Civil, o Χουάν Φρανθίσκο, κρατά ένα παιδί

Η φωτογραφία, που ανήρτησε στο Twitter η ισπανική αστυνομία και κάνει τον γύρο του κόσμου, προσωποποιεί όλο το δράμα που λαμβάνει χώρα μπροστά από τον ισπανικό θύλακα Θέουτα της Βόρειας Αφρικής. Δείχνει ότι πίσω από τους ψυχρούς αριθμούς υπάρχουν ανθρώπινα δράματα.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share