Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ισχυρότερη η ανοσολογική απόκριση του εμβολίου της Pfizer από αυτό της Sinovac – Παραδοχή των Κινέζων μετά από τα αποτελέσματα έρευνας

Τι έδειξε η μελέτη από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ

19 Ιουνίου 2021 09:54
Ισχυρότερη η ανοσολογική απόκριση του εμβολίου της Pfizer από αυτό της Sinovac – Παραδοχή των Κινέζων μετά από τα αποτελέσματα έρευνας

Μόνο τους... Κινέζους δεν κάνουν οι επιστήμονες της Κίνας που ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι περισσότερο αποτελεσματικό σε σχέση με το δικό τους, αυτό της Sinovac!

Συγκεκριμένα, όσοι έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού εμφανίζουν «σημαντικά υψηλότερα» επίπεδα αντισωμάτων σε σχέση με αυτούς στους οποίους έχει χορηγηθεί αυτό της Sinovac Biotech, ανέφερε η εφημερίδα South China Morning Post σήμερα επικαλούμενη έρευνα που διεξήχθη στο Χονγκ Κονγκ. Να υπενθυμίσουμε πάντως ότι στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που φέρονται να σχετίζονται με το σκεύασμα της Pfizer.

Κορωονοϊός έρευνα

Οι εμβολιασθέντες με το κινεζικό Sinovac ενδέχεται να χρειαστούν και τρίτη επαναληπτική δόση, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται τον ερευνητή καθηγητή Μπέντζαμιν Κόουλινγκ επιδημιολόγο του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τη σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και στο πλαίσιό της εξετάστηκε η ανοσολογική απόκριση 1.000 ανθρώπων που είχαν λάβει είτε το ένα είτε το άλλο εμβόλιο.

Χθες Παρασκευή οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν ότι περισσότερα από 350 μέλη του υγειονομικού προσωπικού της χώρας μολύνθηκαν από covid-19, παρά το γεγονός ότι τους είχε χορηγηθεί το εμβόλιο Sinovac, με δεκάδες από αυτούς να χρειάζεται να νοσηλευθούν, ένα γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου έναντι στων παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.

Νωρίτερα τον Ιούνιο η Ουρουγουάη έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από την πραγματική ζωή για την επίδραση του Sinovac στον πληθυσμό της χώρας. Σύμφωνα με αυτά, το εν λόγω εμβόλιο είναι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας και θανάτου από την covid-19.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας της Ουρουγουάης εξέτασε επίσης την αποτελεσματικότητα του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μεταξύ 162.047 υγειονομικών και ατόμων άνω των 80 ετών. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, αυτό το σκεύασμα είναι σε ποσοστό 94% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας και θανάτου, ενώ μείωσε το ποσοστό των μολύνσεων κατά 78%.

Νοσηλεύτρια εμφάνισε θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της με Pfizer

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και αφορούν σε επιπλοκές εμβολίων κατά της Covid-19 διαφόρων εταιρειών. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο των εταιριών Pfizer-BioNTech κατά του κορωνοϊού εμφάνισε μία νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Χανίων.

Πρόκειται για μια γυναίκα περίπου 50 χρόνων η οποία μετά την εμφάνιση της θρόμβωσης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, λίγες μέρες μετά τον θάνατο της 44χρονης!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr η νοσηλεύτρια παρουσίασε αρχικά θρόμβωση στα άκρα και συγκεκριμένα στο ένα πόδι και στη συνέχεια και στο άλλο πόδι. Ωστόσο πάντα σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ η υγεία της δεν κινδυνεύει. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένεται να φανεί από τις εξετάσεις αν συνδέεται ο εμβολιασμός με την εμφάνιση της θρόμβωσης.

Νοσηλεύτρια εμφάνισε θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της με Pfizer

Εμβόλια: Οι παρενέργειες που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα

Τις παρενέργειες που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, και πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου, στην ετήσια ημερίδα της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής παρουσιάζοντας κάποια σημαντικά στοιχεία.

Όπως είπε, από τις 557 περιπτώσεις σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών στην Ελλάδα και από τα τρία εμβόλια διερευνήθηκαν πλήρως μέχρι σήμερα οι 400 οι οποίες δηλώθηκαν και στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα παρενεργειών από τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου, οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν διερευνηθεί και δηλωθεί επίσημα, είναι οι εξής:

Αναφυλακτικές αντιδράσεις

  • Pfizer (0,5/100.000)
  • Moderna (1/100.000)

Αρτηριακή θρόμβωση και θρομβοπενία

  • AstraZeneca (1/300.000)

Πάρεση προσωπικού νεύρου

  • Pfizer (0,3/100.000)
    AstraZeneca (0,3/100.000)

Σύνδρομο Guillen Barre

  • AstraZeneca (0,3/100.000)

Αναζωπύρωση ή υποτροπή Έρπητα Ζωστήρα

  • Pfizer (0,8/100.000)

Για όλες τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παρενεργειών, υπήρξε αναθεώρηση του φύλλου οδηγιών χρήσης των εμβολίων και προστέθηκαν και οι πολύ σπάνιες παρενέργειες.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share