Δευτέρα, 06 Μαΐου 2024

Προειδοποίηση Π.Ο.Υ.: «Η Covid-19 εξαπλώνεται και επιταχύνεται στην Αφρική» - Τρομακτική επιδείνωση 22% εβδομαδιαίως

Ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην «μαύρη ήπειρο»

18 Ιουνίου 2021 12:01
Προειδοποίηση Π.Ο.Υ.: «Η Covid-19 εξαπλώνεται και επιταχύνεται στην Αφρική» - Τρομακτική επιδείνωση 22% εβδομαδιαίως

Το τρίτο κύμα των κρουσμάτων κορωνοϊού "εξαπλώνεται και επιταχύνεται" στην Αφρική με τα παραλλαγμένα στελέχη, προειδοποίησε το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ήπειρο, ζητώντας αύξηση της προμήθειας εμβολίων, την ώρα πάντως που τα μηνύματα από μια νέα πειραματική θεραπεία με «κοκτέιλ» δύο φαρμάκων στη Βρετανία είναι ενθαρρυντικά.

Ο αριθμός των "κρουσμάτων αυξάνεται κατά 22% εβδομαδιαίως" στο σύνολο της ηπείρου, δήλωσε με ανησυχία η δρ. Ματσιντίσο Μοέτι, διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Αφρική εμβόλιο πανδημία

Η αξιωματούχος απηύθυνε έκκληση για την ενίσχυση των παραδόσεων των εμβολίων: "Η Αφρική χρειάζεται αυτές τις δόσεις εδώ και τώρα για να αναχαιτίσει το τρίτο κύμα".

"Σχεδόν 12 εκατομμύρια άνθρωποι είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένοι αλλά αυτό αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 1% του πληθυσμού" της ηπείρου διευκρινίζει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωση.

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Ναμίμπια και η Ουγκάντα έχουν καταγράψει τον μεγαλύτερό τους αριθμό εβδομαδιαίων κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Σύμφωνα με του ΠΟΥ, αυτή η αύξηση εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις πιο ψυχρές καιρικές συνθήκες για την εποχή στο νότιο τμήμα της Αφρικής και την εξάπλωση πιο μεταδοτικών μεταλλαγμένων στελεχών.

Ο ΠΟΥ Αφρική σημείωσε επίσης μια επιτάχυνση του εμβολιασμού στην ήπειρο, με περισσότερες από 5 εκατομμύρια δόσεις που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ημερών, σε σχέση με έναν εβδομαδιαίο μέσο όρο 3,5 εκατομμυρίων δόσεων κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων εβδομάδων.

Όταν η Αφρική ξεπέρασε το όριο των 100.000 νεκρών από κορωνοϊό

Τον Φεβρουάριο του 2021 η Αφρική, η οποία περνούσε εκείνο το διάστημα ένα δεύτερο κύμα επιδημίας του κορωνοϊού, ξεπέρασε το όριο των 100.000 θανάτων από την αρχή της πανδημίας, αλλά ο απολογισμός για την φτωχή ήπειρο του 1,2 δισεκατομμυρίου κατοίκων είναι αναμφίβολα πολύ υψηλότερος.

Αφρική κορωνοϊός εμβόλιο

Οι 54 χώρες της περιοχής καταγράφουν συνολικά 100.000 θανάτους (σε 3.793.660 καταγεγραμμένα κρούσματα), σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Η περιοχή που είχε σχετικά γλυτώσει από την πανδημία, είναι η τελευταία, εκτός από την Ωκεανία, που φθάνει σε αυτό το όριο, το οποίο ξεπέρασε η Ευρώπη τον Απρίλιο.

Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά βασίζονται αποκλειστικά στους απολογισμούς που ανακοινώνουν καθημερινά οι υγειονομικές αρχές κάθε χώρας και αντικατοπτρίζουν μόνο ένα μέρος του πραγματικού συνόλου των μολύνσεων.

Η πλέον πληγείσα επισήμως αφρικανική χώρα, η Νότια Αφρική, η οποία πραγματοποίησε γρήγορα μεγάλη εκστρατεία διενέργειας διαγνωστικών τεστ, μετρά πλέον 1,5 εκατομμύριο κρούσματα και σχεδόν 48.500 θανάτους.

"Τα κρούσματα σαφώς δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα λόγω της ανεπαρκούς πρόσβασης στις δομές υγείας και γιατί τα λιγότερο σοβαρά κρούσματα δεν δηλώνονται όλα", επιβεβαιώνει στο AFP ο Μπάρι Σουμπ, ιολόγος, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου στο υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής.

Μικρές διαγνωστικές ικανότητες, έλλειψη μέσων, ένα σημαντικό μέρος του αφρικανικού πληθυσμού περνά απαρατήρητο.

"Πολλές χώρες έχουν κυρίως τεστ PCR, στις πρωτεύουσες. Και όσο περισσότερο απομακρύνεται κανείς από τα αστικά κέντρα, τόσο λιγότερα τεστ υπάρχουν", εξηγεί ο επιδημιολόγος Εμανουέλ Μπαρόν, της μκο Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) που δραστηριοποιείται στην Αφρική.

Και αυτή η ασθένεια μπορεί να περάσει "απαρατήρητη" υπενθυμίζει, με ασυμπτωματικά κρούσματα ή συμπτώματα που συγχέονται εύκολα με άλλα.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share