Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ισραήλ: Νέοι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας - Τι άλλαξε μετά την εκεχειρία με τη Χαμάς

Θα έχουμε επανέναρξη των εχθροπραξιών;

18 Ιουνίου 2021 11:04
Ισραήλ: Νέοι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας - Τι άλλαξε μετά την εκεχειρία με τη Χαμάς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ισραήλ: Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε νέους βομβαρδισμούς σήμερα εναντίον θέσεων του ένοπλου βραχίονα του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και το ισραηλινό επιτελείο.

Επληξαν θέσεις της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι αεροσκάφη του έπληξαν θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέροντας πως επρόκειτο σε αντίποινα για τη χρήση μπαλονιών με προσαρμοσμένους εμπρηστικούς μηχανισμούς ώστε να προκληθούν πυρκαγιές στο νότιο Ισραήλ, χθες Πέμπτη.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στον παλαιστινιακό θύλακα μετέδωσαν πως ακούστηκαν εκρήξεις μέσα στη νύχτα.

Πρόκειται για τη δεύτερη σειρά ισραηλινών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή της εβδομάδας και μετά το τέλος του πολέμου των ένδεκα ημερών (10η-21η Μαΐου) ανάμεσα στο Ισραήλ και τον ένοπλο βραχίονα της Χαμάς, της ισλαμιστικής παράταξης που έχει την εξουσία στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων.

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι έβαλε στο στόχαστρο στρατιωτική θέση της Χαμάς και εγκατάσταση για την εκτόξευση ρουκετών, αντίστοιχα στην πόλη της Γάζας και στη Χαν Γιούνις, πόλη στο νότιο τμήμα του θύλακα ο οποίος τελεί υπό ασφυκτικό ισραηλινό αποκλεισμό επί σχεδόν δεκαπέντε χρόνια.

«Σειρά σεναρίων»

Ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Αβίβ Κοχαβί, απαίτησε από τους υφισταμένους του να «εντείνουν την προετοιμασία» για «σειρά σεναρίων», συμπεριλαμβανομένης της «επανέναρξης των εχθροπραξιών», μετά την τελευταία σύρραξη στην οποία καταμετρήθηκαν 260 νεκροί στην παλαιστινιακή πλευρά, ανάμεσά τους παιδιά, έφηβοι και μαχητές, και 13 νεκροί στο Ισραήλ, ανάμεσά τους παιδί, έφηβη και στρατιώτης.

Οι νέες επιδρομές καταγράφονται την ώρα που η Αίγυπτος συνεχίζει τις προσπάθειες για να εδραιωθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός η οποία επέτρεψε να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος-αστραπή.

Πήγε «περίπατο» η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Ήταν η πρώτη φορά που ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας στο νότιο Ισραήλ από την 21η Μαΐου, όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τερμάτισε τον πόλεμο των ένδεκα ημερών (10η-21η Μαΐου) ανάμεσα στο Ισραήλ και τον ένοπλο βραχίονα της Χαμάς, της ισλαμιστικής παράταξης στην εξουσία στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα δύο εκατομμυρίων κατοίκων.

Ισραήλ: Νέοι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας

Χαμάς: Ποια είναι η οργάνωση και η ιστορία της; Τι βρίσκεται πίσω από την σύγκρουση με το Ισραήλ

Η οργάνωση της Χαμάς αποτελεί τον βασικό βραχίονα αντιποίνων και επιθέσεων με ρουκέτες κατά του Ισραήλ. Ποια είναι όμως η Χαμάς και η ιστορίας της αλλάκαι τι βρίσκεται πίσω από αυτή την αιματηρή σύγκρουση με το Ισραήλ που θρηνεί εκατοντάδες θύματα και αναμέσά τους και νεκρά παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, την βιαιότητα των εχθροπραξιών του τελευταίου 48ώρου περιγράφουν οι Έλληνες που ζουν στο Ισραήλ. Αναγκάζονται να είναι νυχθημερόν σε ύψιστη επιφυλακή, ώστε να τρέξουν στο πλησιέστερο καταφύγιο όταν αρχίσουν να ηχούν οι σειρήνες.

Χαμάς: Ποια είναι η οργάνωση και η ιστορία της;

Η Χαμάς είναι μία παλαιστινιακή σουνιτική παραστρατιωτική οργάνωση και πολιτικό κόμμα που κατέχει σήμερα την πλειοψηφία των εδρών του εκλεγμένου νομοθετικού συμβουλίου στην Παλαιστίνη.

Ιδρύθηκε το 1987 στην πρώτη Ιντιφάντα (εξέγερση των Παλαιστινίων ενάντια στην κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Γάζας από το Ισραήλ) και πραγματοποίησε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και άλλες επιθέσεις κατά τόσο αμάχων όσο και δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ.

Η οργάνωση αυτή έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, και τις Ηνωμένες Πολιτείες και απαγορεύεται στην Ιορδανία.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα κατά της Χαμάς. Ωστόσο, Αυστραλία και Βρετανία θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση μόνο τη στρατιωτική της πτέρυγα.

Χαμάς - Υψηλή δημοτικότητα στην παλαιστινιακή κοινωνία

Η Χαμάς βρίσκεται πίσω από εκτεταμένα κοινωνικά προγράμματα και έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα στην παλαιστινιακή κοινωνία.

Συγκεκριμένα, έχει βοηθήσει στην κατασκευή νοσοκομείων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, βιβλιοθηκών και άλλων υπηρεσιών τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική πτέρυγα της Χαμάς κέρδισε πολλές τοπικές εκλογές ενώ τον Ιανουάριο του 2006, πήρε μια νίκη έκπληξη στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές, λαμβάνοντας 76 από τις 132 έδρες στη Βουλή.

Στόχος η καταστροφή του κράτους του Ισραήλ

Η διακήρυξη της Χαμάς κάνει έκκληση για την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ και την αντικατάστασή του με ένα παλαιστινιακό ισλαμικό κράτος στην περιοχή που είναι τώρα το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα για τη Χαμάς η σύγκρουση με το Ισραήλ δεν είναι θρησκευτική ή αντισημιτική αλλά καθαρά πολιτική. Ωστόσο, η ιδρυτική της διακήρυξη διαθέτει κατά πολλούς αντισημιτικά στοιχεία.

Εκτός αυτών, η ένοπλη αντίσταση για την υπεράσπιση των Παλαιστινίων από την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών αποτελεί καθήκον στο πλαίσιο και του Τζιχάντ.

Μάλιστα, η διακήρυξη της Χαμάς αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Δεν υπάρχει λύση για το παλαιστινιακό ζήτημα εκτός μέσω της Τζιχάντ».

Τι βρίσκεται πίσω από την σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς

Στο περίπλοκο τοπίο της Μέσης Ανατολής είναι δύσκολο να ξεδιαλύνει κανείς τον ρόλο διαφόρων παραγόντων, και να αποφύγει μονομερείς εκτιμήσεις. Πολλές φορές θύτες και θύματα εναλλάσσονται στους ρόλους τους. Υπεύθυνοι για την μη επίλυση του Παλαιστινιακού, έχουν υπάρξει από πολλές πλευρές. Τα τελευταία πολύ δυσάρεστα γεγονότα δίνουν την ευκαιρία να συζητήσουμε και πάλι.

1. Η τωρινή ένταση στην Ιερουσαλήμ ξεκίνησε από την προσπάθεια των Ισραηλινών να διώξουν από τα σπίτια τους Παλαιστινίους στην αραβική συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ Σέϊχ Τζάρα, ώστε να φτιάξουν εβραϊκό οικισμό, μια πάγια πολιτική του εθνικιστή δεξιού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Επιχειρείται δηλαδή να φτιαχτούν εβραϊκοί οικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη, παράνομες πολιτικές που καταδικάζει ο ΟΗΕ. Αυτό επί Νετανιάχου, είχε ενισχυθεί με την ενθάρρυνση του προηγούμενου Αμερικανού προέδρου, υπερσυντηρητικού Ντόναλντ Τραμπ.

2. Οι παλαιστινιακές εκλογές, που είχαν προκηρυχθεί, ακυρώθηκαν γιατί το Ισραήλ δεν επέτρεψε να μετάσχουν οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ανέβαλε τις εκλογές, γεγονός που εξόργισε την Χαμάς, η οποία ούτως ή άλλως είναι σε αντιπαράθεση με την Παλαιστινιακή Αρχή του Αμπάς, καθώς θεωρούσε ότι θα πάρει καλά ποσοστά. Και θέλοντας να δείξει πως είναι πιο "πατριωτική" από την (μετριοπαθέστερη οργάνωση) Φατάχ της οποίας ηγείται π Αμπάς, η Χαμάς αντέδρασε ρίχνοντας εκατοντάδες πυραύλους από τη Γάζα σε εβραϊκές πόλεις, σε όλο το νότιο Ισραήλ, αλλά και στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ, σε μη στρατιωτικούς στόχους.

3. Ξαφνικά δηλαδή, ενώ υπήρχε το πρόβλημα των εξώσεων στην Αν. Ιερουσαλήμ, η εξτρεμιστική ισλαμο-φασιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς (και η ακόμα πιο ακραία, Ισλαμική Τζιχάντ) επιτίθεται κατά αμάχων. Ο Νετανιάχου αρπάζει την ευκαιρία και ξεκινά αεροπορικές επιδρομές, ενώ δεν είναι καν εκλεγμένος πρωθυπουργός. Όσο δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, τελεί χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού, την ώρα που δικάζεται για υπόθεση διαφθοράς. Με άλλα λόγια, ο Νετανιάχου προσπαθεί να παρατείνει τη θητεία του μέσω αυτής της κρίσης.

4. Η Χαμάς έχει καταλάβει πραξικοπηματικά την Λωρίδα της Γάζας, μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και των Εβραίων εποίκων το 2005. Με την βοήθεια του Ιράν και της ακραίας οργάνωσης των "Αδελφών Μουσουλμάνων" της Αιγύπτου, εξαπολύει κατά καιρούς πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά, ο Αμπάς που εδρεύει στην Δυτική Όχθη, τηρεί τις Συμφωνίες του Όσλο μεταξύ Ισραήλ και Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης-PLO (1993, 1995). Θεωρεί ότι μόνο μέσω διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ θα λυθεί το Παλαιστινιακό. Ο Αμπάς και η PLO διαπραγματεύονται για να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967. Αυτό πρέπει να δεχτεί το Ισραήλ. Αυτό λένε οι Συμφωνίες του Όσλο. Αυτό στηρίζει όλη η διεθνής κοινότητα.

5. Η Χαμάς δεν δέχεται όμως τις Συμφωνίες αυτές. Άρα οι στόχοι της είναι σε πλήρη αντίθεση με όλες τις άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις και της νόμιμης εκπροσώπησης του παλαιστινιακού λαού. Οι πυραυλικές επιθέσεις δεν έχουν σχέση με τα τωρινά γεγονότα της Ιερουσαλήμ, που λειτουργούν απλά ως πρόσχημα.

6. Ας μην ξεχνάμε ότι έχει υπογραφεί Ειρήνη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ, μετά τις Συμφωνίες του Όσλο, από τον προηγούμενο Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ, και τον τότε Ισραηλινό πρωθυπουργό, Γιτζάκ Ράμπιν, ηγέτη του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος. Έτσι δημιουργήθηκε η αυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Η PLO αναγνωρίζει το Ισραήλ, και το δικαίωμα ύπαρξης του ισραηλινού κράτους. Ενώ η Χαμάς τάσσεται επισήμως υπέρ της καταστροφής του Ισραήλ. Η διαφορά είναι τεράστια.

7. Η παρούσα σύγκρουση για κάποιες μέρες θα οξυνθεί. Το Ισραήλ θα προσπαθήσει να εξουδετερώσει ορισμένες στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς. Έχει ευθύνη να αποφύγει απώλειες αμάχων. Μετά από λίγες ημέρες θα αρχίσουν να λειτουργούν οι μεσολαβητικές προσπάθειες των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, για κατάπαυση του πυρός. Το μείζον όμως είναι να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την συνολική επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share