Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Δημόσια οπλοφορία χωρίς άδεια και με το νόμο στο Τέξας - Τι ισχύει στην Ελλάδα, πόσο εύκολα χορηγείται η άδεια

Η απόφαση «άνοιξε» πόλεμο

17 Ιουνίου 2021 12:19
Δημόσια οπλοφορία χωρίς άδεια και με το νόμο στο Τέξας - Τι ισχύει στην Ελλάδα, πόσο εύκολα χορηγείται η άδεια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας ενέκρινε χθες Τετάρτη νόμο δυνάμει του οποίου θα επιτρέπεται σύντομα στην πολιτεία αυτή η δημόσια οπλοφορία χωρίς άδεια, ακόμη ένα μέτρο που διευρύνει το δικαίωμα της οπλοφορίας σε συντηρητικές αμερικανικές πολιτείες. Επίσης, δες πως μεθυσμένος πρώην ΟΥΚας προσπάθησε να πάρει το όπλο του εύζωνα.

Ο νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε τον Μάιο από την πολιτειακή Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι, ορίζει πως πλέον θα επιτρέπεται σε κάθε πρόσωπο ηλικίας 21 ετών και άνω σε βάρος του οποίου δεν έχει επιβληθεί απαγόρευση να φέρει όπλο δημόσια χωρίς να διαθέτει άδεια.

Τέξας: Δημόσια οπλοφορία χωρίς άδεια και με το νόμο

Αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου. Στο κείμενο διατυπώνεται η θέση ότι τα Συντάγματα των ΗΠΑ και του Τέξας επιτρέπουν στους πολίτες να οπλοφορούν και κατά συνέπεια πρέπει να εγείρονται λιγότερα εμπόδια ως προς αυτό.

Ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ αναμένεται να προεδρεύσει σε τελετή για την επικύρωση του νόμου σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με την εφημερίδα Texas Tribune. Είχε κάνει γνωστό ότι θα υπέγραφε τον νόμο εάν εγκρινόταν από τα δύο σώματα του πολιτειακού Κογκρέσου. «Πρόκειται για κάτι που έχουν υιοθετήσει άλλες περίπου είκοσι πολιτείες, είναι καιρός να το υιοθετήσει και το Τέξας», δήλωνε τον Απρίλιο στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό WBAP.

Η απόφαση «άνοιξε» πόλεμο

Όμως υπάρχουν πολλοί πολέμιοι του μέτρου, ειδικά οι Δημοκρατικοί στο Τέξας και σε όλη τη χώρα, που τονίζουν ότι η χαλάρωση των κανόνων για την οπλοκατοχή και την οπλοφορία θα φέρει ακόμη περισσότερη βία.

Επικαλέστηκαν ειδικά το επεισόδιο στο Όστιν την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι 13, καθώς και αυτό μέσα σε σούπερ μάρκετ στο Ελ Πάσο το 2019, όταν είχαν σκοτωθεί 22 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί άλλοι 23.

Η Βερόνικα Εσκομπάρ, εκλεγμένη στην ομοσπονδιακή Βουλή των Αντιπροσώπων, έκρινε χθες ότι ο κ. Άμποτ «επέλεξε να προδώσει τα θύματα της βίας με τη χρήση πυροβόλων όπλων» επικυρώνοντας τον επίμαχο νόμο.

Δημόσια οπλοφορία χωρίς άδεια και με το νόμο στο Τέξας

«Παρά την ευρεία υποστήριξη στις πρωτοβουλίες για να υπάρξει νομοθεσία που θα προλαμβάνει τη βία με τη χρήση πυροβόλων όπλων, οι Ρεπουμπλικάνοι, με επικεφαλής έναν άνανδρο κυβερνήτη, ενδιαφέρονται περισσότερο να προσελκύσουν την προσοχή του λόμπι των όπλων παρά να αποτρέψουν τη βία των όπλων και να τιμήσουν τα θύματα και τους επιζήσαντες του Ελ Πάσο και όλου το Τέξας, ανέφερε η κυρία Εσκομπάρ σε ανάρτησή της στο Twitter.

Η βουλεύτρια Βίκι Γκούντγουιν ζήτησε τη Δευτέρα από τον κυβερνήτη να προβάλει βέτο στον νόμο, μετά το επεισόδιο στο Όστιν. «Πρέπει να επέμβουμε για να σπάσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο», τόνισε η τεξανή πολιτικός σε επιστολή της.

Τι ισχύει στην Ελλάδα, πόσο εύκολα χορηγείται η άδεια για οπλοφορία;

Οπλοφορία στην Ελλάδα: Τι ισχύει, πόσο εύκολα χορηγείται η άδεια

Από ειδικές εξετάσεις ενώπιον αρμόδιας επιτροπής θα πρέπει να περάσουν όσοι θέλουν να βγάλουν ή να ανανεώσουν άδεια οπλοφορίας μετά από απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τα νέα δεδομένα προβλέπονται σε απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας Νίκος Τόσκας τον περασμένο Δεκέμβριο και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ην 22-1-2016, ενώ τέθηκε σε ισχύ απο 13-5-2016.

Οι εξετάσεις, εκτός των άλλων, περιλαμβάνουν τις απαντήσεις σε ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο και μακροσκελέστατο ερωτηματολόγιο, το οποίο θα μπορούσε κανείς να πει οτι απευθύνεται μάλλον σε άριστους γνώστες οπλοτεχνικής, ενώ ταυτόχρονα απαιτούν και «επαγγελματικές» γνώσεις σε θέματα λύσης αρμολόγησης του όπλου, γέμισης, απογέμισης, ασφαλούς χρήσης, μεταφοράς και φύλαξης του τύπου του όπλου, για το οποίο αιτούνται την οπλοφορία.

Ταυτόχρονα, προστίθεται και ένα παράβολο των 150 ευρώ μόνο για την συμμετοχή στις εξετάσεις, τα οποία χάνει ο ενδιαφερόμενος αν απουσιάσει αδικαιολόγητα απο τις προγραμματισμένες εξετάσεις, ενώ αν αποτύχει έχει το δικαίωμα επανεξέτασης με νέο παράβολο.

Το ίδιο παράβολο ισχύει μόνο σε περίπτωση ακύρωσης, η δικαιολογημένης απουσίας από την εξέταση και συμμετοχή σε επανεξέταση.

Η συμμετοχή του αιτούντος άδεια οπλοφορίας στις εξετάσεις, βέβαια, επιτρέπεται μόνο εφόσον με απόφαση του διευθυντή της κατά τόπο αρμόδιας Διεύθυνσης Ασφάλειας ή Διεύθυνσης Αστυνομίας Νομού κριθεί ότι:

• συντρέχουν στο πρόσωπό τους ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι, ώστε για την ασφάλεια τους να είναι δυνατή η χορήγηση της αιτούμενης άδειας και

• δεν συντρέχουν στο πρόσωπό τους τα κωλύματα που ορίζει η νομοθεσία

Όσοι πολίτες είναι ήδη κάτοχοι άδειας οπλοφορίας για την ατομική τους ασφάλεια, πριν τη λήξη της άδειας και κατά το χρόνο υποβολής των δικαιολογητικών ανανέωσης της, εφόσον κριθεί ότι διαθέτουν τις παραπάνω προϋποθέσεις, θα υποβάλλονται άπαξ στις εξετάσεις.

Τι ισχύει στην Ελλάδα, πόσο εύκολα χορηγείται η άδεια

Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ έγινε γνωστό ότι, για την κατάλληλη προετοιμασία των ενδιαφερομένων πριν τις εξετάσεις, παρέχεται η δυνατότητα να μελετήσουν στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr, ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών, ανάλογα με τον τύπου του όπλου, το οποίο επιθυμούν να φέρουν για την ατομική τους ασφάλεια.

Σημειώνεται οτι το ερωτηματολόγιο για πιστόλι περιλαμβάνει 102 ερωτήσεις, για περίστροφο 94 ερωτήσεις και για όσους δεν έχουν αποφασίσει αν θέλουν πιστόλι ή περίστροφο, 120 ερωτήσεις.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share