Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021

Ποιο έντομο μπορεί να καταναλωθεί ως τρόφιμο από τους Ευρωπαίους;

Με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

17 Ιουνίου 2021 11:18
Ποιο έντομο μπορεί να καταναλωθεί ως τρόφιμο από τους Ευρωπαίους;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αλευροσκώληκες έγιναν το πρώτο έντομο που θα μπορούν να καταναλώνουν ως τρόφιμο οι Ευρωπαίοι. Επίσης, γνωρίζατε γιατί τα έντομα πετάνε προς στις λάμπες;

Ο Rafael Pérez, επικεφαλής της ομάδας για τα νέα τρόφιμα στη ΓΔ SANTE, σχολιάζει την απόφαση αυτή που διευρύνει τις διατροφικές επιλογές των καταναλωτών στην ΕΕ, τον ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο των εντόμων για μια πιο υγιή και βιώσιμη διατροφή, καθώς και τα οφέλη που συνεπάγεται η κατανάλωσή τους για το περιβάλλον τα προσεχή έτη.

Γιατί εγκρίθηκε η κατανάλωση εντόμων ως τρόφιμα;

Ύστερα από την πρόσφατη έγκρισή τους οι αλευροσκώληκες θεωρούνται πλέον νέο τρόφιμο, δηλαδή τρόφιμο που δεν κατανάλωναν ευρέως οι πολίτες της ΕΕ πριν από τις 15 Μαΐου 1997, όταν τέθηκε σε ισχύ ο πρώτος κανονισμός για τα νέα τρόφιμα.

Με βάση τα πορίσματα αυστηρής επιστημονικής αξιολόγησης που διενέργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), τα κράτη μέλη συμφώνησαν με την έγκριση της αίτησης που είχε υποβάλει υπεύθυνος επιχείρησης τροφίμων στην Επιτροπή για τη διάθεση του συγκεκριμένου προϊόντος στην αγορά της ΕΕ.

Γιατί εγκρίθηκε η κατανάλωση εντόμων ως τρόφιμα;

Στη συνέχεια, η Επιτροπή εξέδωσε τη σχετική νομική πράξη την 1η Ιουνίου 2021.

Απομένει να δούμε βεβαίως αν θα αποφασίσουν και οι καταναλωτές να εντάξουν το έδεσμα αυτό στη διατροφή τους ή όχι, αν και η κατανάλωση εντόμων δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς αυτά ήδη αποτελούν μέρος της ανθρώπινης διατροφής σε πολλά μέρη του κόσμου.

Είναι τα έντομα ασφαλή για κατανάλωση ως τρόφιμα;

Ναι. Τα νέα τρόφιμα μπορούν να εγκριθούν μόνο εάν δεν παρουσιάζουν κανένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Ύστερα από αίτηση που κατέθεσε η εταιρεία SAS EAP Group, το προϊόν υποβλήθηκε σε αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση από την EFSA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αλευροσκώληκες είναι ασφαλείς.

Θα ήθελα να τονίσω ότι τα νεοεγκριθέντα τρόφιμα υπόκεινται στους κανόνες της ΕΕ που διέπουν την επισήμανση των αλλεργιογόνων. Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς 14 αλλεργιογόνα, όπως αυγά, γάλα, ψάρια, καρκινοειδή και τώρα τα έντομα, πρέπει να δηλώνονται στην επισήμανση. Έτσι, τα άτομα με τροφικές αλλεργίες μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να αποφεύγουν προϊόντα με συστατικά στα οποία είναι ευαίσθητα.

Για γενικά θέματα υγείας, όπως είναι οι τροφικές αλλεργίες, η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αλευροσκωλήκων μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, ιδίως στα άτομα με προϋπάρχουσες αλλεργίες στα καρκινοειδή και τα ακάρεα. Οι περιπτώσεις όμως αυτές παραμένουν πολύ περιορισμένες.

Είναι τα έντομα ασφαλή για κατανάλωση ως τρόφιμα;

Πώς θα γνωρίζουν οι καταναλωτές αν τα τρόφιμά τους περιέχουν έντομα;

Το σχέδιο νομικής πράξης καθορίζει τις απαιτήσεις επισήμανσης για τα προϊόντα τρόφιμα που θα περιέχουν το νέο τρόφιμο. Η απαίτηση αυτή έρχεται να προστεθεί στις απαιτήσεις του κανονισμού για θέματα επισήμανσης.

Με λίγα λόγια, οι καταναλωτές μπορούν να είναι ήσυχοι ότι, όταν τα προϊόντα αυτά εμφανιστούν στα ράφια των καταστημάτων, θα φέρουν σαφή επισήμανση που θα ενημερώνει επακριβώς τους καταναλωτές για το ακριβές περιεχόμενο των αγορών τους. Η ΕΕ είναι απόλυτα προσηλωμένη στην αρχή της διαφάνειας.

Με ποιον τρόπο τα έντομα στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές συμβάλλουν στη βιωσιμότητα του επισιτιστικού συστήματος;

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), τα έντομα θα συμβάλουν σημαντικά στην επίλυση πολυάριθμων θεμάτων που αντιμετωπίζουμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τον 21ο αιώνα. Στα ζητήματα αυτά περιλαμβάνονται το αυξανόμενο κόστος των ζωικών πρωτεϊνών, η επισιτιστική ανασφάλεια, οι περιβαλλοντικές πιέσεις, η αύξηση του πληθυσμού και η αυξανόμενη ζήτηση πρωτεϊνών μεταξύ των μεσαίων τάξεων.

Τα έντομα είναι σε αφθονία στον πλανήτη μας, διαθέτουν υψηλές πρωτεϊνικές και θρεπτικές ιδιότητες και ευθύνονται για λιγότερο από το 1% του αποτυπώματος άνθρακα του ζωικού κεφαλαίου. Αποτελούν λοιπόν την ιδανική εναλλακτική διατροφική επιλογή για μια υγιεινή και βιώσιμη δίαιτα. Συμβάλλουν έτσι όχι μόνο στην υγεία μας αλλά και στην υγεία του περιβάλλοντος και, επομένως, στο ίδιο μας το μέλλον.

Ποιο έντομο μπορεί να καταναλωθεί ως τρόφιμο από τους Ευρωπαίους;

Ποια είναι τα επόμενα βήματα στον τομέα αυτό;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO, πάνω από 1.900 είδη εντόμων έχουν χρησιμοποιηθεί ως τροφή παγκοσμίως. Όπως και για τους αλευροσκώληκες, στο πλαίσιο του κανονισμού για τα νέα τρόφιμα η Επιτροπή έχει λάβει αρκετές αιτήσεις για την έγκριση άλλων ειδών εντόμων, όπως οι προνύμφες Alphitobius diaperinus (μικρό σκαθάρι των αλεύρων), Gryllodes sigillatus (τροπικός οικοδίαιτος γρύλος), Acheta domesticus (οικοδίαιτος γρύλος ή τριζόνι), Locusta migratoria (αποδημητική ακρίδα) και προνύμφες Hermetia illucens (μαύρη μύγα των απορριμμάτων).

Μέχρι στιγμής η Επιτροπή έχει κρίνει έγκυρες 11 αιτήσεις και διενεργείται αξιολόγηση ασφάλειας για καθεμία από αυτές. Μόλις εκδοθεί θετική γνώμη από την EFSA, η Επιτροπή θα προχωρήσει στη διαδικασία έγκρισης.

Τα προσεχή έτη τα είδη εντόμων που θα εγκριθούν βάσει του κανονισμού για τα νέα τρόφιμα θα αποτελούν μια ολοένα και σημαντικότερη εναλλακτική πηγή πρωτεϊνών, που θα συμβάλλουν στους στόχους της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» για ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων στην ΕΕ και παγκοσμίως.

Πώς θα γνωρίζουν οι καταναλωτές αν τα τρόφιμά τους περιέχουν έντομα;

Αδιανόητο: Στην Ελβετία φτιάχνουν μπιφτέκια από κρέας... εντόμων!

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Μια Ελβετική εταιρία προκαλεί τους πελάτης της να δοκιμάσουν μια πιο... ιδιαίτερη διατροφή με βάση τα... έντομα! Ναι, καλά ακούσατε, μην σοκάρεστε, εξάλλου σε πολλές χώρες κυρίως ασιατικές τα έντομα θεωρούνται τα πιο νόστιμα σνακ!

Η συγκομιδή των εντόμων παράγει πολύ λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από το αντίστοιχο για την παραγωγή του βοδινό. Τα έντομα χρειάζονται ακόμη λιγότερο νερό και 10 φορές λιγότερη τροφή, σύμφωνα με τα στατιστικά της εταιρίας.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν καθημερινά λαχταριστά έντομα ενώ κορυφαία εστιατόρια τα περιλαμβάνουν στο μενού τους, όπως για παράδειγμα σε αφράτα μπιφτέκια! Επειδή όμως εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν είμαστε τόσο τολμηροί και προτιμούμε τα παραδοσιακά πράγματα, δείτε εδώ τη συνταγή για τα πιο νόστιμα μπιφτέκια!

Μέχρι πρόσφατα η πώληση εντόμων απαγορευόταν στην Ελβετία ωστόσο από το Δεκέμβρη η νομοθεσία άλλαξε και οι υπεύθυνοι της εταιρείας είναι έτοιμοι να φέρουν την επανάσταση στο πιάτο των κατοίκων της χώρας.

9+1 παράξενα τρόφιμα που θα σε... αηδιάσουν!

Πάθαμε πλάκα μόλις είδαμε ποια είναι τα πιο παράξενα τρόφιμα! Βρήκαμε για σας τα 9+1 περίεργα φαγητά που ίσως και να σας αηδιάσουν.

Νόμιζες πως το το sushi, το κινέζικο και η μοριακή κουζίνα είναι ότι πιο περίεργο υπάρχει; Κι όμως υπάρχουν πολλά παράξενα φαγητά ανά τον κόσμο. σίγουρα δεν πιστεύεις ότι υπάρχει κάποιος άνθρωπος που τα τρώει αυτά.

Πάμε να δούμε αναλυτικά:

Khash (Μέση Ανατολή, Τουρκία)

τρόφιμα Μέση Ανατολή, Τουρκία

Αυτό το πιάτο μπορεί να μοιάζει με μια κοινή σούπα, αλλά κρύβει εκπλήξεις. Είναι ένα είδος στιφάδου, με κρέας από αγελάδα και ειδικά από το κεφάλι της. Ίσως αυτοί που τρώνε τον πατσά να το δοκίμαζαν.

Καρδιά πουλιού (Ισλανδία)

τρόφιμα Ισλανδία

Αυτό το γλυκύτατο πουλάκι ονομάζεται Puffin ή στα ελληνικά Φρατερκούλα. Μπορεί να είναι πολύ χαριτωμένο, αλλά στην Ισλανδία τρώνε την καρδιά του. Μην βιαστείς να σκεφτείς πως κι εμείς εδώ στην Ελλάδα τρώμε κυνήγι, γιατί θα σου απαντήσω πως την τρώνε ωμή.

Πόδια κοτόπουλου (Ανατολική Ασία, Καραϊβική, Νότια Αμερική, Νότια Αφρική)

Πόδια κοτόπουλου, Ασία

Όλοι μας αγαπάμε το κοτόπουλο, και τις φτερούγες και τα μπουτάκια και αν συνδυάζεται και με barbeque σως ακόμα καλύτερα. Αλλά πώς γίνεται να τρώνε τα πόδια που είναι σκέτο δέρμα, κόκαλα και νύχια;

Ινδικό χοιρίδιο

Αυτό το μικροσκοπικό τρωκτικό υποτίθεται πως είναι ένα μικρό, γλυκό κατοικίδιο. Στο Περού όμως έχουν διαφορετική γνώμη και τα ψήνουν και τα σερβίρουν ολόκληρα στο πιάτο.

Haggis (Σκωτία)

φαγητά Σκωτία

Ο κιμάς είναι πολύ ωραίος, όπως και η μαγειρίτσα. Ο συνδυασμός τους όμως; Αυτό το παραδοσιακό φαγητό της Σκωτίας προέρχεται από κιμά από τα εντόσθια του αρνιού. Τουλάχιστον μαγειρεύεται με κρεμμύδια και ίσως να μην μυρίζει τόσο όσο φανταζόμαστε.

Μαύρο λουκάνικο (Αφρική, Αμερική, Ασία, Ευρώπη)

Μαύρο λουκάνικο, Αφρική

Μπορεί να σου μοιάζει με ένα φυσιολογικό λουκάνικο αλλά δεν είναι. Στην πραγματικότητα είναι μια ποσότητα από αίμα, η οποία έχει μπει στο περίβλημα του λουκάνικου.

Spam

περίεργο ζαμπόν

Αυτό το φαγητό δεν είναι τόσο περίεργο όσο τα υπόλοιπα, αλλά κατοχυρώνει επάξια μια θέση μέσα στη λίστα αφού δεν είναι προσδιορισμένο από τι ακριβώς φτιάχνεται. Το πιο πιθανό είναι ότι παρασκευάζεται από χοιρινό κρέας, ζαμπόν και άμυλο πατάτας.

Μπισκότο με σφήκες (Ιαπωνία)

Μπισκότο με σφήκες,Ιαπωνία

Μετά το ωμό ψάρι που σερβίρουν πλέον σε όλο τον κόσμο λέτε να κάνουν και αυτό μόδα οι Ιάπωνες; Μοιάζει πραγματικά με αηδία.

Akutaq-Το παγωτό των Εσκιμώων (Αλάσκα)

Το παγωτό των Εσκιμώων

Και ας περάσουμε και σε ένα όχι και τόσο λαχταριστό γλυκό. Μπορεί να φαίνεται λαχταριστό αλλά αυτό το παγωτό περιέχει βατόμουρα, φρέσκο χιόνι, ψάρια, λάδι φώκιας και λάδι ταράνδου.

Μυαλά από μαϊμούδες (Κίνα, Αφρική, Νότια Ασία)

Μυαλά από μαϊμούδες

Ακόμα και αν δεν μας είχε περάσει απ’ το μυαλό ότι μια μαϊμού μπορεί να φαγωθεί, υπάρχουν κάποιοι μάλλον περίεργοι άνθρωποι που τρώνε το μυαλό απ’ τη μαϊμού.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share