Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Συμφωνία Πούτιν και Μπάιντεν: Επιστρέφουν οι πρέσβεις σε Μόσχα και Ουάσινγκτον - Το παρασκήνιο της συνάντησης

Για ποιο λόγο μίλησαν λιγότερο από το αναμενόμενο;

16 Ιουνίου 2021 20:08
Συμφωνία Πούτιν και Μπάιντεν: Επιστρέφουν οι πρέσβεις σε Μόσχα και Ουάσινγκτον - Το παρασκήνιο της συνάντησης
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Συμφωνία υπήρξε μεταξύ Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν στη μεταξύ τους συνάντηση που πραγματοιήθηκε... εν μέσω χάους, με τον πρώτο να ανακοινώνει την επιστροφή των πρέσβεων Ρωσίας και ΗΠΑ σε Ουάσινγκτον και Μόσχα αντίστοιχα.

Όπως σημείωσε, συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για όλα τα διπλωματικά ζητήματα, στο προσεχές μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο Πούτιν, οι ηγέτες συμφώνησαν οι πρέσβεις της Ρωσίας και των ΗΠΑ να επιστρέψουν σύντομα στην Ουάσινγκτον και στη Μόσχα, αντίστοιχα.

«Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των πρέσβεων στους τόπους εργασίας τους, την επιστροφή του Αμερικανού πρέσβη στη Μόσχα και του πρέσβη μας στην Ουάσινγκτον, συμφωνήσαμε ότι αυτό το ζήτημα έχει επιλυθεί, θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, ενώ όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα -σήμερα ή αύριο- είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα. Συμφωνήσαμε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ θα διεξάγουν διαβουλεύσεις για όλο το εύρος των ζητημάτων της διπλωματικής συνεργασίας» ανέφερε ο Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανταλλαγής κρατουμένων - ζήτημα που όπως είχε γίνει γνωστό, βρισκόταν στο «τραπέζι» της συνάντησης - ο Πούτιν επεσήμανε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν να καταλήξουν σε συμβιβασμό για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Πούτιν εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά τις συνομιλίες με τον Μπάιντεν, η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν να επιλύσουν όλες τους τις διαφορές, ενώ έκανε λόγο για «αχτίδα ελπίδας» για μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, όπως είπε, οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις ήταν πάντα πραγματιστικές, ενώ παρατήρησε ότι δεν έχει «ψευδαισθήσεις», μετά τις συνομιλίες με τον Μπάιντεν.

Ακόμη, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες δεν αντήλλαξαν προσκλήσεις για πραγματοποίηση επισκέψεων.

Σε ό,τι αφορά τις εμπορικές σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ, ο Πούτιν τόνισε ότι ο όγκος τους αυξάνεται, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί αυτή η τάση.
«Όλα εξαρτώνται από τις ΗΠΑ, δεν είμαστε εμείς που επιβάλλουμε περιορισμούς» είπε, αναφερόμενος στις προοπτικές ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων.

Σχετικά με την ατζέντα των σημερινών συνομιλιών, ο Πούτιν ανέφερε ότι οι συζητήσεις τους περιστράφηκαν, μεταξύ άλλων, γύρω από τη στρατηγική σταθερότητα, την περιφερειακή ασφάλεια και τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες, τονίζοντας ότι και οι δύο πλευρές επέδειξαν την προθυμία για αλληλοκατανόηση, ενώ όπως σημείωσε χαρακτηριστικά δεν υπήρχε εχθρικό κλίμα στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν.

«Θεωρώ ότι δεν υπήρχε καμία έχθρα. Αντιθέτως (...), και οι δύο πλευρές επέδειξαν την προθυμία για αλληλοκατανόηση, με σκοπό να βρεθούν τρόποι να έλθουν οι θέσεις μας πιο κοντά, από κοινού. Οι συζητήσεις μας ήταν αρκετά εποικοδομητικές» είπε ο Πούτιν.

Παράλληλα, ο Πούτιν τόνισε ότι δεν δέχθηκε πιέσεις στη διάρκεια της συζήτησής του με τον Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για μια «ειλικρινή» συνομιλία.

«Μιλήσαμε την ίδια γλώσσα» είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά, εν τω μεταξύ, τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, έκανε λόγο για έναν «έμπειρο» ηγέτη.

Το παρασκήνιο και ο λόγος που κράτησε λίγο η συνάντηση

Στη Βίλα Λα Γκρανζ της Γενεύης βρέθηκαν από τις 14:00 της Τετάρτης οι Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν, για την προγραμματισμένη διμερή σύνοδο κορυφής. Τους δυο ηγέτες καλωσόρισε ο Ελβετός πρόεδρος Γκι Παρμελέν (στην πόλη της ειρήνης, όπως είπε), πριν περάσουν περάσουν στο εσωτερικό του αρχοντικού, για να ξεκινήσουν τις συνομιλίες.

Η κατ' ιδίαν συζήτηση των δυο ηγετών, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, ολοκληρώθηκε μετά από περίπου δυο ώρες (ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για μια ώρα και 15 λεπτά), ενώ ακολούθησαν διευρυμένες συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ρωσίας. Η διευρυμένη σύνοδος ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, μετά από περίπου μια ώρα.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί επίσημα για τη σύνοδο κορυφής έχουν πλέον τελειώσει, ωστόσο δεν έχει προσδιοριστεί τι θα ακολουθήσει από τους δυο ηγέτες. Ο Μπάιντεν, πάντως, αποχώρησε από τη βίλα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί, η αρχική σύνοδος Μπάιντεν - Πούτιν, μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών, κράτησε 93 λεπτά, ακολούθησε διάλειμμα 45 λεπτών, ενώ η δεύτερη, διευρυμένη, συνεδρία είχε διάρκεια 65 λεπτών.

Λίγο πριν αποχωρήσουν οι κάμερες και οι εκπρόσωποι του Τύπου για να ξεκινήσουν οι κατ' ιδίαν συνομιλίες του Αμερικανού με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την «πρωτοβουλία του να συναντηθούν». «Ξέρω πως έκανες ένα μακρύ ταξίδι και έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία έχουν αρκετά θέματα μεταξύ τους και η επίλυσή τους απαιτεί συνάντηση στο υψηλότερο επίπεδο. Ελπίζω πως η συνομιλία μας θα είναι παραγωγική» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, είπε πως οι δυο τους θα «εργαστούν πάνω σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share