Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2021

Μπόρις Τζόνσον: Προειδοποιεί την ΕΕ για το εμπόριο μετά το Brexit

Όλα όσα αποκάλυψε στο Sky News.

12 Ιουνίου 2021 20:03
Μπόρις Τζόνσον: Προειδοποιεί την ΕΕ για το εμπόριο μετά το Brexit
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η απειλή του Μπόρις Τζόνσον μοιάζει να σπάει μια προσωρινή εκεχειρία σε έναν πόλεμο λέξεων για ένα τμήμα της συμφωνίας του Brexit που καλύπτει θέματα συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία, επίκεντρο των εντάσεων αφότου η Βρετανία ολοκλήρωσε την έξοδό της από την ΕΕ στο τέλος του περασμένου έτους. Παράλληλα δείτε και την δεξίωση της βασίλισσας Ελισάβετ στους G7 - Πώς έκλεψε την παράσταση από τους ηγέτες.

Παρά την προτροπή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την εξεύρεση ενός συμβιβασμού, ο Τζόνσον χρησιμοποίησε τη σύνοδο κορυφής των επτά πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) προκειμένου να δείξει ότι δεν υποχωρεί καθόλου από τη θέση του σε ό,τι αφορά το λεγόμενο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας που καλύπτει θέματα συνόρων με τη βρετανική επαρχία.

"Νομίζω ότι μπορούμε να το διευθετήσουμε αλλά... εναπόκειται στους φίλους και εταίρους μας στην ΕΕ να καταλάβουν πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Νομίζω πως αν το πρωτόκολλο συνεχίσει να εφαρμόζεται με αυτόν τον τρόπο, τότε προφανώς δεν θα διστάσουμε να επικαλεστούμε το Άρθρο 16", είπε ο Τζόνσον στο Sky News.

"Έχω μιλήσει με ορισμένους φίλους μας εδώ σήμερα, που φαίνεται πράγματι να μην έχουν καταλάβει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία χώρα, μία επικράτεια. Απλώς, πρέπει να μπει στο μυαλό τους". Έκανε τα σχόλια αυτά μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, σε μια σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά στη νοτιοδυτική Αγγλία.

Η ΕΕ είπε στη βρετανική κυβέρνηση γι’ άλλη μια φορά πως πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία του Brexit και να εισαγάγει ελέγχους για ορισμένα προϊόντα που μεταφέρονται από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία. Η Βρετανία επανέλαβε την έκκλησή της για επείγουσες και πρωτότυπες λύσεις προκειμένου να μειωθούν οι τριβές.

Η επαρχία έχει ένα ανοικτό σύνορο με την Ιρλανδία, που είναι μέλος της ΕΕ, ως εκ τούτου το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας συμφωνήθηκε ως ένας τρόπος για να διατηρηθεί η ενιαία αγορά της ΕΕ μετά την αποχώρηση της Βρετανίας.

Μπόρις Τζόνσον: Προειδοποιεί την ΕΕ για το εμπόριο μετά το Brexit

Το πρωτόκολλο διατηρεί ουσιαστικά την επαρχία εντός της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ και της συμμόρφωσης με πολλούς κανόνες της ενιαίας αγοράς, δημιουργώντας ένα ρυθμιστικό σύνορο στη θάλασσα της Ιρλανδίας ανάμεσα στη βρετανική επαρχία και το υπόλοιπο ΗΒ.

Αφότου η Βρετανία βγήκε από την τροχιά της ΕΕ, ο Τζόνσον καθυστερεί μονομερώς την εφαρμογή ορισμένων προβλέψεων του πρωτοκόλλου, περιλαμβανομένων των ελέγχων σε τρόφιμα που διατηρούνται στο ψυγείο, όπως τα λουκάνικα, που μεταφέρονται από την ενδοχώρα στη βόρεια Ιρλανδία, λέγοντας πως προκαλούν μια αναστάτωση για ορισμένες προμήθειες στην επαρχία.

"Και οι δύο πλευρές πρέπει να εφαρμόσουν αυτό που συμφωνήσαμε", είπε η φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τζόνσον, από κοινού με τον Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

"Υπάρχει πλήρης ενότητα της ΕΕ για αυτό" είπε και πρόσθεσε πως η συμφωνία επιτεύχθηκε, υπογράφηκε και επικυρώθηκε τόσο από την κυβέρνηση του Τζόνσον όσο και από την ΕΕ. Η Μέρκελ είπε ότι οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν ρεαλιστικές λύσεις σε τεχνικά ζητήματα ενώ η ΕΕ θα προστατεύει παράλληλα την ενιαία αγορά της.

Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Νγκόζι Οκόντζο Ιουεάλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εντάσεις δεν θα κλιμακωθούν σε έναν εμπορικό πόλεμο. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν επίσης μεγάλη ανησυχία ότι η διαμάχη θα μπορούσε να υπονομεύσει την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Η συμφωνία θεωρήθηκε ευρέως ότι έδωσε τέλος στην περίοδο των"Troubles" --τρεις δεκαετίες σύγκρουσης των Ιρλανδών καθολικών εθνικιστών μαχητών και των προτεσταντών παραστρατιωτικών πιστών στο βρετανικό στέμμα κατά τις οποίες 3.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Αν και το Brexit δεν ήταν μέρος της επίσημης ατζέντας της συνόδου κορυφής της G7 στο αγγλικό παραθαλάσσιο θέρετρο Κάρμπις Μπέι, έχει απειλήσει περισσότερες από μία φορές να σκιάσει τον ορίζοντα της συνόδου. Ο Μακρόν προσέφερε μια επαναδιευθέτηση των σχέσεων με τη Βρετανία υπό τον όρο ότι ο Τζόνσον θα τηρήσει τη συμφωνία του Brexit -- έναν χαρακτηρισμό της συνάντησης που απέρριψε η ομάδα της Βρετανίας.

Το Brexit έχει επίσης προκαλέσει εντάσεις στη Βόρεια Ιρλανδία. Η φιλοβρετανική κοινότητα των "ενωτικών" στην επαρχία λέει ότι τώρα έχουν αποκοπεί από το υπόλοιπο ΗΒ και πως η συμφωνία του Brexit παραβιάζει την ειρηνευτική συμφωνία του 1998. Όμως το ανοικτό σύνορο ανάμεσα στην επαρχία και την Ιρλανδία ήταν μια αρχή-κλειδί της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο Μπόρις Τζόνσον προειδοποιεί την ΕΕ για το εμπόριο μετά το Brexit

Λίγα λόγια για τον Μπόρις Τζόνσον

Γεννημένος στην Νέα Υόρκη το 1964, από μια πλούσια βρετανική οικογένεια της υψηλής τάξης, ο Τζόνσον εκπαιδεύτηκε στο European School of Brussels, στο Ashdown House School και στο Eton College. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Balliol College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου εξελέγη πρόεδρος του φοιτητικού κινήματος το 1986. Ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα The Times αλλά απολύθηκε όταν έγραψε ψέματα για μια είδηση.

Αργότερα έγινε ο απεσταλμένος της Βρετανίας στις Βρυξέλλες για χάρη της εφημερίδας The Daily Telegraph, με τα άρθρα του να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το σκεπτικιστικό συναίσθημα της βρετανικής δεξιάς. Έγινε βοηθός εκδότη στην ίδια εφημερίδα από το 1994 έως το 1999 και αργότερα εκδότης στην εφημερίδα The Spectator από το 1999 έως το 2005.

Το 2001 εξελέγη βουλευτής της περιφέρειας Χένλεϊ το 2001 και εισήχθη στο υπουργικό συμβούλιο υπό την ηγεσία των συντηρητικών Μάικλ Χάουαρντ και Ντέιβιντ Κάμερον. Τάχθηκε ευρέως υπέρ της πολιτικής γραμμής του συντηρητικού κόμματος αλλά υιοθέτησε μια πιο φιλελεύθερη στάση σε θέματα όπως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

Παραιτήθηκε από βουλευτής το 2008 όταν εξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου, θέση στην οποία εξελέγη ξανά το 2012. Κατά την διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος, κατάργησε την κατανάλωση αλκοόλ στο μεγαλύτερο μέρος των μέσων μαζικής μεταφοράς του Λονδίνου, διεξήγαγε τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2012 και εισήγαγε νέες λωρίδες για λεωφορεία, ποδήλατα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το 2015 ο Τζόνσον εκλέχθηκε βουλευτής στην περιφέρεια Άξμπριτζ εντ Σάουθ Ράισλιπ, στην οποία κατέβηκε ως υποψήφιος δήμαρχος την επόμενη χρονιά.

Το 2016 έλαβε σημαντική δημοσιότητα στα πλαίσια της επιτυχημένης εκστρατείας Vote Leave υπέρ του Brexit. Τότε υπηρέτησε ως γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος επί των εξωτερικών υποθέσεων στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, μια θέση από την οποία παραιτήθηκε δυο χρόνια αργότερα μετά την αρνητική κριτική που έλαβε η προσέγγιση της Μέι στο θέμα του Brexit. Μετά την παραίτηση της Μέι το 2019, εκλέχθηκε ηγέτης του συντηρητικού κόμματος και ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού.

Τον Αύγουστο 2019, ο Τζόνσον συμβούλευσε την βασίλισσα Ελισάβετ Β' να διαλύσει το Κοινοβούλιο από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου εν μέσω έντονων αντιδράσεων στις 24 Σεπτεμβρίου αυτή η πράξη κρίθηκε ομόφωνα από το Ανώτατο Δικαστήριο ως παράνομη και χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Συνεπώς, στις γενικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2019, ο Τζόνσον οδήγησε το συντηρητικό κόμμα στην μεγαλύτερη επίτυχία του από την δεκαετία του 1980.

Ο Τζόνσον αποτελεί μια αμφιλεγόμενη μορφή στην πολιτική και στην δημοσιογραφία της Βρετανίας. Οι υποστηρικτές του τον έχουν επαινέσει ως έναν διασκεδαστικό, χιουμοριστικό και δημοφιλή άνδρα απέναντι στους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Από την άλλη, του έχει ασκηθεί κριτική και έχει κατηγορηθεί για ελιτισμό, ατιμία, τεμπελιά αλλά και για την χρήση ρατσιστικής, σεξιστικής και ομοφοβικής γλώσσας. Ο Τζόνσον αποτελεί το θέμα αρκετών βιογραφιών και ενός αριθμού φαντασιακών απεικονίσεων.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share