«Αυστραλοτιτάν»: Ο δεινόσαυρος από την Αυστραλία πού έχει μήκος όσο ένα γήπεδο μπάσκετ!
Εντυπωσιακή ανακάλυψη... τεραστίων διαστάσεων
Δεινόσαυρος που ανακαλύφθηκε στην Αυστραλία και πήρε την ονομασία «Αυστραλοτιτάν» (ή «Νότιος Τιτάνας») είχε ύψος 6,5 μ., σχεδόν όσο ένα διώροφο κτήριο, και μήκος 30 μ., όσο περίπου ένα γήπεδο μπάσκετ!
Πρόκειται για έναν από τους δέκα έως 15 μεγαλύτερους δεινόσαυρους που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στη Γη και ο μεγαλύτερος στην περιοχή της Ωκεανίας.
Απολιθωμένα τμήματα του σκελετού των τεραστίων διαστάσεων δεινοσαύρου, με την επιστημονική ονομασία Australotitan cooperensis, είχαν αρχικά ανακαλυφθεί στην περιοχή Ερομάνγκα του νοτιοδυτικού Κουίνσλαντ το 2007, οπότε άρχισαν ανασκαφές, οι οποίες συνεχίζονται.
Βάρος 70 τόνοι και πόδια σαν... κολόνες!
Οι επιστήμονες, οι οποίοι -μετά από μακρά μελέτη των απολιθωμάτων- έκαναν τώρα τη σχετική ανακοίνωση στο επιστημονικό περιοδικό «PeerJ», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το BBC, εκτιμούν ότι επρόκειτο για έναν φυτοφάγο δεινόσαυρο της ομάδας των σαυροπόδων, με πολύ μακρύ λαιμό, μακριά ουρά και πόδια σαν κολόνες, που ζύγιζε 70 τόνους και έζησε πριν 92 έως 96 εκατομμύρια χρόνια.
Επειδή η Αυστραλία είναι κυρίως επίπεδη και χωρίς οροσειρές και φαράγγια, που σταδιακά θα εξέθεταν τα απολιθώματα λόγω της διάβρωσης των πετρωμάτων, θεωρείται ένα από τα πιο δύσκολα μέρη στον κόσμο για την ανακάλυψη οστών δεινοσαύρων. Οι ανακαλύψεις συνήθως γίνονται από αγρότες που εντοπίζουν απολιθώματα όταν αυτά έρχονται στην επιφάνεια του εδάφους.
Ανακαλύφθηκε σπάνιο απολίθωμα δεινοσαύρου με μήκος λεωφορείου!
Πρόκειται για ένα μεγάλο φυτοφάγο δεινόσαυρο που ονομάστηκε «Μανσουρόσαυρος με μακρύ λαιμό και οστέινες πλάκες ενσωματωμένες στην επιφάνεια του δέρματός του
Στην Αίγυπτο είναι συνηθισμένο να βρίσκει κανείς πυραμίδες, μούμιες και άλλα αρχαία, όμως όχι δεινόσαυρους. Αλλά και όλη η Αφρική γενικότερα θεωρείται μία «άγραφη σελίδα», όσον αφορά τα πλάσματα που κάποτε κυριαρχούσαν στη Γη, με αποτέλεσμα η εξέλιξη των δεινοσαύρων στη «μαύρη» ήπειρο να αποτελεί εν πολλοίς ένα μυστήριο.
Αυτήν τη φορά, όμως, Αιγύπτιοι και Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στο αιγυπτιακό τμήμα της ερήμου Σαχάρα τα απολιθώματα ενός νέου είδους δεινοσαύρου. Πρόκειται για έναν μεγάλο φυτοφάγο δεινόσαυρο, που ονομάστηκε «Μανσουρόσαυρος» (Mansourasaurus shahinae), ο οποίος είχε μήκος λεωφορείου, μακρύ λαιμό και οστέινες πλάκες ενσωματωμένες στην επιφάνεια του δέρματός του.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον παλαιοντολόγο δρα Χεσάμ Σαλάμ του Τμήματος Γεωλογίας του αιγυπτιακού Πανεπιστημίου της Μανσούρα (εξ ου και το όνομα του δεινοσαύρου), έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Ecology and Evolution».
Ο ερευνητής δρ Έρικ Γκόρσακ του Μουσείου Φιλντς των ΗΠΑ, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή, δήλωσε ότι πρόκειται για «μία σημαντική ανακάλυψη για την αιγυπτιακή και γενικότερα για την αφρικανική παλαιοντολογία. Η Αφρική παραμένει ένα γιγάντιο ερωτηματικό, όσον αφορά τα ζώα που την κατοικούσαν στο τέλος της εποχής των δεινοσαύρων», δηλαδή στην Ύστερη Κρητιδική περίοδο.
Ελάχιστα, κακοδιατηρημένα και πολύ απομακρυσμένα μεταξύ τους απολιθώματα δεινοσαύρων έχουν βρεθεί στην Αφρική από εκείνη την εποχή. Ένας λόγος είναι ότι τα όποια απολιθώματα έχουν εξαφανισθεί κάτω από την πλούσια αφρικανική βλάστηση, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες περιοχές με αφθονία απολιθωμάτων, όπως η Παταγωνία και η έρημος Γκόμπι στη Μογγολία.
Αναλύοντας τον Μανσουρόσαυρο, οι επιστήμονες κατέληξαν στην εκτίμηση ότι έχει μεγαλύτερες ομοιότητες με δεινόσαυρους από την Ευρώπη και την Ασία, παρά με τη Νότια Αφρική και τη Νότια Αμερική. Από αυτό συμπεραίνουν ότι τουλάχιστον μερικοί δεινόσαυροι μπορούσαν τότε -πριν 100 έως 66 εκατ. χρόνια- να μετακινηθούν ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Αφρική.
Ο Μανσουρόσαυρος ανήκει στην ευρύτερη ομάδα των Τιτανόσαυρων, που ήσαν μακρυλαίμηδες φυτοφάγοι δεινόσαυροι. Στην ίδια οικογένεια ανήκουν τα μεγαλύτερα γνωστά ζώα που περπάτησαν ποτέ στη Γη, όπως ο Αργεντινόσαυρος και ο Παταγωτιτάν.
Για τα δεδομένα των Τιτανόσαυρων, ο Μανσουρόσαυρος ήταν μετρίου μεγέθους, έχοντας περίπου το βάρος ενός μεγάλου αφρικανικού ελέφαντα. Ο σκελετός του είναι το καλύτερα διατηρημένο απολίθωμα του τέλους της εποχής των δεινοσαύρων, που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στην Αφρική, καθώς έχουν βρεθεί τμήματα του κρανίου του, η κάτω γνάθος, ο λαιμός, τα πλευρά του, μεγάλο μέρος των ώμων και των μπροστινών άκρων, καθώς και τμήμα τού πίσω ποδιού του.
«Όταν είδα τα απολιθώματα για πρώτη φορά, το σαγόνι μου κρέμασε ως το πάτωμα. Αυτό ήταν πραγματικά το "ιερό δισκοπότηρο", ένας καλοδιατηρημένος δεινόσαυρος από το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων στην Αφρική, κάτι που εμείς οι παλαιοντολόγοι ψάχναμε εδώ και πολύ-πολύ καιρό» δήλωσε ο παλαιοντολόγος δρ. Ματ Λαμάνα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κάρνεγκι των ΗΠΑ.
Πηγή: Πρώτο Θέμα