Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Βενετία: Οργή για την άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου από την έναρξη της πανδημίας

7 Ιουνίου 2021 09:31
Βενετία: Οργή για την άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου από την έναρξη της πανδημίας

Η άφιξη του πρώτου κρουαζιερόπλοιου στη Βενετία, μετά από περίπου ενάμιση χρόνο, εξόργισε μεγάλο μέρος κατοίκων της ιταλικής πόλης, που προχώρησαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Η πανδημία του κορωνοϊού είχε βάλει απαγορευτικό στις αφίξεις «πλωτών ξενοδοχείων» και η επιστορφή του θηριώδους MSC Orchestra (92.000 τόνοι), που παρέλαβε 650 επιβάτες με προορισμό το Μπάρι πυροδότησε την οργή πολλών Βενετσιάνων, παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι ότι θα απαγορευθούν τα πλοία στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας.

«Η ιταλική κυβέρνηση τα πήγε περίφημα εξαπατώντας όχι μόνον τους κατοίκους της Βενετίας, αλλά και τις εφημερίδες και την κοινή γνώμη σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο Τομάζο Κατσιάρι, επικεφαλής της ομάδας ακτιβιστών «Νο Grandi Navi» («Όχι Μεγάλα Πλοία»), που έκαναν διαδήλωση με σκάφη.

Σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκε αντιδιαδήλωση από μια άλλη ομάδα, η «Si Grandi Navi» («Ναι στα Νεγάλα Πλοία») ως εκπρόσωπος χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, που ζουν από την βιομηχανία των κρουαζιερόπλοιων και έχουν μείνει άνεργοι από την άνοιξη του 2020, όταν και ξέσπασε η πανδημία Covid-19.

Αντιδράσεις για την άφιξη κρουαζιερόπλοιου στη Βενετία

Στα τέλη Μαρτίου η κυβέρνηση Ντράγκι είχε ανακοινώσει ότι θα απαγορευθεί η διέλευση των κρουαζιερόπλοιων από την πλατεία του Αγίου Μάρκου όπως και η αγκυροβόλησή τους στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας.

Τα πλοία θα έδεναν αντίθετα στο λιμάνι της Μαργκέρα, ενώ βρισκόταν στο πρόγραμμα η κατασκευή λιμένα για τα κρουαζιερόπλοια πέρα από τα όρια της λιμνοθάλασσας.

Το διάταγμα εγκρίθηκε από την ιταλική Βουλή με τον υπουργό Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι να υποστηρίζει ότι τερματίστηκε οριστικά η άφιξη πλοίων «ψηλών σαν πολυκατοικίες», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Για να είναι πάντως εφικτή η προσάραξη των πλοίων αυτών αυτά στο λιμάνι της Μαργκέρα, πρέπει να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα υποδομής. Αυτή τη στιγμή η είσοδος σκαφών στη Βενετία γίνεται μόνο μέσω του καναλιού Giudecca, όπου τον Ιούνιο του 2019 ένα τεράστιο κρουαζιερόπλοιο με 13 καταστρώματα έπεσε πάνω σε προβλήτα και τουριστικό σκάφος με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άτομα.

«Μας εξαπάτησε η κυβέρνηση»

«Η κυβέρνηση γνώριζε ότι είναι αδύνατο, καθώς το κανάλι απ’ το οποίο πρέπει να διέλθουν τα πλοία για να φθάσουν στη Μαργκέρα είναι πολύ στενό και όχι αρκετά βαθύ. Θα έπρεπε να σκάψουν το κανάλι για να συμβεί αυτό, πράγμα που θα ήταν ακόμη καταστροφικότερο για την εύθραυστη ισορροπία της λιμνοθάλασσας. Κι ο στόχος της διαμαρτυρίας μας είναι να πιέσουμε την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει και να δώσει εξηγήσεις. Τα μεγάλα πλοία είναι και πάλι εδώ, είναι ντροπή» δήλωσε ο Κάτσιαρι.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share