Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τη θεωρία της "διαρροής" υιοθετεί και ο Άντονι Φάουτσι

Κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος της κυβέρνησης Μπάιντεν

4 Ιουνίου 2021 14:40
Τη θεωρία της
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ενδεχόμενο να προήλθε ο κορωνοϊός από εργαστηριακή διαρροή στη Oυχάν δεν απέκλεισε με νέες δηλώσεις του ο Άντονι Φάουτσι, επιδημιολόγος και σύμβουλος της κυβέρνησης Μπάιντεν, ύστερα από τη διαρροή των e-mails του.

Ο Άντονι Φάουτσι δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί για όλα όσα έχουν συμβεί στο εργαστήριο ιολογίας της Oυχάν. «Προσπαθούσαμε να ανταλλάξουμε σωστές πληροφορίες και σωστά δεδομένα. Αυτό που δεν είχε γίνει κατανοητό, είναι ότι η επιστήμη αποτελεί μια δυναμική διαδικασία» είπε ο γνωστός επιδημιολόγος.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που, για έναν ή τον άλλο λόγο, με μισούν για αυτό που έκανα στην περίοδο της διακυβέρνησης Τραμπ… δεν στρεφόμουν με κανέναν τρόπο κατά του Τραμπ», σημείωσε ο κ. Φάουτσι.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο MSNBC, ο Φάουτσι δήλωσε πως παρότι νιώθει πως είναι «πιο πιθανό» ο ιός να μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους, σημείωσε ότι ακόμη δεν ξέρουμε ποια είναι η προέλευσή του.

Ο Φάουτσι ανέφερε ακόμη ότι οι πληροφορίες ότι τρεις ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν είχαν αρρωστήσει τον Νοέμβριο του 2019 αυξάνουν τις πιθανότητες του σεναρίου η COVID -19 να προέκυψε από διαρροή εργαστηρίου, διευκρίνισε ότι οι αναφορές αυτές πρέπει να επιβεβαιωθούν παρότι η μετάδοση από τον ζώο στον άνθρωπο είναι κάτι που «πάντα συνέβαινε».

«Χρειάζεται να παρατηρεί κανείς τη σύνδεση αλλά και τα στοιχεία ότι υπάρχει κάτι άλλο, όπως μια διαρροή εργαστηρίου», διευκρίνισε. «Αυτές είναι ανοιχτές πιθανότητες. Ίσως να μην ανακαλύψουμε ποτέ τι πράγμα είναι αυτό», κατέληξε.

Τη θεωρία της 'διαρροής' υιοθετεί και ο Άντονι Φάουτσι

Νωρίτερα, ο πρώην αρχηγός των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών (MI6), έκανε λόγο για σίγουρη καταστροφή των στοιχείων που αποδείκνυαν πιθανή «διαρροή» του κορωνοϊού από εργαστήριο της Γουχάν.

Wall Street Journal: Ερευνητές στην Ουχάν με συμπτώματα κορωνοϊού από τον Νοέμβριο του 2019

Η προέλευση του κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο COVID-19, δεν έχει εντοπιστεί ακόμα και δημοσίευμα της «Wall Street Journal» , την Κυριακή (23/05), επισημαίνει πως τρεις επιστήμονες στην Ουχάν είχαν αρρωστήσει βαριά πριν από την πανδημία, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2019, και έτσι δημιουργούνται νέα ερωτήματα και δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο παγκοσμίως επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19, καταγράφηκε, τον Δεκέμβριο του 2019, στη Γουχάν της Κίνας.

Wall Street Journal: Ερευνητές στην Ουχάν με συμπτώματα κορωνοϊού

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Wall Street Journal» που επικαλείται δεδομένα από την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών, τον Νοέμβριο του 2019, τρεις επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ιολογίας στη Ουχάν «ήταν τόσο άρρωστοι που ζήτησαν ιατρική βοήθεια στο νοσοκομείο».

Επίσης, σύμφωνα με την προαναφερθείσα δημοσίευση, τα δεδομένα «προσθέτουν ιδιαίτερο βάρος στις αυξανόμενες εκκλήσεις για μια πληρέστερη διερεύνηση του κατά πόσον ο ιός θα μπορούσε να διαφύγει από το εργαστήριο».

Άλλωστε, οι πληροφορίες ότι λίγο πριν από την έναρξη της πανδημίας «μέλη της ίδιας ομάδας που εργάζονται με κορωνοϊούς, νοσηλεύτηκαν με παρόμοια συμπτώματα» μπορεί να είναι σημαντικές, όπως επισημαίνεται στη σχετική δημοσίευση.

Η προέλευση του κορωνοϊού που προκαλεί τη νόσο COVID-19

Πάντως, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, σχολιάζοντας την εν λόγω δημοσίευση, σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να περιστρέφουν τη θεωρία της διαρροής (σ.σ. του κορωνοϊού) από το εργαστήριο» και, με τη σειρά του, διερωτήθηκε αν οι Αμερικανοί ανησυχούν πραγματικά για την πηγή του ιού ή «προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή».

Δείτε ακόμα τι δήλωσε μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, που εργαζόταν στο κινεζικό σύστημα υγείας για τις πληροφορίες που απέκρυψε η Κϊνα στην αρχή της πανδημίας.

Ο Φάουτσι δεν είναι πεπεισμένος για τη «φυσική προέλευση» του κορωνοϊού

Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, δρ Άντονι Φάουτσι, αποκάλυψε χθες ότι «δεν έχει πειστεί» ότι ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 αναπτύχθηκε στη φύση και ζήτησε μια ανοικτή έρευνα για την προέλευσή του στην Κίνα. «Νομίζω ότι θα πρέπει να ερευνήσουμε τι συνέβη στην Κίνα (…). Σίγουρα, οι άνθρωποι που το ερεύνησαν λένε ότι πιθανώς προέκυψε από κάποιο ζώο, που μόλυνε στη συνέχεια ανθρώπους, αλλά μπορεί να ήταν κάτι άλλο και πρέπει να το βρούμε», τόνισε μιλώντας σε εκδήλωση, λίγες ώρες μετά την κατάθεσή του για το ίδιο θέμα σε μια τεταμένη συνεδρίαση στη Γερουσία, όπου είχε ζητήσει και πάλι να ερευνηθεί ενδελεχώς η υπόθεση.

Ο Φάουτσι δεν είναι πεπεισμένος για τη «φυσική προέλευση» του κορωνοϊού

Οι ΗΠΑ, η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Βρετανία και άλλες χώρες εξέφρασαν τον Μάρτιο ανησυχίες για την έκθεση του ΠΟΥ σχετικά με την προέλευση της Covid-19 και ζήτησαν να γίνουν επιπλέον έρευνες και να δοθεί πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν τα πρώτα στάδια της επιδημίας.

Ομάδα του ΠΟΥ εξετάζει την προέλευση της πανδημίας

Χθες, Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επεσήμανε ότι η ομάδα του ΠΟΥ που επισκέφθηκε τη χώρα, αλλά και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, για να εξετάσει την προέλευση της πανδημίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια διαρροή από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανο ενδεχόμενο. «Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προωθούν τη θεωρία της διαρροής από εργαστήριο», απάντησε το κινεζικό υπουργείο όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το άρθρο της WSJ. «Ανησυχία τους είναι να εντοπίσουν την πηγή ή να στρέψουν αλλού την προσοχή;», διερωτήθηκε.

Ομάδα του ΠΟΥ εξετάζει την προέλευση της πανδημίας

Οι εικασίες των Ρεπουμπλικανών

Η κυβέρνηση του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι υποπτεύεται πως ο νέος κορωνοϊός διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο, κάτι που το Πεκίνο διαψεύδει. Έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δόθηκε στη δημοσιότητα όταν πλησίαζε το τέλος της θητείας του Τραμπ, έγραφε ότι «η αμερικανική κυβέρνηση έχει λόγους να πιστεύει ότι αρκετοί ερευνητές του WIV αρρώστησαν το φθινόπωρο του 2019, προτού εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα της επιδημίας, με συμπτώματα που έμοιαζαν τόσο με Covid-19 όσο και με την εποχική γρίπη».

«Ο κορωνοϊός ξεκίνησε από...» - Τρομερή μαρτυρία Κινέζας ιολόγου

Σε μια τρομερή μαρτυρία για τον κορωνοϊό προχώρησε μια Κινέζα ιολόγος, η οποία πρόσφατα αυτομόλησε στις ΗΠΑ και τόνισε, ότι ο ιός ξεκίνησε σε εργαστήριο, σε μια δήλωση που βέβαια μπορεί απλώς να εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα, αλλά δεν παύει να είναι σπουδαίας σημασίας.

Η Li Meng-Yan, που ανακρίθηκε μάλιστα κατά την είσοδό της στην χώρα από την CIA, μιλώντας σε live-stream εκπομπή τόνισε πως ο covid-19 όχι μόνο είναι κινεζικό δημιούργημα, αλλά και μάλιστα του στρατού, ενώ στην χώρα μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε αποκάλυψη για την πιθανότητα ενός δεύτερου lockdown.

«Ήξερα πως μόλις μιλήσω θα εξαφανιστώ, όπως άλλωστε όλοι οι γενναίοι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ. Θα με εξαφάνιζαν από παντού, δεν θα υπήρχα», δήλωσε η ιολόγος.

Ένα από τα sms που αποκαλύπτουν τι συνέβη στην Ουχάν, παρουσίασε στο Fox News η Κινέζα επιστήμονας πριν λίγες ημέρες. Το κανάλι, βέβαια, εντελώς... συμπτωματικά απηχεί τις απόψεις του Ντόναλντ Τραμπ και οποιοσδήποτε θα μπορούσε να συνδέσει αυτό το θέμα με την κόντρα του προέδρου με την Κίνα.

Λίγο αργότερα, πάντως, η ιολόγος έριξε την «βόμβα»: «Η αγορά της Ουχάν ήταν απλά ένα δόλωμα, μια βιτρίνα», προσθέτοντας πως όταν είδε αποδείξεις για την επικινδυνότητα του ιού, ο διευθυντής της την διέταξε να σταματήσει να μιλά, καθώς ξεπερνούσε τις κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης.

Ο παρουσιαστής όμως δεν σταμάτησε εκεί, ρωτώντας τη νεαρή Κινέζα αν έχει κάποιες αποδείξεις που να μαρτυρούν αν ο ιός ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, με την επιστήμονα να απαντά λακωνικά «Ναι, έχω. Και νομίζω πως ο ΠΟΥ θα πρέπει να ντρέπεται για όσα έχει κάνει καθώς λειτουργεί ως γραφείο επικοινωνίας της Κίνας».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Meng-Yan αυτομόλησε μόνη της στις ΗΠΑ καθώς ο σύζυγός της αρνήθηκε να την ακολουθήσει ενώ η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον αρνείται πως γνωρίζει και το όνομά της.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share