Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024

Οικολογική καταστροφή στη Σρι Λάνκα μετά από ναυτικό ατύχημα - Σοκάρουν οι εικόνες

Το πλοίο MV X-Press Pearl καίγεται εδώ και μέρες

2 Ιουνίου 2021 14:42
Οικολογική καταστροφή στη Σρι Λάνκα μετά από ναυτικό ατύχημα - Σοκάρουν οι εικόνες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εκατομμύρια κομματάκια πολυαιθυλένης, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία προϊόντων, έχουν καλύψει 80 χιλιόμετρα στις δυτικές ακτές της Σρι Λάνκα, στη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της χώρας.

Η πολυαιθυλένη προέρχεται από το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MV X-Press Pearl, το οποίο πλέον κινδυνεύει να βυθιστεί ενώ καίγεται για 13 ημέρες, και παρά την προσπάθεια να ρυμουλκηθεί σε πιο βαθιά νερά.

Οικολογική καταστροφή στη Σρι Λάνκα μετά από ναυτικό ατύχημα - Σοκάρουν οι εικόνες

«Το πλοίο κινδυνεύει άμεσα να βυθιστεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος Ιντίκα ντε Σίλβα, λίγες ώρες μετά την έναρξη της ρυμούλκησης του MV X-Press Pearl από την ολλανδική εταιρεία Smit, προκειμένου να απομακρυνθεί από τις ακτές του Κολόμπο.

Οικολογική καταστροφή στη Σρι Λάνκα μετά από ναυτικό ατύχημα - Δείτε τις εικόνες

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το Γκουτζαράτ της Ινδίας και η πυρκαγιά ξέσπασε στις 20 Μαΐου όταν το MV X-Press Pearl έμπαινε στο λιμάνι του Κολόμπο. Η φωτιά κατασβέστηκε 13 ημέρες αργότερα με τη βοήθεια του ινδικού λιμενικού και της εταιρείας Smit, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Μέρος του φορτίου έπεσε στη θάλασσα

Την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχές της Σρι Λάνκα ανακοίνωσαν ότι εκτιμούν πως η πυρκαγιά στο φορτηγό πλοίο προκλήθηκε από τη διαρροή νιτρικού οξέος και το πλήρωμα την είχε αντιληφθεί ήδη από τις 11 Μαΐου.

Οικολογική καταστροφή στη Σρι Λάνκα

Μέρος του φορτίου έπεσε στη θάλασσα

Το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου του πλοίου, το οποίο μετέφερε μεταξύ άλλων 25 τόνους νιτρικού οξέος, λιπαντικά, καυστική σόδα και άλλα χημικά προϊόντα καταστράφηκε από την πυρκαγιά, σύμφωνα με τις αρχές.

Τα εμπορευματοκιβώτια έπεσαν στη θάλασσα με αποτέλεσμα να καλυφθούν με εκατομμύρια κομματάκια πολυαιθυλένης 80 χιλιόμετρα στις δυτικές ακτές της χώρας.

Οικολογική καταστροφή στη Σρι Λάνκα μετά από ναυτικό ατύχημα

Ο πρόεδρος της χώρας Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα ζήτησε τη ρυμούλκηση του πλοίου στα βαθιά προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές στις ακτές της Σρι Λάνκα.

«Η εταιρεία διάσωσης Smit που συμμετέχει στην επιχείρηση του #XPressPearl επεσήμανε ότι το πλοίο βυθίζεται στο σημείο στο οποίο βρίσκεται τώρα» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Αλιείας Καντσάνα Ουιζεσεκέρα.

Οικολογική καταστροφή στη Σρι Λάνκα μετά από ναυτικό ατύχημα - Τρομαχτικές εικόνες

Έκτακτα μέτρα ελήφθησαν για να προστατευθεί η λιμνοθάλασσα Νεγκόμπο, τουριστικός προορισμός της Σρι Λάνκα, και οι γύρω περιοχές προκειμένου να περιοριστούν τυχόν επιπτώσεις από διαρροή πετρελαίου ή από αντικείμενα που ενδέχεται να προέλθουν από το πλοίο, πρόσθεσε.

Μια πετρελαιοκηλίδα απλώς θα επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς το πλοίο μεταφέρει 278 τόνους καυσίμων πλοίου και 50 τόνους βενζίνης.

Η φωτιά ξέσπασε όταν βρισκόταν στα ανοιχτά του Κολόμπο.

Η Σρι Λάνκα ξεκίνησε έρευνα για την πυρκαγιά και τη μόλυνση που έχει προκληθεί. Οι τρεις αξιωματικοί του πλοίου θα πρέπει να μείνουν στο νησί μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share