Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2024

«Βράζει» η Λατινική Αμερική στον κορωνοϊό - Ποιες χώρες βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Αντιμέτωπη με κύμα μολύνσεων

2 Ιουνίου 2021 07:52
«Βράζει» η Λατινική Αμερική στον κορωνοϊό - Ποιες χώρες βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Βαρύς εξακολουθεί να είναι ο απολογισμός της πανδημίας στη Λατινική Αμερική. Βραζιλία, Μεξικό και Χιλή συνεχίζουν να καταγράφουν καθημερινά νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της Covid-19.

Η Βραζιλία στη 2η θέση στον απολογισμό θυμάτων

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαπιστώθηκαν οι θάνατοι άλλων 2.408 ασθενών με COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 78.926 κρούσματα κορωνοϊόυ. Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει μέχρι εδώ 465.199 θανάτους επί συνόλου 16.624.480 μολύνσεων.

Λατινική Αμερική: Ποιες χώρες βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ. Παράλληλα, δείτε ένα εντυπωσιακό εύρημα κατέληξε έρευνα ινστιτούτου στη Βραζιλία που ειδικεύεται σε θέματα ασφαλείας καθώς διαπίστωσε ότι μια στις τρεις δολοφονίες που έχουν καταγραφεί τον 21ο αιώνα έχουν γίνει σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Αυξήθηκαν οι νεκροί στο Μεξικό

Παράλληλα, οι υγειονομικές αρχές στο Μεξικό ανακοίνωσαν την Δευτέρα ότι ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας αυξάνεται κατά 4.272 νεκρούς και 6.917 κρούσματα. Ο επιδημιολόγος Χοσέ Λουίς Αλομία σημείωσε ότι οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν «δεν είναι μέρος της πρόσφατης επιδημιολογικής δραστηριότητας», προσθέτοντας «πως τις επόμενες μέρες πιθανόν θα έχουμε αναπροσαρμογές των αριθμών των θανάτων και των κρουσμάτων». Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα των 126 εκατ. κατοίκων ανέρχεται ως εδώ σε 227.840 νεκρούς επί συνόλου 2.420.659 μολύνσεων.

«Βράζει» η Λατινική Αμερική στον κορωνοϊό

Πάνω από 5.000 κρούσματα στη Χιλή

Τις προηγούμενες 24 ώρες στην Χιλή επιβεβαιώθηκαν 5.040 κρούσματα κορωνοϊού και υπέκυψαν 44 ασθενείς με COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 29.344 νεκρούς επί συνόλου 1.389.357 μολύνσεων.

Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα είναι 43.239. Τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, μόλις δύο από τις 16 περιφέρειες κατέγραψαν μείωση των κρουσμάτων. Η νότια περιφέρεια Αϊσέν καταγράφει τον υψηλότερο δείκτη επίπτωσης στη χώρα.

«Βράζει» η Λατινική Αμερική στον κορωνοϊό - Ποιες χώρες βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η Χιλή παραμένει αντιμέτωπη με κύμα μολύνσεων παρά την πρόοδο στην εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού έναντι της COVID-19.

Ως εδώ, 10,6 εκατομμύρια άνθρωποι –περί το 70% του πληθυσμού-στόχου– έχουν λάβει μία δόση των εμβολίων τους και πάνω από 8 εκατομμύρια –πάνω από το 52%– και τη δεύτερη, κατά τα επίσημα στοιχεία. Το Σαντιάγο επιδιώκει να έχουν εμβολιαστεί 15,2 εκατ. πολίτες περί τα μέσα της χρονιάς, ώστε να επιτευχθεί συλλογική ανοσία.

Ποιες είναι οι δυο χώρες που «βράζουν» στον κορωνοϊο

Η Βραζιλία ξεπέρασε χθες Τρίτη το όριο των 450.000 νεκρών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού μέσα σε κάτι περισσότερο από έναν χρόνο.

Το υπουργείο Υγείας της γιγαντιαίας χώρας της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 2.173 ασθενείς με την COVID-19, γεγονός που αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων μέχρι εδώ στους 452.031 νεκρούς. Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 73.453 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να βρίσκεται πλέον περί τα 16,2 εκατομμύρια.

Η Βραζιλία ξεπέρασε χθες Τρίτη το όριο των 450.000 νεκρών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού μέσα σε κάτι περισσότερο από έναν χρόνο.

Στη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων, που καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη, η εκστρατεία ανοσοποίησης, που άρχισε καθυστερημένα και κινείται με αργό ρυθμό ως τώρα, δεν έχει φθάσει ακόμη σε επίπεδο που να μπορεί να μεταβάλει την κατάσταση. Διαβάστε την αποκάλυψη βόμβα της Wall Street Journal για τους ερευνητές στην Ουχάν που νόσησαν με κορωνοϊό τον Νοέμβριο του 2019!

Κούβα: 1.291 κρούσματα και 11 θάνατοι στο 24ωρο - Εμβολιάζονται με εγχώρια σκευάσματα

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 1.291 κρούσματα κορωνοϊού, ενώ υπέκυψαν 11 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη νήσο της Καραϊβικής ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 901 νεκρούς επί συνόλου 135.499 μολύνσεων, κατά τα στοιχεία του υπουργείου. Η πρωτεύουσα Αβάνα είναι το επίκεντρο της επιδημίας, με 570 μολύνσεις σε 24 ώρες και τον υψηλότερο δείκτη επίπτωσης στη χώρα.

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Κούβα

Αντιμέτωπο με δεύτερο κύμα της πανδημίας από τον Ιανουάριο, το υπουργείο Υγείας διεξάγει τις τελευταίες εβδομάδες εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στην πρωτεύουσα με τα δύο πιο προχωρημένα υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως, τα Soberana 2 και Abdala, τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών 3ης φάσης των οποίων δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Η εκστρατεία έχει πλέον επεκταθεί στις δυτικές επαρχίες Πινάρ δελ Ρίο και Ματάνσας, στην ανατολική επαρχία Σαντιάγο ντε Κούμπα και στην κοινότητα Ίσλα δε Χουβεντούδ. Μέχρι εδώ, έχουν εμβολιαστεί πάνω από 770.000 Κουβανοί.

Εικόνες τρόμου στη Βραζιλία: Αδειάζουν παλιούς τάφους για να βάλουν μέσα νεκρούς από το κορωνοϊό

Εικόνες από ταινία τρόμου θυμίζει η κατάσταση στη Βραζιλία, όπου στο Σάο Πάολο οι αρχές εντείνουν τις προσπάθειες να αδειάσουν παλιούς τάφους προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για να ταφούν οι εκατοντάδες νέοι νεκροί από covid-19, καθώς στο δημαρχείο της πόλης αναφέρθηκε αριθμός ρεκόρ κηδειών αυτή την εβδομάδα.

Η μεταφορά των λειψάνων νεκρών από παλιούς τάφους είναι μια συνηθισμένη διαδικασία, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία του δήμου, όμως πλέον αποτελεί έκτακτη ανάγκη καθώς η Βραζιλία είναι αντιμέτωπη με το χειρότερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού.

Μόνο χθες το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε 3.769 νέους θανάτους λόγω covid-19, λίγο λιγότερους από τον απόλυτο αριθμό ρεκόρ για τρίτη συνεχή ημέρα, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Με την ευκαιρία δείτε κι αυτό: Φρίκη στη Βραζιλία: 30χρονη μητέρα έβγαλε τα μάτια και έκοψε τη γλώσσα της 5χρονης κόρης της (photo)

Αδειάζουν παλιούς τάφους για να βάλουν μέσα νεκρούς

Η Βολιβία ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι κλείνει τα σύνορά της με τη Βραζιλία λόγω των ανησυχιών για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη γειτονική της χώρα.

Την Τετάρτη το βιοϊατρικό ινστιτούτο Butantan της Βραζιλίας είχε ανακοινώσει ότι εντόπισε νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, το οποίο μοιάζει με αυτό που πρωτοεντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και φαίνεται να είναι πιο ανθεκτικό στα υπάρχοντα εμβόλια.

Το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό, όπως και ένα άλλο παραλλαγμένο στέλεχος που είχε εντοπιστεί παλαιότερα στη Βραζιλία.

Δείτε κι αυτό: Νέα τραγωδία στην Σαπεκοένσε: Πέθανε από κορωνοϊό ο πρόεδρός της!

Η Χιλή επίσης έκλεισε χθες τα σύνορά της σε όλους τους αλλοδαπούς, ενώ αυστηροποίησε το lockdown που έχει επιβάλει, καθώς η χώρα ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο κρούσματα covid-19.

«Αυτό που συμβαίνει στη Βραζιλία αποτελεί παγκόσμια απειλή» τόνισε ο Χοσέ Μιγκέλ Μπερνούτσι γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου της Χιλής. «Το κλείσιμο των συνόρων δεν θα μας βοηθήσει τόσο πολύ με τα παραλλαγμένα στελέχη που έχουμε ήδη εντοπίσει στη χώρα, αλλά με τα νέα παραλλαγμένα στελέχη που συνεχίζουν να εμφανίζονται» πρόσθεσε.

Οι χώρες της περιοχής έχουν εκφράσει ανησυχία ότι η Βραζιλία αποτελεί χώρο εκκόλαψης νέων παραλλαγμένων στελεχών, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 εκεί συνεχίζει να αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου αρνείται να στηρίξει τα περιοριστικά μέτρα και τη χρήση μάσκας.

Εικόνες τρόμου στη Βραζιλία

Στο παρελθόν ο Μπολσονάρου έχει εκφραστεί με επιφυλάξεις για τα εμβόλια κατά της covid-19 και χθες δήλωσε ότι θα αποφασίσει αν θα εμβολιαστεί μόνο αφού έχουν λάβει ένα εμβόλιο όλοι οι Βραζιλιάνοι.

Μέχρι στιγμής μόλις το 7% των Βραζιλιάνων έχει λάβει μία πρώτη δόση εμβολίου κατά της covid-19, καθώς η εκστρατεία προχωρά με βραδείς ρυθμούς.

Η επιδημία στη Βραζιλία είναι η δεύτερη πιο θανατηφόρα παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφονταν κατά μέσο όρο περίπου 3.100 θάνατοι από covid-19 καθημερινά και 74.000 νέες μολύνσεις, ρυθμός που αυξάνει σταθερά από τον Φεβρουάριο.

Το Σάο Πάολο επιτρέπει πλέον τις κηδείες τη νύχτα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεγάλη ζήτηση και τα νεκροταφεία επιτρέπεται να μένουν ανοιχτά ως τις 22:00.

Την Τρίτη στην πόλη αυτή έγιναν 419 κηδείες, οι περισσότερες από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Αν συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς, το δημαρχείο του Σάο Πάολο έχει ανακοινώσει ότι θα χρειαστεί να λάβει επιπλέον μέτρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποια.

Αυτή τη στιγμή περίπου το ένα τέταρτο των θανάτων που καταγράφονται καθημερινά σε όλο τον κόσμο εντοπίζονται στη Βραζιλία, περισσότεροι σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι η κατάσταση της covid-19 στη Βραζιλία μπορεί μόνο να χειροτερέψει, με δεδομένους τους χαλαρούς περιορισμούς και τη βραδύτητα της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νοσοκομεία στη χώρα βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, με πολλές μονάδες εντατικής θεραπείας να έχουν γεμίσει σε ποσοστό 90%.

«Πραγματικά μια πολύ σοβαρή κατάσταση εκτυλίσσεται αυτή την περίοδο στη Βραζιλία, καθώς έχουμε έναν αριθμό πολιτειών σε κρίσιμη κατάσταση» δήλωσε η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία βαν Κέρκοβ σε ενημέρωσή της.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share