Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ισραήλ: Φτιάχνουν κυβέρνηση «αλλαγής» χωρίς τον Νετανιάχου

Αλλάζει σελίδα η χώρα;

31 Μαΐου 2021 11:01
Ισραήλ: Φτιάχνουν κυβέρνηση «αλλαγής» χωρίς τον Νετανιάχου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο επικεφαλής του κόμματος Γιάμινα Ναφτάλι Μπένετ ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με τον Γιαΐρ Λαπίντ του κόμματος Γες Ατίντ, κάτι που αν γίνει αφήνει εκτός προσκηνίου τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια πρωθυπουργίας.

Στη δήλωσή του από την Κνεσέτ, την ισραηλινή Βουλή, ανταπέδωσε τα πυρά στον Νετανιάχου, κατηγορώντας τον ότι «επιδεικνύει μίσος και διχασμό προκειμένου να καλύψει τις αποτυχίες του». Επίσης, σχολίασε ότι ο τέταρτος γύρος εκλογών στο Ισραήλ μέσα σε δύο χρόνια σημαίνει ότι η χώρα «χάνει τη δυνατότητά της να λειτουργήσει».

Ο Μπένετ ισχυρίστηκε επίσης ότι η ιδέα ενός συνασπισμού που αποτελείται αποκλειστικά από τα δεξιά κόμματα δεν είναι πραγματική πιθανότητα. «Είτε πέμπτες εκλογές είτε κυβέρνηση ενότητας», είπε και πρόσθεσε: «Ο Νετανιάχου το γνωρίζει καλά». «Πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη. Σκοπεύω να κάνω το καλύτερο δυνατό για να σχηματίσω κυβέρνηση με τον φίλο μου, Γιαΐρ Λαπίντ», είπε αφού έκανε λόγο για «κρίσιμη στιγμή».

Ο ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής δεξιάς Yamina Ναφτάλι Μπένετ

Κίνδυνο για την ασφάλεια του Ισραήλ βλέπει ο Νετανιάχου

Αντιδρώντας ο Νετανιάχου κατηγόρησε τον Μπένετ για την «απάτη του αιώνα». Ο απερχόμενος υπηρεσιακός πρωθυπουργός δήλωσε ότι έκανε «απίστευτες προσφορές» στο κόμμα του Μπένετ που θα είχαν αποτρέψει «μια επικίνδυνη αριστερή κυβέρνηση» αλλά ο Μπένετ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του».

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έπαιξε το τελευταίο του χαρτί προκειμένου να παραμείνει στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής, καταθέτοντας πρόταση τόσο στον Μπένετ, όσο και στον Γκίντεον Σααρ να μοιραστούν την πρωθυπουργία «σπάζοντας» την θέση σε τρεις χρονικές περιόδους.

Αντιδρώντας ο Νετανιάχου κατηγόρησε τον Μπένετ

«Συγκεντρώσεις υπέρ και κατά»

Λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Μπένετ, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι της Αγιελέτ Σακέντ, εκπροσώπου του Γιαμίνα, αποκηρύσσοντας τις αποφάσεις της ηγεσίας του, με συνθήματα όπως «αριστεροί προδότες» και «όχι σε αριστερή κυβέρνηση».

Οι δε αφίσες του Μπένετ που κρατούσαν έγραφαν επάνω «ψέυτη». Απέναντί τους είναι αντι-διαδήλωση με συνθήματα «ναι στην κυβέρνηση αλλαγής», «κυβέρνηση ενότητας τώρα» και «όχι σε πέμπτη εκλογική αναμέτρηση».

Δεκάδες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στα δυο στρατόπεδα για την αποφυγή επεισοδίων.

Πώς θα... μοιραστεί η εξουσία

Η συμμαχία των κομμάτων που επιδιώκουν τον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς τον Νετανιάχου και τα κόμματα έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία για τα ανώτατα υπουργικά αξιώματα. Και σύμφωνα με την Haaretz:

  • Ο ακροδεξιός Ναφτάλι Μπένετ: πρόεδρος του κόμματος Γιαμίνα θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός σε μια κυλιόμενη εναλλαγή στην εξουσία και μετά υπουργός Εξωτερικών
  • Ο Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης του κόμματος Γες Ατίντ που με 17 έδρες είναι δεύτερη δύναμη στην Κνεσέτ, θα είναι αντίστοιχα στο πρώτο μισό της θητείας υπουργός Εξωτερικών και μετά θα αναλάβει την πρωθυπουργία.
  • Ο υπερεθνικιστής Αβιγκόρ Λίμπερμαν θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών
  • Ο Μπένι Γκαντζ, μέχρι πρόσφατα εταίρος του Νετανιάχου στην κυβέρνηση και ηγέτης του κόμματος Καχόλ Λαβάν, θα συνεχίσει να υπηρετεί ως υπουργός Άμυνας
  • Ο Γκίντεον Σααρ, αρχηγός του δεξιού κόμματος «Νέα Ελπίδα» με 6 έδρες στη Βουλή, θα αναλάβει το κρίσιμο και για το μέλλον του Νετανιάχου, υπουργείο Δικαιοσύνης.
  • Η 43χρονη Αγελέτ Σακέντ- ανερχόμενο αστέρι στην πολιτική σκηνή, που ίδρυσε μαζί με τον Μπένετ τη «Νέα Δεξιά» και προς το παρόν εκπροσωπεί τον πολιτικό σχηματισμό Γιαμίνα, λέγεται ότι θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών
  • Και η πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, Μεράβ Μικαέλι, θα υπηρετήσει ως υπουργός Μεταφορών

Ο Λαπίντ έχει διορία μέχρι την Τετάρτη για να υποβάλει τη σύνθεση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Ρεουβέν Ρίβλιν, ο διάδοχος του οποίου εκλέγεται την ίδια ημέρα. Έτσι θα αρχίσει η διαδικασία για την ορκομωσία της νέας κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να γίνει μέσα σε μια εβδομάδα.

Εάν ο Λαπίντ δεν καταφέρει να οργανώσει εγκαίρως, μέχρι την Τετάρτη, το επιθυμητό κυβερνητικό σχήμα, θα πρέπει να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ο Ρίβλιν θα παραπέμψει το πρόβλημα προς λύση στην Κνεσέτ.

Και όσο ο Ρίβλιν θα περιμένει τον Λαπίντ, στην Κνεσέτ, οι βουλευτές θα ψηφίζουν για τον αντικαταστάτη του.

Οι υποψήφιοι είναι δυο: ο 60χρονος Ισαάκ Χέρτζογκ πρώην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος και η 67χρονη καθηγήτρια και συγγραφέας Μίριαμ Περέτζ.

Η εκλογή προέδρου της χώρας γίνεται από την Κνεσέτ και η θητεία είναι μια διάρκειας 7 ετών.

Ένα βήμα πριν την εκεχειρία στη Γάζα

Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ θα κληθεί να ψηφίσει σήμερα μια πρόταση για μονομερή εκεχειρία στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή μέσα σε διάστημα 24 ωρών, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Kan.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έκαναν κανένα σχόλιο για την πληροφορία αυτή, η οποία μεταδόθηκε μία ώρα αφότου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε αυτό το όργανο λήψης αποφάσεων.

Από την Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι χαρακτήρισε "ενθαρρυντικές" τις πληροφορίες ότι γίνονται ενέργειες για μια κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.

"Έχουμε δει αναφορές για μια κίνηση προς μια πιθανή κατάπαυση του πυρός. Αυτό είναι σαφώς ενθαρρυντικό", είπε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος.

Οι διπλωματικές ενέργειες για την επίτευξη εκεχειρίας εντάθηκαν σήμερα, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε την αποκλιμάκωση της κατάστασης, όμως το Ισραήλ απείλησε να αυξήσει τα πλήγματα στη Γάζα, αφού ξανάρχισαν οι ρίψεις ρουκετών από τη Χαμάς, έπειτα από μια σύντομη παύση.

Πρόταση για κατάπαυση πυρός στο Ισραήλ

Επίσκεψη Δένδια σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη - Αναλαμβάνει ενεργό διπλωματικό ρόλο στην κρίση

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στα Παλαιστινιακά Εδάφη, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει ενεργό διπλωματικό ρόλο στην κρίση που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή.

Ο Νίκος Δένδιας θα είναι ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών κράτους-μέλους της ΕΕ που μεταβαίνει στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη από την έναρξη της κρίσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και υπέρμαχος της προώθησης της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, είναι ενεργή στα διπλωματικά τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Αρχικά, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι όπου συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή.

Νωρίτερεα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η προστασία των Ιερών Προσκυνημάτων και η διατήρηση του καθεστώτος τους.

«Είχα την τιμή και την ευλογία να συναντηθώ με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ΄. Στο επίκεντρο η προστασία των Ιερών Προσκυνημάτων και η διατήρηση του καθεστώτος τους», έγραψε στο Twitter ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Επίσκεψη Δένδια σε Ιορδανία και Αίγυπτο

Επίσης, ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεκάλεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ με αντικείμενο τις εξελίξεις στην περιοχή.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί και στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον Ιορδανό ομόλογό του Ayman Safadi.

Τέλος, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Κάιρο την Πέμπτη 20 Μάϊου, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share