Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Συναυλία – πείραμα με 5.000 θεατές στο Παρίσι - Η πρόταση του Μπάιντεν που δίχασε Γερμανία και Γαλλία

Χωρίς αποστάσεις, αλλά με μάσκες

29 Μαΐου 2021 18:48
Συναυλία – πείραμα με 5.000 θεατές στο Παρίσι -  Η πρόταση του Μπάιντεν που δίχασε Γερμανία και Γαλλία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μετά το πείραμα του Λίβερπουλ με 5000 άτομα σε συναυλία χωρίς μάσκες, σειρά έχει η Γαλλία να κάνει το δικό της πείραμα στο Παρίσι.

Περίπου 5.000 θεατές έχουν ραντεβού σήμερα Σάββατο (29/5) για να χορέψουν υπό τους ήχους του γαλλικού συγκροτήματος Indochine και να ξαναζήσουν τον ενθουσιασμό μιας live εκδήλωσης, στο Μπερσί, στο Παρίσι, σε μια συναυλία που διεξάγεται σε συνδυασμό με μια πολυαναμενόμενη επιστημονική μελέτη, σε έναν τομέα που έχει δοκιμαστεί σκληρά από την Covid-19.

Οι αποστάσεις δεν θα είναι υποχρεωτικές, όμως οι μάσκες θα είναι. Και προκειμένου να τηρηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας που παραμένει σε ισχύ στη Γαλλία, στις 21.00 τοπική ώρα, η δωρεάν συναυλία θα ξεκινήσει το απόγευμα, από τις 17.00 τοπική ώρα, από τον Ετιέν ντε Γκρεσί, πριν από την εμφάνιση των Indochine.

Το πείραμα αυτό, που έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης, είχε αναβληθεί στη Γαλλία αρκετές φορές. Τελικά, θα γίνει με φόντο τη βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης, δύο ημέρες πριν από το άνοιγμα των εμβολιασμών για όλους τους ενήλικες.

5000 άτομα σε συναυλία

Όμως, το διακύβευμα παραμένει σημαντικό για τον τομέα του θεάματος, που παραμένει διστακτικός μπροστά στο ενδεχόμενο να ανακάμψει, παρά το πράσινο φως από τις 19 Μαΐου στις συναυλίες με καθιστούς θεατές και την τήρηση των αποστάσεων.

«Παγκόσμιος πόλεμος" με τις πατέντες εμβολίων: Η πρόταση του Μπάιντεν που δίχασε Γερμανία και Γαλλία - H στάση της ΕΕ και ο εμφύλιος "πόλεμος" Μητσοτάκη - Τσίπρα

Η συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τις επόμενες μέρες θα είναι η αρχή ενός σκληρού μπράντε φερ μεταξύ των κρατών αλλά μεταξύ κρατών και φαρμακοβιομηχανιών. Η δήλωση βόμβα Μπάιντεν υπέρ της άρσης των πατέντων των εμβολίων ήδη δίχασε την ΕΕ με Μέρκελ και Μακρόν να κάνουν εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι τάσσεται υπέρ της άρσης των πατεντών για τα εμβόλια προκειμένου να επιταχυνθεί η παραγωγή και η διανομή τους, διευκρινίζοντας πως η Ουάσινγκτον συμμετέχει «ενεργητικά» στις σχετικές διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε επίσης σήμερα διά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι είναι «έτοιμη να συζητήσει» την των πατεντών -ζήτημα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής των «27» στο Πόρτο αύριο, Παρασκευή-, εκφράζοντας πάντως παράλληλα επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση των εμβολιασμών παγκοσμίως.

Ποια η θέση της Γερμανίας;


Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, ανέφερε πως οι χώρες όπου παράγονται τα εμβόλια οφείλουν να είναι επίσης έτοιμες να τα εξάγουν. «Θα είμαστε ευτυχείς, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τώρα επίσης έτοιμες», να το κάνουν, πρόσθεσε, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται τους τελευταίους μήνες να εξάγουν δόσεις που παρήχθησαν στις ΗΠΑ.

Ποια η θέση της Γαλλίας;


Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήταν μέχρι τώρα επιφυλακτικός για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται «εντελώς υπέρ της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας» για τα εμβόλια κατά της Covid-19.

«Ναι, οφείλουμε προφανώς να ενεργήσουμε έτσι ώστε αυτό το εμβόλιο να γίνει ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τα εγκαίνια ενός μεγάλου εμβολιαστικού κέντρου στο Παρίσι, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα είναι «η δωρέα δόσεων» και «η παραγωγή σε σύμπραξη με τις πιο φτωχές χώρες».

Στις 23 Απριλίου, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει αντίθετος με την άμεση άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων, εξηγώντας πως το θέμα δεν είναι αυτό αλλά εκείνο της μεταφοράς τεχνολογίας.

«Εκείνο που είπα απλώς, το οποίο είναι μια πραγματικότητα, είναι πως σήμερα, έχουμε ένα 'μποτιλιάρισμα', το οποίο καθιστά δύσκολη την πρόσβαση στα εμβόλια» αποσαφήνισε σήμερα.

«Μπορούμε να μεταφέρουμε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε παρασκευαστές φαρμάκων στην Αφρική, όμως δεν έχουν την πλατφόρμα για να παράγουν το αγγελιοφόρο RNA. Το θέμα μας είναι να μεταφέρουμε την τεχνολογία και την τεχνογνωσία των πλατφορμών που παράγουν εμβόλια με αγγελιοφόρο RNA στην Αφρική, εκεί είναι το κλειδί» επισήμανε ο Μακρόν.

«Αν υπήρξε εθνικισμός των εμβολίων, δεν πρέπει να κοιτάμε από την πλευρά της Ευρώπης: από την πρώτη μέρα βοηθήσαμε τους συμμάχους μας, τους εταίρους μας, αποφασίσαμε να εξάγουμε [δόσεις] προς τις πιο ευάλωτες χώρες» συνέχισε.

«Η Ευρώπη είναι η πιο γενναιόδωρη ήπειρος με τον υπόλοιπο κόσμο. Εμείς, με τις δόσεις που παραγάγαμε, περίπου 65 εκατομμύρια δόσεις καταναλώσαμε για εμάς και 45 εκατομμύρια εξαγάγαμε. Σήμερα, για άλλες δόσεις που παρήχθησαν, για παράδειγμα από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς, μηδέν δόσεις έχουν εξαχθεί» υπογράμμισε.

Έναν μήνα πριν από τις περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία, πολιτικοί θα δώσουν το «παρών», μεταξύ αυτών ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, η πρόεδρος της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς Βαλερί Πεκρές και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Η έρευνα στοχεύει να δείξει ότι εάν έχουν αρνητικό τεστ Covid-19 από πριν, οι θεατές δεν διατρέχουν πλέον τον κίνδυνο να μολυνθούν κατά τη διάρκεια της συναυλίας όσο και υπό κανονικές συνθήκες.

Το πείραμα, τα πρώτα αποτελέσματα του οποίου αναμένονται στα τέλη Ιουνίου, είναι ανοικτό σε άτομα ηλικίας 18-45 ετών, που δεν παρουσιάζουν κινδύνους να νοσήσουν σοβαρά (υπέρταση, παχυσαρκία) σε περίπτωση που μολυνθούν.

Εκ των 20.000 εθελοντών, μια ομάδα 7.500 ανθρώπων επιλέχθηκε έπειτα από ένα αρνητικό τεστ αντιγόνου, που έκανε μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής, στην αρένα του Bercy, η οποία είχε μετατραπεί για την περίσταση σε ένα τεράστιο εργαστήριο.

Μεταξύ αυτών, 5000 άνθρωποι θα μπορέσουν να χορέψουν με τη μουσική του συγκροτήματος Indochine, ενώ 2.500 εθελοντές, η ομάδα «ελέγχου», θα μείνουν στα σπίτια τους. Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κάνουν ένα τεστ σάλιου σήμερα, κατόπιν άλλο ένα επτά ημέρες αργότερα. Ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων θα συγκριθεί μεταξύ των δύο ομάδων.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share