Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Άνοιξε ο δρόμος για τον εμβολιασμό των παιδιών - Η ιδιαίτερη σύσταση στην Ελλάδα

Ασφαλές για τους ανηλίκους 12-15 ετών!

28 Μαΐου 2021 17:55
Κορωνοϊός: Άνοιξε ο δρόμος για τον εμβολιασμό των παιδιών - Η ιδιαίτερη σύσταση στην Ελλάδα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ευχάριστα νέα έρχονται στο «μέτωπο» του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού, αφού το σκεύασμα της Pfizer κρίθηκε ασφαλές για τις ηλικίες 12-15 ετών, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) να το πιστοποιεί.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμών του ΕΜΑ, το εμβόλιο της Pfizer κρίθηκε ασφαλές και για παιδοιά 12 - 15 ετών, τη στιγμή που υπάρχουν εξελίξεις για το AstraZeneca.

Ο Καβαλέρι πρόσθεσε πως, σύμφωνα με τις δοκιμές που έγιναν, κανένα παιδί δεν εμφάνισε λοίμωξη Covid-19. Πρόσθεσε πως ισχύουν τα ιδια δεδομένα όπως και στους ενήλικες, δηλαδή ο εμβολιασμός θα πραγματοποιείται σε δύο δόσεις, ενώ και οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν, ήταν κοινές με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες που δέχτηκαν το σκεύασμα.

Στη συνέχεια, ο Καβαλέρι έκανε γνωστό πως τέσσερα αντιιικά φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων τελούν επί του παρόντος υπό αναθεώρηση από τον EMA. «Είμαστε σίγουροι ότι ορισμένες από αυτές τις αναθεωρήσεις θα οδηγήσουν σε εξουσιοδοτημένες θεραπείες κατά της Covid έως το τρίτο ή τέταρτο τρίμηνο του 2021».

Τα επόμενα βήματα στην Ελλάδα και η σύσταση σε γυναίκες 30-49 ετών

Αναφορικά με την χώρα μας, το Σάββατο 29 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες ηλικίας 30-34 ετών και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας με όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 35-39 ετών σήμερα, Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «ήδη έχουν κλειστεί πάνω από 102.000 ραντεβού».

Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας, ο κ. Κικίλιας είπε πως σύμφωνα με τον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο βρισκόμαστε στα 1.775 κρούσματα την ημέρα, υποχωρώντας σαφώς κάτω από τα 2.000 κρούσματα.

«Για μία ακόμη εβδομάδα, πέφτει ο μέσος όρος ηλικία των νέων κρουσμάτων, με την διάμεση ηλικία να υπολογίζεται πλέον στα 37 έτη, τάση που δείχνει πως συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες».

«Σε 16.838 ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα -σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας- ενώ την προηγούμενη Τετάρτη ξεπερνούσαν τις 20.000», συμπλήρωσε.

«Όλες οι Περιφέρειες της χώρας παρουσιάζουν σταθεροποίηση έως μείωση κρουσμάτων, όμως αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό στη χώρα ανέρχονται σε 20.047 και ο αριθμός των εισαγωγών δείχνει τάση υποχώρησης. Ο μέσος όρος εισαγωγών είναι 244 την ημέρα, υποχωρώντας κάτω από τις 300 για πρώτη εβδομάδα», σημείωσε.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε ότι δεν αλλάζουν τα ηλικιακά κριτήρια για το εμβόλιο της AstraZeneca και παράλληλα συστήνει στις γυναίκες της ηλικιακής ομάδας 30-49 ετών να επιλέξουν mRNA εμβόλιο.

«Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε. Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο και 28 κατέληξαν. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί του κινδύνου για θρομβώσεις. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

«Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες κάτω των 50 και τα εμβόλια mRNA είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δόση συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή», τόνισε.

Νωρίτερα σήμερα, συνεδρίασε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με κεντρικό θέμα τα θρομβωτικά επεισόδια μετά από τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share