Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Johnson&Johnson: Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο της

Άδεια χρήσης του μονοδοσικού εμβολίου

28 Μαΐου 2021 17:33
Johnson&Johnson: Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο της
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το μονοδοσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού του αμερικανικού φαρμακευτικού ομίλου Johnson & Johnson ενέκρινε σήμερα (28/05) η Μεγάλη Βρετανία.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, με αυτήν την εξέλιξη πρόσθεσαν ένα τέταρτο εμβόλιο στη «φαρέτρα» για τη… μάχη κατά της πανδημίας.

Το εμβόλιο αυτό, που έλαβε σήμερα την έγκριση της βρετανικής Ρυθμιστικής Αρχής MHRA, θα προστεθεί σε εκείνα της Pfizer, της AstraZeneca και της Moderna που χρησιμοποιούνται ήδη στη χώρα. Δείτε τι δήλωσε η καθηγήτρια ε[πιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού για τον εμβολιασμό από AstraZeneca και Johnson&Johnson.

Το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να παραγγείλει 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, τροποποιώντας μια αρχική παραγγελία για 30 εκατομμύρια δόσεις.

Εμβόλιο Johnson&Johnson: Η Βρετανία το ενέκρινε

Η Μεγάλη Βρετανία έχει χορηγήσει στα δύο τρίτα του πληθυσμού την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της COVID-19 και η κυβέρνηση επικαλέστηκε τη χωρίς προηγούμενο «κλίμακα και τον ρυθμό» των εμβολιασμών, προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφασή της να μειώσει την παραγγελία της στα 20 εκατομμύρια δόσεις από την αρχική παραγγελία των 30 εκατομμυρίων δόσεων.

«Καθώς το Janssen είναι ένα μονοδοσικό εμβόλιο, θα παίξει σημαντικό ρόλο τους επόμενους μήνες καθώς διπλασιάζουμε τις προσπάθειές μας να ενθαρρύνουμε όλους να κάνουν την ένεσή τους και ενδεχομένως να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης αργότερα φέτος», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Johnson&Johnson: Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο της

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει λάβει ήδη έγκριση στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου επανεξετάζονται αναφορές για σπάνιες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων. Χρησιμοποιεί μια παρόμοια τεχνολογία ιικού φορέα με εκείνο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όπου έχουν αναφερθεί παρόμοιες περιπτώσεις θρόμβων.

Η Μεγάλη Βρετανία συνέστησε στις ηλικίες κάτω των 40 ετών να προσφερθεί ένα εναλλακτικό της AstraZeneca εμβόλιο και η κυβέρνηση είπε πως η Κοινή Επιτροπή για τον Εμβολιασμό και την Ανοσοποίηση (JCVI) θα γνωμοδοτήσει επίσης για το πώς πρέπει να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο της J&J.

Εμβόλιο Johnson&Johnson

Η κυβέρνηση είπε πως το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο αργότερα φέτος. Υπάρχουν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες η J&J αναμένει ότι δεν θα εκπληρώσει τους στόχους της για την παράδοση εμβολίων στην ΕΕ αυτό το τρίμηνο.

Θάνατος το AstraZeneca: Οι εξελίξεις με τον θάνατο της 44χρονης δημοσιογράφου σοκάρουν!

Σε κατάσταση σοκ η Βρετανία από την είδηση (που πρώτο σας έφερε στην Ελλάδα το Athensmagazine.gr) του θανάτου της 44χρονης ραδιοφωνικής παραγωγού του ΒΒC, Λίζα Σo, λίγες ημέρες αφότου έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η 44χρονη Λίζα που απεβίωσε την περασμένη Παρασκευή, εμφάνισε θρόμβωση και εγκεφαλική αιμορραγία μία εβδομάδα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η οικογένειά της.

Εξαίροντας το ήθος και το δημοσιογραφικό έργο της άτυχης Βρετανίδας, οι συνάδελφοί της στο βρετανικό δίκτυο είναι συντετριμμένοι από την απώλειά της. Το προσωρινό πιστοποιητικό θανάτου της παραθέτει το εμβόλιο ως έναν από τους πιθανούς παράγοντες που εξετάζονται.

Η Λίζα, μητέρα ενός παιδιού, εργαζόταν ως ραδιοφωνική παραγωγός στο BBC Newcastle από το 2015. Εμφάνισε «σοβαρούς» πονοκεφάλους (που σχετίζονται με την εγκεφαλική αιμορραγία), μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό της με το ενέσιμο σκεύασμα και αρρώστησε σοβαρά λίγες ημέρες αργότερα, σύμφωνα με δήλωση της οικογένειάς της. Υποβλήθηκε σε θεραπευτική αγωγή για θρόμβωση και εγκεφαλική αιμορραγία. Άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο «Royal Victoria Infirmary» του Νιούκαστλ, όπου και νοσηλευόταν, το απόγευμα της Παρασκευής.

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια της ραδιοφωνικής παραγωγού επισημαίνοντας όμως ότι δεν μπορεί να σχολιάζει λεπτομέρειες για την ασθενή. «Είμαστε πολύ στεναχωρημένοι για την είδηση του της Λίζα, αλλά θα ήταν ανάρμοστο να συζητήσουμε μεμονωμένες λεπτομέρειες για έναν ασθενή. Οι σκέψεις και τα συλλυπητήριά μας είναι με την οικογένεια σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», ανέφερε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Θάνατος το AstraZeneca


Οι συνάδελφοί της στο BBC δεν μπορούν να πιστέψουν πως η αγαπημένη τους συνάδελφος δεν υπάρχει πια. Όπως δήλωσε ο δημοσιογράφος Ρικ Μάρτιν του BBC Radio Newcastle: «Όλοι στον σταθμό είναι συντετριμμένοι και σκέφτονται την υπέροχη οικογένεια της Λίζας. Ήταν μια έμπιστη συνάδελφος, μια λαμπρή παρουσιάστρια, μια υπέροχη φίλη και μια στοργική σύζυγος και μαμά. Αγαπούσε πολύ το ραδιόφωνο και αγαπήθηκε από το κοινό μας». Από την πλευρά του, ο Κρις Μπερνς, επικεφαλής του BBC Local Radio, υποστηρίζει: «Η Λίζα ήταν ταλαντούχα παρουσιάστρια, είχε ήδη πετύχει πολλά και θα έκανε πολλά περισσότερα».

Πάντως, όπως αναφέρει το BBC, ο ιατροδικαστής θα ερευνήσει εάν η πραγματική αιτία του θανάτου της είναι οι επιπλοκές που εμφάνισε αφότου έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca. Τα περιστατικά εμφάνισης θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με το ΑstraZeneca του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θεωρούνται εξαιρετικά σπάνια. Μέχρι στιγμής, στη Βρετανία έχουν καταγραφεί 332 κρούσματα και 58 θάνατοι ύστερα από τον εμβολιασμό με το ενέσιμο σκεύασμα της AstraZeneca. Μέχρι τώρα, έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 35 εκατομμύρια Βρετανοί με το εμβόλιο αυτό.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της βρετανικής ιατρικής αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής «Medicines and Healthcare products Regulatory Agency» δήλωσε: «Είμαστε λυπημένοι που ακούσαμε για το θάνατο της 44χρονης γυναίκας και οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά της. Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε σοβαρή υποψία ανεπιθύμητης ενέργειας, οι αναφορές με θανατηφόρο έκβαση αξιολογούνται πλήρως από τις αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένης μιας αξιολόγησης των μεταθανάτιων λεπτομερειών, εάν υπάρχουν». «Η λεπτομερής και αυστηρή αναθεώρησή μας για αναφορές θρομβώσεων παρουσία με θρομβοπενίας συνεχίζεται», πρόσθεσε.

Johnson & Johnson: Γιατί το Βέλγιο σταμάτησε τις χορηγήσεις - Τι λένε οι επιστήμονες

Μετά το θάνατο μιας γυναίκας έπειτα από σοβαρές παρενέργειες μετά τον εμβολισμό της με Johnson & Johnson, η βελγική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη (26/5) ότι αναστέλλει τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

«Η διυπουργική διάσκεψη αποφάσισε να χορηγήσει προσωρινά το εμβόλιο της J&J στον γενικό πληθυσμό από την ηλικία των 41 ετών, εν αναμονή μιας πιο λεπτομερούς ανάλυσης κινδύνων-οφελών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA)» αναφέρουν οι Βέλγοι αξιωματούχοι Υγείας στην ανακοίνωσή τους. Παράλληλα, διαβάστε γιατί τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson προκαλούν θρομβώσεις σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η γυναίκα -η οποία ήταν κάτω των 40 ετών- πέθανε στις 21 Μαΐου, αφού εισήχθη στο νοσοκομείο με σοβαρή θρόμβωση και μειωμένα αιμοπετάλια, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η γυναίκα πέθανε πρόσφατα σε βελγικό νοσοκομείο αναφέρει και η εφημερίδα La Libre, ενώ επικαλούμενη πληροφορίες της εφημερίδας Nieuwsblad σημειώνει ότι πρόκειται για διπλωμάτη από την Σλοβενία.

Επίσης, το γαλλόφωνο βελγικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο rtbf επισημαίνει ότι "πρόκειται για άτομο που εργάζεται σε πρεσβεία και εμβολιάζεται από τον εργοδότη του. Δεν συμμετείχε στη βελγική εκστρατεία εμβολιασμού".

Οι παραδόσεις του εμβολίου της J&J στο Βέλγιο ανέρχονται μέχρι στιγμής σε περίπου 40.000, με το 80% των δόσεων να έχουν χορηγηθεί σε άτομα άνω των 45 ετών.

Η J&J δήλωσε στις 20 Απριλίου ότι θα συνεχίσει την κυκλοφορία του εμβολίου της στην Ευρώπη με προειδοποίηση στην ετικέτα του, αφού ζήτησε από τις χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, να διακόψουν τη χρήση του εν μέσω ανησυχιών για πιθανή σύνδεσή του με περιστατικά θρομβώσεων.

Η J&J δήλωσε ότι δεν έχει διαπιστωθεί σαφής αιτιώδης σχέση μεταξύ των θρόμβων και του εμβολίου της, ενώ ο EMA υποστήριξε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των όποιων κινδύνων.

Στο βέλγιο σταμάτησαν τη χορήγηση του Johnson & Johnson

Γερμανικό εργαστήριο λέει ότι έλυσε το μυστήριο με τις θρομβώσεις

Το μυστήριο σχετικά με τις θρομβώσεις που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca και της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού υποστηρίζουν πως έλυσαν επιστήμονες στη Γερμανία.

Μάλιστα, πιστεύουν ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια θα μπορούσαν να τροποποιηθούν για να μην προκαλούν αυτές τις παρενέργεις.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, ο Rolf Marschalek, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης, δήλωσε ότι η έρευνά του έδειξε ότι το πρόβλημα σχετίζεται με τους φορείς αδενοϊού που χρησιμοποιούν και τα δύο εμβόλια για να μεταφέρουν την ακίδα πρωτεΐνης του ιού στο σώμα.

Πώς ο ιικός φορέας δεν φτάνει στον προορισμό του

Σύμφωνα με τον Marschalek και άλλους επιστήμονες (όπως αναφέρεται σε ένα έγγραφο προεκτύπωσης που κυκλοφόρησε την Τετάρτη), η διαδικασία μετάδοσης του ιικού φορέα εξελίσσεται με τα εμβόλια να στέλνουν την αιχμηρή πρωτεΐνη στον πυρήνα του κυττάρου και όχι στο υγρό κυτοσολών που βρίσκεται μέσα στο κύτταρο, όπου ο ιός παράγει κανονικά πρωτεΐνες.

Μόλις βρεθούν μέσα στον κυτταρικό πυρήνα, ορισμένα τμήματα της πρωτεΐνης είτε συγκολλούνται είτε χωρίζονται, δημιουργώντας μεταλλαγμένες εκδοχές, οι οποίες δεν μπορούν να συνδεθούν με την κυτταρική μεμβράνη όπου γίνεται η σημαντική ανοσοποίηση. Αντ' αυτού, οι πρωτεΐνες εκκρίνονται από τα κύτταρα και διαχέονται στο σώμα, προκαλώντας θρόμβους αίματος σε περίπου έναν στους 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη θεωρία του Marschalek.

Αντίθετα, τα εμβόλια που βασίζονται σε mRNA, όπως αυτά των Pfizer και Moderna, παρέχουν το γενετικό υλικό απευθείας στο κυτταρικό υγρό και δεν εισέρχεται ποτέ στον πυρήνα.

"Όταν αυτά τα γονίδια ιών βρεθούν στον πυρήνα, μπορούν να δημιουργήσουν κάποια προβλήματα", δήλωσε ο καθηγητής στους "Financial Times".

"Μπορώ να τους πω πώς να κάνουν καλύτερο το εμβόλιό τους"


Η σπάνια αντίδραση πήξης του αίματος μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca και J&J έχει καταγραφεί σε 309 από τα 33 εκατομμύρια άτομα που έλαβαν το εμβόλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας 56 θανάτους. Στην Ευρώπη, τουλάχιστον 142 άτομα έχουν υποστεί θρομβώσεις από τους 16 εκατομμύρια παραλήπτες του εμβολίου.

Η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca έχει περιοριστεί ή τεθεί σε αναστολή σε περισσότερες από δώδεκα χώρες. Η J&J ξεκίνησε την κυκλοφορία του εμβολίου της στην Ευρώπη με μια προειδοποίηση στην ετικέτα της τον Απρίλιο μετά από μια σύντομη καθυστέρηση λόγω αμφιβολιών.

Ωστόσο ο καθηγητής Marschalek πιστεύει ότι το πρόβλημα με τα εμβόλια αυτά μπορεί να λυθεί εάν οι προγραμματιστές καταφέρουν να τροποποιήσουν την αλληλουχία της ακίδας της πρωτεΐνης για να αποτρέψουν τη διάσπασή της.

Η J&J είχε ήδη επικοινωνήσει με το εργαστήριο του Marschalek για να ζητήσει καθοδήγηση και έψαχνε τρόπους για να προσαρμόσει το εμβόλιο της για να αποτρέψει το ματίσιμο, όπως είπε ο ίδιος ο καθηγητής.

Η πρωτεΐνη στο σκεύασμα της J&J ήταν ήδη λιγότερο επιρρεπής σε "συναρμολόγηση" από την αντίστοιχη στο εμβόλιο της AstraZeneca, καθιστώντας την αντίδραση λιγότερο συχνή, σύμφωνα με τον Marschalek. Στις ΗΠΑ, μόλις οκτώ από τους 7,4 εκατομμύρια παραλήπτες της λήψης J&J ανέφεραν τη σπάνια αντίδραση.

"Η J&J προσπαθεί να βελτιστοποιήσει το εμβόλιό της τώρα", είπε. "Με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας μπορούμε να πούμε στις εταιρείες πώς να μεταλλάξουν αυτές τις αλληλουχίες".

Ο Marschalek είπε ότι το εργαστήριό του δεν είχε ακόμη συζητήσει τα ευρήματά του με την AstraZeneca. "Η AstraZeneca δεν επικοινωνήθηκε ποτέ μαζί μας, οπότε δεν τους μιλήσαμε ποτέ, αλλά αν το κάνω, μπορώ να τους πω τι να κάνουν για να βγάλουν ένα καλύτερο εμβόλιο", είπε.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share