Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Λουκασένκο: Οι επιθέσεις ξεπέρασαν τις «κόκκινες γραμμές» - Θα ξαναέδινα την εντολή για αναγκαστική προσγείωση

Τα πρώτα σχόλια μετά την αεροπειρατεία

26 Μαΐου 2021 13:56
loykasenko-proto-sxolio-aeropeirtaeia-ryanair-roman-protasevic
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο πρώτο του σχόλιο μετά από την «κρατική αεροπειρατεία» πτήσης της Ryanair προχώρησε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή υποστήριξε πως οι επιθέσεις εναντίον της χώρας του ξεπέρασαν τις «κόκκινες γραμμές».

Αυτοί που εύχονται το κακό της Λευκορωσίας, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, έχουν μεταβεί από την διοργάνωση των ταραχών στον «στραγγαλισμό» του έθνους, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο σε συνεδρίαση της Βουλής. Δείτε την "ομολογία" της συντρόφου του Ρομάν Προτάσεβιτς και τί δήλωσαν οι γονείς της.

Λουκασένκο: Οι επιθέσεις ξεπέρασαν τις «κόκκινες γραμμές»

O Λουκασένκο, απέρριψε την κατηγορία ότι το αεροσκάφος αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία για να συλληφθεί αντιφρονών δημοσιογράφος που επέβαινε σε αυτό. «Είναι εντελώς ψέμα (να υποστηρίζει κανείς) ότι το αεροσκάφος εξαναγκάστηκε σε προσγείωση από ένα Mig 29», δήλωσε. «Η αποστολή του μαχητικού αεροσκάφους ήταν να υπάρξει επικοινωνία, να συνοδεύσει την προσγείωση του επιβατικού αεροσκάφους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Αεροπορικός αποκλεισμός από την ΕΕ

Το περιστατικό της εκτροπής του αεροσκάφους για να συλληφθεί ο αντιφρονούντας Προτάσεβιτς δεν έμεινε αναπάντητο.

Η πράξη του Αλεξάντερ Λουκασένκο αναπόφευκτα βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, το οποίο και υιοθέτησε το βράδυ της Δευτέρας απόφαση για το πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Το Σχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής αναφορικά με τη Λευκορωσία ανήρτησε μέσω Twitter ο Μπάρεντ Λιντς, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει έντονα την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair στο Μινσκ, στη Λευκορωσία, στις 23 Μαΐου 2021, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών, καθώς επίσης και την κράτηση από τις λευκορωσικές αρχές του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

  • Απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ελευθερία των κινήσεών τους
  • Καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως αυτό το άνευ προηγουμένου και απαράδεκτο περιστατικό
  • Προσκαλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατό επιπρόσθετο κατάλογο με άτομα και οντότητες για την επιβολή σχετικών κυρώσεων
  • Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει επιπλέον στοχευμένες κυρώσεις και προσκαλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση
  • Καλεί τους αερομεταφορείς με έδρα την ΕΕ να αποφεύγουν τις υπερπτήσεις από τη Λευκορωσία
  • Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα για απαγόρευση των υπερπτήσεων στον εναέριο χώρο της ΕΕ από λευκορωσικές αεροπορικές εταιρείες και να εμποδίσει την πρόσβαση σε αεροδρόμια της ΕΕ πτήσεων που εκτελούνται από αυτές τις εταιρείες.
  • Εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Λετονία μετά την αδικαιολόγητη απέλαση Λετονών διπλωματών».

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει σήμερα Τετάρτη μια άτυπη έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών με αντικείμενο τη Λευκορωσία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

«Θα συνεδριάσουμε» την Τετάρτη, δήλωσε ένας διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο, μια πληροφορία που επιβεβαιώθηκε από δύο άλλες διπλωματικές πηγές.

Αυτή η συνεδρίαση του ΣΑ, που θα είναι διαδικτυακή, ζητήθηκε από τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Εσθονία, ανέφεραν οι διπλωμάτες.

Η ΕΥΠ «σαρώνει» κάμερες και λίστα επιβατών - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Στο μικροσκόπιο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών μπήκαν οι τρεις συνταξιδιώτες του δημοσιογράφου, Ρομάν Προτάσεβιτς, οι οποίοι δεν συνέχισαν το αεροπορικό τους ταξίδι για τη Λιθουανία αλλά αποβιβάστηκαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Το αεροπλάνο της Ryanair αναχώρησε από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 126 επιβάτες. Μετά την αεροπειρατεία το αεροπλάνο δεν έφτασε στον προορισμό του αλλά έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Μετά τη σύλληψη του δημοσιογράφου και της συντρόφου του, το αεροπλάνο αναχώρησε τελικά για τον τελικό του προορισμό. Μόνο που σε αυτό επέβαιναν πια 121 επιβάτες. Δηλαδή πέντε λιγότεροι επιβάτες. Από αυτούς ο ένας ήταν ο Προτάσεβιτς, ο άλλος η σύντροφός του, συνεπώς απομένουν τρία «μυστηριώδη» πρόσωπα.

Τα τρία αυτά πρόσωπα μπήκαν στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ, χωρίς μέχρι στιγμής η έρευνα να «δείχνει» κάτι ύποπτο. Ο ένας είναι ο Έλληνας Ιάσωνας Ζήσης, μηχανικός στον τομέα των υπολογιστικών μαθηματικών και μόνιμος κάτοικος Ελλάδας. Ο Ιάσωνας Ζήσης υποστηρίζει ότι το Μινσκ ήταν ο τελικός του προορισμός και αυτός ήταν ο λόγος που δεν συνέχισε το ταξίδι προς τη Λιθουανία. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, πήγαινε να δει τη γυναίκα του που κατάγεται από τη Λευκορωσία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ιάσωνας Ζήσης ουδέποτε είχε μπει στο παρελθόν στα «ραντάρ» των ελληνικών Αρχών. Μέχρι την αεροπειρατεία ήταν παντελώς άγνωστος στις υπηρεσίες ασφαλείας. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ή ενδείξεις που να διαψεύδουν όλα όσα έχει δηλώσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής του σε ενέργειες παρακολούθησης του Προτάσεβιτς. Ούτε ενδείξεις σύνδεσής του με μυστικές υπηρεσίες άλλου κράτους», αναφέρει αρμόδια πηγή.

Δικαιολογημένη παρουσία στην Αθήνα φέρεται να είχε και το δεύτερο πρόσωπο που παρέμεινε στη Λευκορωσία και δε συνέχισε το ταξίδι για τη Λιθουανία. Πρόκειται για τη γυναίκα Α.Σ., για την οποία έγκυρη πηγή αναφέρει ότι «είχε ενασχολήσεις στην Ελλάδα και δεν βρέθηκε οτιδήποτε ύποπτο γύρω από τις κινήσεις της».

Το τρίτο άτομο που μπαίνει στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ είναι ο Σ.Κ. Και σε αυτή την περίπτωση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, δεν προέκυψε εμπλοκή του σε ύποπτες ενέργειες.

Η ΕΥΠ πραγματοποίησε έρευνα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να διαπιστωθεί εάν ο Λευκορώσος δημοσιογράφος παρακολουθούνταν από πράκτορες. Στο μικροσκόπιο μπήκε και η αναφορά που έκανε ο Προτάσεβιτς ότι ύποπτο άτομο τον προσέγγισε στο ελληνικό αεροδρόμιο προσπαθώντας να φωτογραφήσει το διαβατήριό του. Πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη αναφέρουν στο Νewsbomb.gr ότι από την ανάλυση του οπτικού υλικού δεν επαληθεύεται η παρουσία υπόπτου δίπλα στον Προτάσεβιτς σε κανέναν από τους χώρους του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν στο Νewsbomb.gr ότι η έρευνα δεν αφορά μόνο στους τρεις ταξιδιώτες που παρέμειναν στη Λευκορωσία αλλά επεκτείνεται και σε άλλους επιβάτες της πτήσης, καθώς πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.

Τα στελέχη της ΕΥΠ θα εξετάσουν παράλληλα οπτικό υλικό από διάφορα σημεία της Αθήνας, όπου βρέθηκε ο Προτάσεβιτς και η σύντροφός του για να εξεταστούν τυχόν ύποπτες κινήσεις από άτομα που βρίσκονταν στους ίδιους χώρους. Το ζευγάρι έκανε για κάποιες ημέρες διακοπές στη χώρα μας και βρέθηκε σε πολλά και διαφορετικά πολυσύχναστα σημεία. Η έρευνα της ΕΥΠ, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, θα διαρκέσει αρκετό καιρό.

Και αυτό διότι ένα ερώτημα είναι εάν υπήρχαν πράκτορες που επιβιβάστηκαν στο ίδιο αεροπλάνο με τον δημοσιογράφο και ένα άλλο ερώτημα είναι εάν υπήρχαν πράκτορες που παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο κατά την παρουσία του στην Ελλάδα.

Η δεύτερη εκδοχή θεωρείται πιθανότερη από την πρώτη, καθώς φαίνεται ότι το λευκορωσικό καθεστώς γνώριζε το πρόγραμμα του δημοσιογράφου και την ακριβή ώρα και ημέρα αναχώρησής του από την Αθήνα.

Ιάσων Ζήσης - Αυτός είναι ο Έλληνας επιστήμονας που κατέβασαν από το αεροπλάνο - Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ ο Προτάσεβιτς

Αεροπειρατεία: Ιάσων Ζήσης ονομάζεται, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Belarus 1 της Λευκορωσίας, ο Έλληνας που κατέβηκε στο Μινσκ μαζί με τον Ρόμαν Προτάσεβιτς, τη σύντροφό του και δύο ακόμα άτομα, προτού συνεχιστεί η πτήση για το Βίλνιους της Λιθουανίας, μετά την κρατική αεροπειρατείο Λουκασένκο.

O Ζήσης Ιάσων είναι δόκτορας στους τομείς των Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών σε πανεπιστήμιο της Ολλανδίας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κανάλι Belarus 1 της Λευκορωσίας.

To Belarus 1 παρουσίασε και τους τρεις επιβάτες που κατέβηκαν και αναφέρθηκε για τον Έλληνα λέγοντας ότι ταξίδευε στο Βίλνιους και στη συνέχεια θα πήγαινε στο Μινσκ, για να δει τη σύζυγό του. Ως εκ τούτου, αποβιβάστηκε, επειδή βρέθηκε εκεί πρώτα.

Οι άλλοι δύο επιβάτες που κατέβηκαν είναι, σύμφωνα με την τηλεόραση της Λευκορωσίας, μία γυναίκα που κατά την κρατική τηλεόραση ονομάζεται Αλεξάντρα Σταμπρέντοβα που ζήτησε επίσης να μείνει στο Μινσκ, καθώς και ένας πιλότος, ο Σεργκέι Κουλακόφ, που φαίνεται ότι έκανε την ίδια επιλογή με τον Έλληνα επιβάτη για παρεμφερείς λόγους, καθώς ο τελικός του προορισμός ήταν το Vitebsk στη Λευκορωσία.

Η ενδεχόμενη εμπλοκή του Έλληνα στην υπόθεση ερευνάται ήδη από τις αρχές της Λιθουανίας σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές. Νωρίτερα δημοσίευμα του Bloomberg αποκάλυπτε την επιχείρηση και τη δράση ανθρώπων των μυστικών υπηρεσιών.

Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ ο Προτάσεβιτς

Τις κινήσεις του Ρομάν Προτάσεβιτς κατά την παραμονή του στην Ελλάδα επιχειρεί να χαρτογραφήσει η ΕΥΠ, αλλά και να εξετάσει τον τρόπο που βρέθηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι τέσσερις πράκτορες της λευκορωσικής KGB.

Το κουβάρι των κινήσεων που έγιναν εντός της Ελλάδας, πριν την κρατική αεροπειρατεία στη Λευκορωσία, επιδιώκουν να ξετυλίξουν τα στελέχη της ΕΥΠ. Στο επίκεντρο έχουν βρεθεί οι τέσσερις πράκτορες για τους οποίους αναζητούνται στοιχεία από τη λίστα επιβατών της εταιρείας, ενώ ερευνάται και υλικό από τις κάμερες ασφαλείας από διάφορα σημεία του αεροδρομίου. Ωστόσο, τα στελέχη της ΕΥΠ εκτιμούν ότι οι ταυτότητες των ανδρών αυτών δεν θα είναι πραγματικές.

Σε Αθήνα και Κρήτη βρέθηκε ο Προτάσεβιτς

Οι τέσσερις πράκτορες της λευκορωσικής KGB φέρεται να παρακολουθούσαν στενά και με κάθε τρόπο τον Ρομάν Προτάσεβιτς, καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής του στη χώρα μας. Ο νεαρός δημοσιογράφος ταξίδεψε στην Ελλάδα στις 9 Μαΐου μαζί με τη φίλη του, Σοφία Σαπέγκα. Ο Προτάσεβιτς δεν είχε έρθει με την επίσημη αποστολή της ηγέτιδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Σβετλάνας Τιχανόφσκαγια, η οποία θα συμμετείχε στο Φόρουμ των Δελφών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Ελληνες αστυνομικοί, που συνόδευσαν την Τιχανόφσκαγια, είχαν αντιληφθεί την παρουσία του Ρομάν Προτάσεβιτς σε εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Οταν ρώτησαν μέλη της αποστολής την ιδιότητά του, απάντησαν ότι είναι μέλος της αποστολής και φωτορεπόρτερ που καλύπτει τις κινήσεις της αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Προτάσεβιτς εθεάθη ακόμη τρεις φορές: Οταν επισκέφθηκαν την Ακρόπολη, όταν κατατέθηκε στεφάνι στο Πολυτεχνείο αλλά και όταν η Τιχανόφσκαγια συμμετείχε στο Φόρουμ των Δελφών.

Μετά, ο Ρομάν Προτάσεβιτς και η φίλη του ταξίδεψαν στην Κρήτη, όπου και έκαναν ολιγοήμερες διακοπές.

Οταν η πτήση της Ryanair πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, o Προτάσεβιτς συνελήφθη και κρατείται στη φυλακή, σύμφωνα με τις αρχές της Λευκορωσίας.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share