Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Με δικαστική εντολή επιδιώκει την παράδοση των δόσεων της AstraZeneca η ΕΕ

Η νομική διαμάχη συνεχίζεται...

26 Μαΐου 2021 11:49
europaiki-enosi-astrazeneca-dikatiki-entoli-emvolio
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει από τους δικαστές να διατάξουν την AstraZeneca να προμηθεύσει εκατομμύρια ακόμη δόσεις του εμβολίου της στα 27 κράτη- μέλη στον τελευταίο γύρο μιας δύσκολης νομικής διαμάχης μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και της ΕΕ, υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Ένα βελγικό δικαστήριο θα σταθμίσει τους ισχυρισμούς της ΕΕ ότι υπάρχει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αξίζει να δοθεί η εντολή στην φαρμακοβιομηχανία να παραδώσει τις δόσεις.

Το ίδιο δικαστήριο θα εξετάσει αργότερα φέτος εάν η AstraZeneca παραβίασε τους όρους της σύμβασής της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης για δόσεις του εμβολίου ώστε να συνεχιστεί ο εμβολιασμός στα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το δικαστήριο να απαιτήσει από την εταιρεία να χορηγήσει επαρκή αριθμό δόσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του εκτελεστικού σκέλους της ΕΕ, Στεφάν Ντε Κεερσμάεκερ.

Με δικαστική εντολή επιδιώκει την παράδοση των δόσεων της AstraZeneca

Το "χρυσό" συμβόλαιο ΕΕ - AstraZeneca

Το συμβόλαιο της AstraZeneca με την ΕΕ τέθηκε αποτέλεσε επίκεντρο της αντιπαράθεσης μετά την παράδοση μόλις 30 εκατ. δόσεων το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με έναν αρχικό στόχο 120 εκατ.

Η εταιρεία δικαιολόγηση το έλλειμμα στις παραδόσεις στις δυσκολίες παραγωγής που αντιμετώπισε στις ευρωπαϊκές μονάδες.

Η ΕΕ από την άλλη επέμεινε ότι η εταιρεία έπρεπε να βασιστεί στις εγκαταστάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη συμφωνία της AstraZeneca με το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία, ωστόσο, είχε συμφωνηθεί αρκετά νωρίτερα.

Η Ευρώπη είχε μια αδύναμη εμβολιαστική αρχή, η οποία τροφοδοτήθηκε εν μέρει από την αβεβαιότητα σχετικά με την προμήθεια εμβολίων, κάτι που την καθυστέρησε στο άνοιγμα των οικονομιών της.

Με δικαστική εντολή επιδιώκει την παράδοση των δόσεων της AstraZeneca η ΕΕ

Οι διαμάχες για τις παρενέργειες

Εκτός από τη διαμάχη σχετικά με τις παραδόσεις, το εμβόλιο της Astra έχει εγκλωβιστεί σε μια διαμάχη στην Ευρώπη σχετικά με τις ανεπιθύμητες παρενέργειες, οι οποίες οδήγησαν ορισμένα μέλη της ΕΕ να περιορίσουν τη χρήση του σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποίησε τους γιατρούς να ελέγχουν ασθενείς που ενδέχεται να είναι ευάλωτοι σε θρόμβους.

Τελικά και μετά από όλα αυτά, η ΕΕ στράφηκε στις Pfizer και BioNTech για την προμήθεια επιπλέον 1,8 δισ. δόσεων. Η ΕΕ είχε παραγγείλει συνολικά 300 εκατ. δόσεις από την AstraZeneca πέρυσι. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα παραδώσει 100 εκατ. έως τα τέλη Ιουνίου.

Η AstraZeneca δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Η εταιρεία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είχε συμμορφωθεί πλήρως με τη σύμβαση και «κάθε δικαστική διαφορά είναι χωρίς αξία».

Η φαρμακοβιομηχανία πωλεί το εμβόλιό της σε τιμή κόστους καθώς δεν το εμπορεύεται με στόχο το κέδρος, ωστόσο, η προοπτική μιας μακράς νομικής μάχης με τις 27 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αυξάνει τον κίνδυνο δικαστικών εξόδων και ζημιών.

Το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών θα μπορούσε να αποφασίσει εντός του μήνα σχετικά με το αίτημα της ΕΕ για παραγγελία των εμβολίων της AstraZeneca.

AstraZeneca και Johnson&Johnson προκαλούν μεγάλους κινδύνους σε γυναίκες κάτω των 50!

Ξεκάθαρα ενάντια το εμβολίου της AstraZeneca, υπό τον όρο ότι υπάρχει άλλο εμβόλιο, στις γυναίκες κάτω των 50 ετών τάσσεται η καθηγήτρια επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες (25.05) μια 36χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν από τις 22 Μαΐου σε νοσοκομείο της Μυτιλήνης, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Ιπποκράτειο με συμπτώματα θρόμβωσης. Η γυναίκα πριν περίπου 10 μέρες είχε εμβολιαστεί με AstraZeneca.

«Υπό τον όρο ότι υπάρχει άλλο εμβόλιο. Αλλά στις περιπτώσεις των νέων γυναικών, αλλά και των ανδρών όπου υπάρχει δυνατότητα διαφορετικού εμβολίου ή εκείνους που δεν κυκλοφορούν, είναι καλύτερο να περιμένουν» είπε στον ΑΝΤ1.

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο προβλήματος σε παρτίδες εμβολίων και όχι σε όλα, είπε ότι έχει συζητηθεί, όμως δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο. «AstraZeneca και Johnson&Johnson, όμως, έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν αυξημένο κίνδυνο σε γυναίκες κάτω των 50 και σπανιότερα σε άνδρες», τόνισε.

Αθηνά Λίνου

«Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για να δούμε αν θα χρειαστούν τρίτες δόσεις»

Σχετικά με τα ποσοστά θρομβώσεων σε αυτές τις ηλικίες τόνισε ότι, «στις μεγάλες ηλικίες και τους άνδρες είναι 1-2 στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς. Στις νεότερες γυναίκες είναι 1-2 στις 50.000, σύμφωνα με βρετανική έρευνα. Αν είναι όμως άνθρωπος που καθημερινά εκτίθεται και δεν έχει επιλογή εμβολίου, πρέπει να εμβολιάζεται», έστω και με αυτά τα δύο σκευάσματα είπε.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών είπε πως ό,τι ξέρουμε είναι από τις έρευνες στις ΗΠΑ, με Pfizer και Moderna. Μάλιστα είπε ότι προτάθηκε στα εγγόνια της, στις ΗΠΑ, «να συμμετέχουν στις έρευνες από τα 6 μέχρι τα 12». Προχωρά εκεί η έρευνα, γιατί στα παιδιά είναι δύσκολο να τηρηθούν οι αποστάσεις και τα μέτρα» εκτίμησε.

Για την τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού η κ. Λινού είπε πως «δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για να δούμε αν θα χρειαστούν τρίτες δόσεις. Αυτό το έχουν πει οι φαρμακευτικές εταιρείες».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share