Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αεροπειρατεία: Πράκτορες της KGB επέβαιναν στο αεροσκάφος - Το προφίλ του δικτάτορα της Λευκορωσίας & ο δημοσιογράφος που τον εξόργισε

Μητσοτάκης: Ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες από την ΕΕ κατά της Λευκορωσίας

24 Μαΐου 2021 15:22
Αεροπειρατεία: Πράκτορες της KGB επέβαιναν στο αεροσκάφος - Το προφίλ του δικτάτορα της Λευκορωσίας & ο δημοσιογράφος που τον εξόργισε
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Για «κρατική αεροπειρατεία» κατηγόρησε τη Λευκορωσία το αφεντικό της Ryanair, το αεροσκάφος της οποίας υποχρεώθηκε από μαχητικό -υπό την απειλή κατάρριψης, σύμφωνα με ειδικούς -να προσγειωθεί χθες στο Μινσκ με την πρόφαση «απειλής βόμβας», στην πτήση Αθήνα-Βίλνιους. Παραλληλα, δείτε ποτέ έγινε η πρώτη αεροπειρατεία στην Ελλάδα και άλλες 10 που δεν θέλουμε να θυμόμαστε.

O διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, είπε μάλιστα ότι κατά τη γνώμη του υπήρχαν και πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο. Η αστυνομία της Λευκορωσίας συνέλαβε τον 26χρονο αντιπολιτευόμενο ακτιβιστή δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς και την 23χρονη φίλη του, Σοφία Σαπέγκα, μετά την αναγκαστική προσγείωση του Boeing 737 στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, γεγονός που πυροδότησε την οργή Ευρωπαίων ηγετών.

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του ο Ο’ Λίρι, «φαίνεται ότι πρόθεση των Αρχών [ της Λευκορωσίας] ήταν να απομακρύνουν έναν δημοσιογράφο και τη σύντροφό του που ταξίδευε μαζί του (…) Πιστεύουμε ότι υπήρχαν και κάποιοι πράκτορες της KGB, που αποβιβάστηκαν στο αεροδρόμιο».

Αλεξάντερ Λουκασένκο: Το προφίλ του δικτάτορα της Λευκορωσίας

Μια χώρα στην καρδιά της Ευρώπης, η Λευκορωσία, μια χώρα με πληθυσμό μικρότερο και από της Ελλάδας, ζει έναν δημοκρατικό μεσαίωνα αφού ο άνθρωπος που την κυβερνά από το 1994, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δεν είναι τίποτε άλλο από ένας δικτάτορας που μόνη του έγνοια είναι να γαντζωθεί στην εξουσία.

Ο 66χρονος σήμερα Λουκασένκο, μπορεί από την έκτη επανεκλογή του στην εξουσία τον περασμένο Αύγουστο να ήρθε αντιμέτωπος με κύμα διαδηλώσεων και οργής αλλά δεν πτοείται από τίποτα.

Τελευταίο του κατόρθωμα η αεροπειρατεία σε πτήση της RyanAir από την Αθήνα προς την Λιθουανία την οποία ανάγκασε συνοδεία μαχητικών να προσγειωθεί στην χώρα του και να συλλάβει έτσι έναν νεαρό δημοσιογράφο που ήθελε σαν τρελός να φυλακίσει ή και να δολοφονήσει.

Η αεροπειρατεία σε πτήση της RyanAir από την Αθήνα προς την Λιθουανία

Η KGB της Λευκορωσίας

Ο Λουκασένκο είναι δυστυχώς ένα απομεινάρι της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης. Ελέγχει τα πάντα στην χώρα. Από τα ΜΜΕ μέχρι τα Πανεπιστήμια. Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει ενάντια στο καθεστώς. Και αν το κάνει το πληρώνει ακόμα και με την ζωή του. Όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι είναι στην φυλακή στην καλύτερη περίπτωση. Ακόμα και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας δεν έχουν αλλάξει όνομα. Λέγονται, KGB.

Αλεξάντερ Λουκασένκο: Το προφίλ του δικτάτορα της Λευκορωσίας

Οι πολιτικοί αντίπαλοι που συνήθως δεν έχουν καλό τέλος

Την λένε Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια και είναι η κυριότερη πολιτική αντίπαλος του Λουκασένκο. Είναι η σύζυγος του φυλακισμένου μπλόγκερ Σεργκέι Τιχανόφσκι, ο οποίος δεν μπόρεσε να κατέβει στις εκλογές και φυλακίστηκε.

Ο φυλακισμένος μπλόγκερ Σεργκέι Τιχανόφσκι,

Ρομάν Προτάσεβιτς: Αυτός είναι ο δημοσιογράφος που εξόργισε τον Λουκασένκο - Δραματικές περιγραφές της «αεροπειρατείας» από Έλληνα επιβάτη (Video)

Ο Ρόμαν Προτάσεβιτς ταξίδευε από την Αθήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όταν η πτήση της Ryanair έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, ώστε να συλληφθεί. Ποιος είναι όμως ο 26χρονος δημοσιογράφος;

Ο Προτάσεβιτς δούλευε για λογαριασμό του πολωνικού ειδησεογραφικού δικτύου NEXTA, το οποίο μετέδιδε εικόνες των περσινών διαδηλώσεων κατά του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Το δίκτυο επιστράτευσε την εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ώστε να δώσει εικόνα και φωνή στις διαμαρτυρίες του κόσμου, σε μια περίοδο που ήταν δύσκολο να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Προτάσεβιτς έπιασε κατόπιν δουλειά στο Belamova, ένα κανάλι που λειτουργεί στο Telegram, κατηγορείται ωστόσο στη Λευκορωσία για εξτρεμισμό, αλλά και για υποκίνηση διαδηλώσεων και πρόκληση κοινωνικού μίσους. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, αντιμετωπίζει ωστόσο ποινή φυλάκισης 15 ετών.

Γιατί έχουν στο στόχαστρο τον Ρόμαν Προτάσεβιτς

Η ανταποκρίτρια του Sky Russia, Diana Magnay, αποκαλύπτει ότι το δίκτυο NEXTA ήταν αντιπολιτευόμενο μέσο, μια σοβαρή φωνή που «έδειχνε τι κάνει ο Αλεξάντερ Λουκασένκο στη χώρα του και πώς προσπαθεί να καταπιέσει την αντιπολίτευση».

«Αυτός [ο πρόεδρος Λουκασένκο] κυνηγούσε τους δημοσιογράφους, έναν μετά τον άλλο, χαρακτηρίζοντας το NEXTA ως εξτρεμιστική οργάνωση και προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τους πάντες στη Λευκορωσία που εκτελούν δημοσιογραφικό έργο, αλλά και να τρομοκρατήσει ξεκάθαρα και όποιον είναι έξω από τη Λευκορωσία».

Η Magnay λέει πως ο πρόεδρος της χώρας «φοβάται ξεκάθαρα» τον κύριο Προτάσεβιτς, με δεδομένο το πόσο μακριά έφτασε για να τον πιάσει.

«Είναι ένα εξωφρενικό πράγμα αυτό που έκανε και αναρωτιέμαι πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα, με δεδομένο ότι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος δεν έχει καμία δικαιοδοσία στη Ryanair, απείλησε ρητά τους πιλότους της Ryanair και κατάφερε να βάλει τους δικούς του πράκτορες στο αεροπλάνο, το οποίο μπόρεσε να εκτρέψει και να προσγειωθεί στο Μινσκ».

Ρομάν Προτάσεβιτς

Όπως είναι γνωστό, η πτήση της Ryanair άλλαξε πορεία μόλις 2 λεπτά πριν μπει στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας. Τοπικά μέσα μεταδίδουν πως ο Προτάσεβιτς έβαλε τα χέρια του στο πρόσωπο και άρχισε να τρέμει όταν κατάλαβε πως το αεροπλάνο δεν θα προσγειωνόταν στο Βίλνιους.

Επιβάτης από τη Λιθουανία είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο δημοσιογράφος σηκώθηκε από τη θέση του, άνοιξε το ντουλάπι, έβγαλε ένα laptop και ένα κινητό τηλέφωνο και τα έδωσε σε μια γυναίκα που τον συνόδευε.

«Θα με καταδικάσουν σε θανατική ποινή», φέρεται να είπε στους συνεπιβάτες του όταν τον κατέβαζαν από την πτήση, σύμφωνα με το λιθουανικό μέσο Delfi.

Πόσο κινδυνεύει;

Σύμφωνα με το κύριο δίκτυο ασφαλείας της Λευκορωσίας, την K.G.B., το όνομα του δημοσιογράφου βρίσκεται στη λίστα των τρομοκρατών της χώρας. Αν κατηγορηθεί και καταδικαστεί για τρομοκρατία, μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και τη θανατική ποινή.

Οι κατηγορίες για υποκίνηση δημόσιας αναταραχής και κοινωνικού μίσους φέρουν ποινή φυλάκισης άνω των 12 ετών.

Μητσοτάκης: Ξεκάθαρες και αυστηρές συνέπειες από την ΕΕ κατά της Λευκορωσίας

«H αναγκαστική προσγείωση ενός εμπορικού αεροπλάνου για την κράτηση ενός δημοσιογράφου είναι μια άνευ προηγουμένου, συγκλονιστική πράξη. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών. Αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να αντιμετωπίσει την ανάγκη να αυξηθεί η πίεση στη Λευκορωσία. Αρκετά» έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην «αεροπειρατεία» αεροσκάφους από Αθήνα προς Λιθουανία.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ως ενδεικτικό παράδειγμα για τη μη επίτευξη ενιαίας στάσης από την ΕΕ την πρόσφατη κρίση στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. «Η αδυναμία μας να υιοθετήσουμε κοινή θέση όσον αφορά τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στο Ισραήλ και στη Γάζα -όπου ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταφέραμε να παρουσιάσουμε μία ενιαία γραμμή- δεν πρέπει να επαναληφθεί», είπε χαρακτηριστικά. Δείτε και τι απάντησε το ελληνικό ΥΠΕΞ για το περιστατικό.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share