Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αλεξάντερ Λουκασένκο: Το προφίλ του δικτάτορα της Λευκορωσίας

Το παιδί απ’ το χωριό που έγινε στυγνός δικτάτορας

24 Μαΐου 2021 14:09
aleksander-lukashenko-belarus-roman-protasevic
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μια χώρα στην καρδιά της Ευρώπης, η Λευκορωσία, μια χώρα με πληθυσμό μικρότερο και από της Ελλάδας, ζει έναν δημοκρατικό μεσαίωνα αφού ο άνθρωπος που την κυβερνά από το 1994, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δεν είναι τίποτε άλλο από ένας δικτάτορας που μόνη του έγνοια είναι να γαντζωθεί στην εξουσία.

Ο 66χρονος σήμερα Λουκασένκο, μπορεί από την έκτη επανεκλογή του στην εξουσία τον περασμένο Αύγουστο να ήρθε αντιμέτωπος με κύμα διαδηλώσεων και οργής αλλά δεν πτοείται από τίποτα.

Τελευταίο του κατόρθωμα η αεροπειρατεία σε πτήση της RyanAir από την Αθήνα προς την Λιθουανία την οποία ανάγκασε συνοδεία μαχητικών να προσγειωθεί στην χώρα του και να συλλάβει έτσι έναν νεαρό δημοσιογράφο που ήθελε σαν τρελός να φυλακίσει ή και να δολοφονήσει.

Η αεροπειρατεία σε πτήση της RyanAir από την Αθήνα προς την Λιθουανία

Η KGB της Λευκορωσίας

Ο Λουκασένκο είναι δυστυχώς ένα απομεινάρι της εποχής της Σοβιετικής Ένωσης. Ελέγχει τα πάντα στην χώρα. Από τα ΜΜΕ μέχρι τα Πανεπιστήμια. Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει ενάντια στο καθεστώς. Και αν το κάνει το πληρώνει ακόμα και με την ζωή του. Όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι είναι στην φυλακή στην καλύτερη περίπτωση. Ακόμα και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας δεν έχουν αλλάξει όνομα. Λέγονται, KGB.

Αλεξάντερ Λουκασένκο: Το προφίλ του δικτάτορα της Λευκορωσίας

Οι πολιτικοί αντίπαλοι που συνήθως δεν έχουν καλό τέλος

Την λένε Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια και είναι η κυριότερη πολιτική αντίπαλος του Λουκασένκο. Είναι η σύζυγος του φυλακισμένου μπλόγκερ Σεργκέι Τιχανόφσκι, ο οποίος δεν μπόρεσε να κατέβει στις εκλογές και φυλακίστηκε.

Ο φυλακισμένος μπλόγκερ Σεργκέι Τιχανόφσκι,

Εκείνη υποστηρίζει ότι κέρδισε το 60 με 70% των ψήφων στις εκλογές όπου δεν έγινε νοθεία αλλά ο Λουκασένκο είχε άλλη άποψη και δήλωσε ότι την κέρδισε κατά κράτος.
Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια ζει τώρα εξόριστη στην Λιθουανία


Και έτσι τόσο η Τιχανόφσκαγια, όσο και άλλοι μεγάλοι πολιτικοί αντίπαλοι του Λουκασένκο τα μάζεψαν και έφυγαν από την χώρα όσο ήταν καιρός και πριν βρεθούν κι αυτοί πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Ξενοφοβικοί όσο κανείς άλλος

Για χρόνια με την μέθοδο της προπαγάνδας ο Λουκασένκο και με τις πληγές από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τους Ναζί ακόμα ανοικτές, κατάφερε να πείσει τους συμπατριώτες του, τουλάχιστον τους μεγαλύτερης ηλικίας ότι οτιδήποτε ξένο είναι και κακό για την χώρα. Οι Λευκορώσοι είναι καχύποπτοι με τους ξένους.

Ποια πανδημία

Όπως κάθε δικτάτορας που σέβεται τον εαυτό του, ο Λουκασένκο υποβάθμισε την πανδημία του κορονοϊού. Άλλωστε μέχρι και ο Τζορτζ Μπους είχε πει μιλώντας για τον λευκορώσο ηγέτη ότι «είναι ο τελευταίος αληθινός δικτάτορας στην καρδιά της Ευρώπης».

Οι αντίπαλοί του με αφορμή την πανδημία τον κατηγόρησαν ότι δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα. Τον περασμένο Μάιο ο ίδιος δήλωνε ότι είχε δίκιο που δεν έκανε lockdown. Συνέστησε στους συμπατριώτες του να παλέψουν τον κορονοϊό με σκληρή δουλειά, σάουνα και βότκα (σ.σ. γνωστά φάρμακα κατά του κορονοϊού).

Όταν όλη η Ευρώπη ματαίωνε πρωταθλήματα ποδοσφαίρου ολόκληρα ο Λουκασένκο γέμιζε τα στάδια με κόσμο.

Το παιδί μονογονεϊκής οικογένειας που έγινε στυγνός δικτάτορας

Νοσταλγός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ο Λουκασένκο δεν το κρύβει καθόλου. Υπηρέτησε το καθεστώς και ήταν δίπλα στους σκληροπυρηνικούς κομμουνιστές όταν το 1991 προσπάθησαν να εμποδίσουν τον Γκορμπατσόφ να εφαρμόσει την περεστρόικα. Τι άλλο κοινό έχει ο Λουκασένκο με τον Πούτιν; Λατρεύουν το χόκεϊ επί πάγου.
Επίσης με ένα καθ’ όλα δημοκρατικό δημοψήφισμα το 2004 ήρε τον περιορισμό των δυο θητειών για κάθε Πρόεδρο. Έτσι, μπορεί να κυβερνήσει για όσο θέλει.
Τίποτα από τα παιδικά του χρόνια δεν τον βοήθησε να γίνει ένας σωστός άνθρωπος. Μεγάλωσε σε μονογονεϊκή οικογένεια σε ένα μικρό χωριό στην ανατολική Λευκορωσία. Είναι παντρεμένος με την Galina Lukashenko, με την οποία απέκτησε δυο γιους τον Viktor και τον Dmitry. Είχε πει σε μια συνέντευξη το 2015 ότι δεν έχει καμία πρόθεση να χωρίσει την Galina παρά το γεγονός ότι εδώ και δεκαετίες ζουν χωριστά. Ο Λουκασένκο απέκτησε και έναν τρίτο γιο το 2004, τον Nikolai, με την Irina Abelskaya που ήταν η προσωπική γιατρός του.
Είναι παντρεμένος με την Galina Lukashenko, με την οποία απέκτησε δυο γιους τον Viktor και τον Dmitry


Παραδέχεται ότι μπορεί να έχει «κουράσει» τους συμπατριώτες του αλλά δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει να κυβερνάει. Η ζωή που ζει δεν είναι καθόλου μετρημένη. Μπορεί να εμφανίζεται ταπεινός όπως θα δείτε στο βίντεο αλλά ακόμα και όταν εμφανιζόταν να κάνει αγροτικές εργασίες η μπλούζα που φορούσε έφτανε τα 300 ευρώ.
Δεν είναι λίγες και οι φορές που ο Λουκασένκο ήθελε να δείξει στους συμπατριώτες του το ανθρώπινο πρόσωπό του και βλέποντας τον μικρό του γιο να παίζει πιάνο, δάκρυζε επιδεικτικά από συγκίνηση. Φυσικά τα χιλιάδες ευρώ για την αγορά του συγκεκριμένου πιάνου δεν βγήκαν από την δική του τσέπη.
Ο Λουκασένκο βλέποντας τον μικρό του γιο να παίζει πιάνο

Οργή στην Ευρώπη με την «αεροπειρατεία»

«Πράξη κρατικής αεροπειρατείας» χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Ryanair FR 4978, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Η Ελλάδα, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών, « καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο» τα όσα συνέβησαν. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 171 επιβαίνοντες, εκ των οποίων 11 Έλληνες πολίτες.

«Η πράξη αυτή, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ζωή όλων των επιβαινόντων είναι απαράδεκτη», σημειώνει το υπουργείο. Η Αθήνα ζητά «την άμεση απελευθέρωση του αεροσκάφους και του συνόλου των επιβαινόντων προκειμένου να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους», ενώ καταδικάζει την παράνομη σύλληψη του Προτάσεβιτς που απειλείται με τη θανατική ποινή.

Ο Προτάσεβιτς «ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα. Ωστόσο πρόσφατα είχε σημάνει συναγερμός πάλι στο FIR Αθηνών για βόμβα σε ισραηλινό αεροσκάφος! Το συνόδευσαν 4 ελληνικά μαχητικά.

Οργή στην Ευρώπη με την «αεροπειρατεία»

Τι ανέφερε το Ελληνικό ΥΠΕΞ

Για την Ελλάδα, η προάσπιση των θεμελιωδών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζήτημα αρχής. Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος, δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες», τονίζει το υπουργείο.

«Η Ελληνική πλευρά βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της ΕΕ και αναμένει ότι το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί ενδελεχώς κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» καταλήγει η ανακοίνωση. Καταδικάζουμε την παράνομη σύλληψη του Λευκορώσου ακτιβιστή Roman Protasevich, ο οποίος απειλείται με την θανατική ποινή.

Ο κ. Protasevich ήταν μέλος της αντιπροσωπείας της ηγέτιδας της Λευκορωσικής Αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών πρόσφατα. Για την Ελλάδα, η προάσπιση των θεμελιωδών αξιών όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ζήτημα αρχής.

Θεωρούμε ότι παρόμοιες πρακτικές, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές και που δεν αρμόζουν σε κανένα πολιτισμένο κράτος, δεν θα πρέπει να μείνουν αναπάντητες. Η Ελληνική πλευρά βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη της ΕΕ και αναμένει ότι το ζήτημα αυτό θα εξετασθεί ενδελεχώς κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Έξαλλος ο πρωθυπουργός

Αυστηρή ήταν η αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό. «Η υποχρεωτική προσγείωση εμπορικού αεροπλάνου για να συλληφθεί ένας δημοσιογράφος αποτελεί μια πρωτοφανή και σοκαριστική κίνηση. Απαιτούμε να απελευθερωθούν όλοι οι επιβάτες. Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής πρέπει να συζητήσει το ζήτημα της αύξησης της πίεσης στη Λευκορωσία. Αρκετά», έγραψε σε μήνυμά του στα αγγλικά στο Twitter.

Οργή στην Ευρώπη με την «αεροπειρατεία» αεροσκάφους από Αθήνα προς Λιθουανία

Πολιτικές προεκτάσεις αποκτά το θρίλερ στον αέρα με αεροπλάνο της Ryanair, που αναχώρησε από την Αθήνα με προορισμό το Βίλνιους και υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο του Μινσκ από τις αρχές της Λευκορωσίας.

Ευρωπαίοι πολιτικοί και διεθνή ΜΜΕ κάνουν ξεκάθαρα λόγο για αεροπειρατεία και απαγωγή, καθώς μυστικοί πράκτορες συνέλαβαν τον αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς, κατέλαβαν την πτήση από Ελλάδα προς Λιθουανία και την ανάγκασαν να γυρίσει προς την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, προφασιζόμενοι ότι υπάρχει βόμβα στο αεροσκάφος.

Ο Προτάσεβιτς είναι ένας από τους ιδρυτές της αντιπολιτευόμενης υπηρεσίας ειδήσεων NEXTA, ένα κανάλι στο Telegram που έχει γίνει μια από τις κύριες πηγές ειδήσεων για τις διαδηλώσεις στη Λευκορωσία. Είναι εχθρικό προς τον Λουκασένκο και βοηθά στον συντονισμό διαδηλώσεων.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share