Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ισπανία: Τουλάχιστον 6.500 μετανάστες στάλθηκαν πίσω στο Μαρόκο

Ισχυρές δυνάμεις εμποδίζουν την είσοδο άλλων

21 Μαΐου 2021 21:55
ispnia-theouta-maroko-metanastes
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τουλάχιστον 6.500 μετανάστες από τους περίπου 8.000 που είχαν εισέλθει στην Ισπανική Θέουτα στη Βόρεια Αφρική νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στάλθηκαν πίσω στο Μαρόκο, δήλωσε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα.

Ο Μαρλάσκα δήλωσε στον σταθμό Radio COPE πως η κατάσταση είναι τώρα “κανονική” σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, και εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρόσφατη διπλωματική αντιπαράθεση με το Μαρόκο “θα είναι όσο πιο σύντομη γίνεται”.

Ισπανία: Τουλάχιστον 6.500 μετανάστες στάλθηκαν πίσω στο Μαρόκο

Το Μαρόκο φάνηκε να χαλαρώνει τους συνοριακούς ελέγχους με τη Θέουτα τη Δευτέρα, 17 Μαΐου καθώς χιλιάδες μετανάστες εισέρρευσαν στον θύλακο, κίνηση που ερμηνεύτηκε ευρέως ως αντίποινα για τη φιλοξενία από την Ισπανία του ηγέτη των αυτονομιστών της Δυτικής Σαχάρας Μπραχίμ Γάλι. Ο Γάλι νοσηλεύεται σε ισπανικό νοσοκομείο από τον περασμένο μήνα.

Τουλάχιστον 6.500 μετανάστες από τους περίπου 8.000 που είχαν εισέλθει στην Ισπανική Θέουτα στη Βόρεια Αφρική

“Είναι αδιανόητο ότι μια ανθρωπιστική κίνηση προκαλεί μια κατάσταση όπως η κρίση στη Θέουτα”, είπε ο υπουργός.

Στα άκρα οι σχέσεις με το Μαρόκο μετά τις εισροές χιλιάδων μεταναστών

Η κυβέρνηση στην Ισπανία επιτέθηκε σήμερα στο Μαρόκο και το κατηγόρησε για «επίθεση» και «εκβιασμό» μετά την άφιξη περισσότερων από 8.000 μεταναστών το τελευταίο 4ημερο στη Θέουτα.

Η εισροή μεταναστών από το γειτονικό Μαρόκο «αποτελεί επίθεση ενάντια στα ισπανικά σύνορα αλλά και τα σύνορα της ΕΕ», κατήγγειλε η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλεθ μιλώντας στο ισπανικό κρατικό ραδιόφωνο και καταγγέλλοντας «τον εκβιασμό» του Ραμπάτ, το οποίο κατηγόρησε ότι «εκμεταλλεύεται ανηλίκους».

Ισπανία: Στα άκρα οι σχέσεις με το Μαρόκο μετά τις εισροές χιλιάδων μεταναστών

«Δεν μιλάμε για νέους 16, 17 ετών», το Μαρόκο επέτρεψε να περάσουν “παιδιά 7 ή 8 ετών, σύμφωνα με όσα μας ενημέρωσαν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (…) αγνοώντας το διεθνές δίκαιο”, επεσήμανε η Ισπανίδα υπουργός.

Μέσω των δηλώσεων της Ρόμπλεθ η ισπανική κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους απέναντι στο Μαρόκο, την πρεσβευτή του οποίου κάλεσε την Τρίτη για να της εκφράσει “τη δυσαρέσκειά της”. Χθες, Τετάρτη, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατηγόρησε το Ραμπάτ για “έλλειψη σεβασμού”.

Αστυνομικός έσωσε μισοπνιγμένο μωρό στη Θέουτα

Ενας αστυνομικός της ισπανικής Guardia Civil, o Χουάν Φρανθίσκο, κρατά ένα παιδί, μόλις τριών μηνών, σχεδόν πνιγμένο, εντελώς χλωμό.

Ενας αστυνομικός της ισπανικής Guardia Civil, o Χουάν Φρανθίσκο, κρατά ένα παιδί

Η φωτογραφία, που ανήρτησε στο Twitter η ισπανική αστυνομία και κάνει τον γύρο του κόσμου, προσωποποιεί όλο το δράμα που λαμβάνει χώρα μπροστά από τον ισπανικό θύλακα Θέουτα της Βόρειας Αφρικής. Δείχνει ότι πίσω από τους ψυχρούς αριθμούς υπάρχουν ανθρώπινα δράματα.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share