Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Δε θα ξεμπερδέψουμε ποτέ: Ανακάλυψαν... νέο κορωνοϊό με πιθανή μετάδοση από τα σκυλιά στους ανθρώπους

Καραντίνα και πάλι καραντίνα...

21 Μαΐου 2021 11:23
Δε θα ξεμπερδέψουμε ποτέ: Ανακάλυψαν... νέο κορωνοϊό με πιθανή μετάδοση από τα σκυλιά στους ανθρώπους
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Αν νομίζατε, ότι ξεμπερδέψαμε με την υπόθεση του κορωνοϊού, σας ενημερώνουμε πως ανακαλύφθηκε... ένας καινούργιος ιός του ίδιου είδους, με πιθανότητα να μεταδίδεται από τα σκυλιά στους ανθρώπους.

Οι υποψίες έγιναν έντονες, όταν επιστήμονες διαπίστωσαν πως ο ιός αναπτύχθηκε στους σκύλους και εντοπίστηκε σε παιδιά που είχαν νοσηλευθεί με πνευμονία στη Μαλαισία το 2018.

Εάν επιβεβαιωθεί ότι ο ιός ήταν η αιτία για τη νόσο τους, τότε θα πρόκειται για τον όγδοο κορωνοϊό που ανακαλύπτεται και τον πρώτο κορωνοϊό των σκύλων που μεταδίδεται στους ανθρώπους και τους αρρωσταίνει, τη στιγμή που στην χώρα μας μια μετάλλαξη φέρνει ανησυχία.

Προς το παρόν, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το «Science», δεν είναι σαφές εάν ο εν λόγω κορωνοϊός είναι παθογόνος και μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την ανθρωπότητα στο μέλλον. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, προκύπτει η ανάγκη να παρακολουθούνται οι ιοί των ζώων σε συνεχή και πιο ενεργητική βάση από ό,τι έως τώρα.

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και δεκαετίες ότι οι κορωνοϊοί μπορούν να προκαλέσουν αρρώστιες στους σκύλους, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν στοιχεία ότι αυτοί οι ιοί μπορεί να μεταδοθούν στους ανθρώπους και να τους μολύνουν. Τώρα για πρώτη φορά φαίνεται πως αυτό είναι δυνατό, αν και πρέπει να επιβεβαιωθεί.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Clinical Infectious Diseases», δεν αποδεικνύει προς το παρόν ότι η πνευμονία των παιδιών όντως προκλήθηκε από τον κορωνοϊό των σκύλων. Πάντως, όλα τα παιδιά -τα οποία ανάρρωσαν μετά από μερικές ημέρες- ζούσαν σε αγροτικές ή προαστιακές περιοχές, όπου οι άνθρωποι έρχονται συχνά σε επαφή με σκύλους και άλλα ζώα.

Επτά κορωνοϊοί είναι έως τώρα γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους. Πέρα από τον SARS-CoV-2 που προκάλεσε την πανδημία, δύο κορωνοϊοί έχουν προκαλέσει τις σοβαρές νόσους SARS και MERS, ενώ μερικοί άλλοι προκαλούν και κοινά κρυολογήματα. Πολλοί από αυτούς τους ιούς εκτιμάται ότι προέρχονται από νυχτερίδες, από όπου μεταπηδούν στους ανθρώπους άμεσα ή μέσω ενός άλλου ζώου, το οποίο δρα ως ενδιάμεσος κρίκος στην αλυσίδα μετάδοσης.

Νέος κορωνοϊός Μαλαισία

Τα στοιχεία για τον νέο κορωνοϊό

Στην περίπτωση της Μαλαισίας ο κορωνοϊός μπορεί να πέρασε άμεσα από έναν σκύλο ή πρώτα σε άλλο ζώο (π.χ. γάτα) και μετά στα παιδιά (στην περίπτωση του πανδημικού κορωνοϊού SARS-CoV-2 δεν υπάρχει απόδειξη ότι οι σκύλοι τον μεταδίδουν στους ανθρώπους, αλλά τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες μπορεί να μολυνθούν από αυτόν).

«Προς το παρόν δεν έχουμε -πράγματι- κανέναν λόγο να πιστέψουμε ότι αυτός ο ιός (σ.σ. που βρέθηκε στη Μαλαισία) πρόκειται να προκαλέσει κάποια πανδημία. Αλλά θέλουμε να στρέψουμε την προσοχή στην πιθανότητα η μετάδοση των κορωνοϊών από τα ζώα στους ανθρώπους να είναι πολύ, πολύ, πολύ συχνό συμβάν. Και έως τώρα αυτό έχει αγνοηθεί», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, κτηνίατρος και ιολόγος, δρ Αναστάζια Βλάσοβα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

«Νομίζω πως όσο περισσότερο ψάχνουμε τόσο περισσότερο θα βρίσκουμε ότι παντού οι κορωνοϊοί μεταπηδούν από το ένα είδος στο άλλο», δήλωσε ο ιολόγος Στάνλεϊ Πέρλμαν του Πανεπιστημίου της Αϊόβα.

Η πλήρης ανάλυση του γονιδιώματος του ιού από τα παιδιά ασθενείς στη Μαλαισία αποκάλυψε ότι ο άγνωστος έως τώρα κορωνοϊός περιέχει ένα «μωσαϊκό» γονιδίων από τέσσερις άλλους κορωνοϊούς που μολύνουν τα ζώα. Γενετικοί ανασυνδυασμοί τέτοιου είδους πάντα ανησυχούν τους επιστήμονες λόγω της πιθανότητας να αναδυθεί κάποιο στέλεχος άκρως μεταδοτικό και στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές, όπως σημείωσε ο επιδημιολόγος Λοιμωδών Νόσων δρ Γκρέγκορι Γκρέι του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β. Καρολίνα, σχεδιάζουν περαιτέρω μελέτες για να δουν πόση εξάπλωση έχει ο εν λόγω των σκύλων και κατά πόσο είναι παρών στο σώμα υγιών ανθρώπων.

Πώς «γεννήθηκε» ο κορωνοϊός που μας έκλεισε στο σπίτι

Η αλήθεια είναι πως για την γέννηση του κορωνοϊού έχουν ακουστεί πολλές θεωρίες.

Από την ημέρα που πρωτοεμφανίστηκε στην Ουχάν της Κίνας μέχρι και σήμερα που έχει σαρώνει και σκορπίσει τον θάνατο σ' όλο τον πλανήτη. Από τι πραγματικά προήλθε ο Covid 19; Από "φάγωμα" κάποιου ζώου; Τον έφτιαξαν σε εργαστήριο; Είναι απάτη;

Μια άκρως σημαντική αποκάλυψη έκανε πρόσφατα έγκριτη αμερικανική εφημερίδα, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας άγνωστα έως σήμερα δεδομένα για κινεζικά πειράματα με κορωνοϊούς από νυχτερίδες.

Συγκεκριμένα η Washington Post αναφέρει πως «δύο χρόνια πριν ο κορωνοϊός αλλάξει τον κόσμο, διπλωμάτες των ΗΠΑ επισκέφτηκαν επίσημα κινεζικό ερευνητικό εργαστήριο στην πόλη της Ουχάν και έστειλαν δύο επίσημες προειδοποιήσεις προς την Ουάσιγκτον για ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας στο εργαστήριο, το οποίο διεξήγαγε επικίνδυνες μελέτες στους κορωνοϊούς από νυχτερίδες».

Πως γεννήθηκε ο κορωνοϊός;

Τα τηλεγραφήματα των διπλωματών έχουν πυροδοτήσει συζητήσεις εντός της αμερικανικής κυβέρνησης για το κατά ποσό αυτό ή κάποιο άλλο εργαστήριο στην Ουχάν ήταν η «πηγή» του κορωνοϊού, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και τεκμήρια για την «γέννηση» του ιού.

Πώς όμως έφτασαν οι ΗΠΑ σε αυτά τα δεδομένα; Τον Ιανουάριο του 2018, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο απέστειλε Αμερικανούς διπλωμάτες επιστήμονες στο Wuhan Institute of Virology (WIV). Το συγκεκριμένο εργαστήριο ήταν το πρώτο κινεζικό που κατάφερε να αποσπάσει τον υψηλότερο βαθμό διεθνούς ασφάλειας στον τομέα των βιοεπιστημών (γνωστό στους επιστήμονες ως BSL-4).

Τα συμπεράσματα των Αμερικανών διπλωματών, ωστόσο, δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά. Μάλιστα, η ανησυχία τους ήταν τόσο αυξημένη που απέστειλαν δύο διπλωματικά τηλεγραφήματα προς την Ουάσιγκτον. Τα τηλεγραφήματα θεωρούνταν «ευαίσθητα», αλλά όχι «απόρρητα» και προειδοποιούσαν για αδυναμίες ασφάλειας και διοίκησης στο συγκεκριμένο εργαστήριο. Το πρώτο τηλεγράφημα μάλιστα βρίσκεται στα χέρια του δημοσιογράφου Josh Rogin της Washington Post και αναφέρει ρητά πως «οι έρευνες του εργαστηρίου σε κορωνοϊούς από νυχτερίδες και η πιθανή μετάδοσή τους στον άνθρωπο αποτελούν απειλή για μία νέα πανδημία όπως αυτή του SARS».

Το επίμαχο τηλεγράφημα έχει ημερομηνία 19 Ιανουαρίου 2018 και αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των Αμερικανών επιστημόνων στο κινεζικό εργαστήριο διαπιστώθηκε «σοβαρή έλλειψη κατάλληλα εκπαιδευμένων τεχνικών και ερευνητών για την ασφαλή λειτουργία ενός τέτοιου εργαστηρίου». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα της Post, ωστόσο, οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις δεν αμφισβητούνται.

Τέλος, το τηλεγράφημα σημειώνει πως οι ΗΠΑ πρέπει να προσφέρουν μεγαλύτερη «υποστήριξη» στο συγκεκριμένο εργαστήριο, καθώς η έρευνά του για τους κορωνοϊούς από νυχτερίδες είναι σημαντική αλλά πιθανώς και επικίνδυνη. Η ομάδα των Αμερικανών επιστημόνων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο κινεζικό εργαστήριο συναντήθηκε με την επικεφαλής της έρευνας, Shi Zhengli. Η έρευνα της κινεζικής ομάδας είχε αποδείξει πως «υπάρχουν ισχυρά ευρήματα πως κορωνοϊοί όπως ο SARS μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο από νυχτερίδες».

Κορωνοϊός γέννηση νυχτεριδες

Έτσι γεννήθηκε ο κορωνοϊός

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως ο κορωνοϊός είναι κατασκευασμένος», αναφέρει η Washington Post, γράφοντας πως οι επιστήμονες συμφωνούν πως προήλθε από ζώα. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, Xiao Qiang, το ότι προήλθε από ζώα δεν σημαίνει πως δεν προήλθε από ένα εργαστήριο, το οποίο επί χρόνια έκανε πειράματα με κορωνοϊούς από νυχτερίδες σε ζώα. «Αυτό που μας λέει το τηλεγράφημα είναι πως εδώ και χρόνια υπήρχαν ανησυχίες για μία πιθανή απειλή της δημόσιας υγείας από τις μελέτες του συγκεκριμένου εργαστηρίου», αναφέρει ο ίδιος στην Post.

Παρά τις προειδοποιήσεις η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν προχώρησε σε κάποια «στήριξη» του κινεζικού εργαστηρίου και τα τηλεγράφημα άρχισαν να γίνονται και πάλι «επίκαιρα» λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με το ζήτημα πλέον να έχει στραφεί στο κατά πόσο η προέλευση του ιού βρίσκεται σε αυτό το εργαστήριο.

Η επίσημη θεωρία της κινεζικής κυβέρνησης είναι πως ο κορωνοϊός ξεκίνησε από την γνωστή πλέον αγορά θαλασσινών της Γουχάν. Η Post υποστηρίζει πως το αφήγημα αυτό έχει πολλά κενά, με πλέον χαρακτηριστικά τα γεγονότα πως ο «ασθενής μηδέν» δεν είχε καμία σχέση με την εν λόγω αγορά και πως η αγορά δεν εμπορεύονταν νυχτερίδες.

Το κινεζικό εργαστήριο έχει αρνηθεί κατηγορηματικά την οποιαδήποτε σχέση με την προέλευση του κορωνοϊού. Η ομάδα της Shi Zhengli, ωστόσο, ήταν η πρώτη που εντόπισε το γεγονός πως η COVID-19 είναι κορωνοϊός από νυχτερίδες.

Η μεγάλη απάτη

Η πιθανότητα ο κορωνοϊός να προήλθε από ένα κινεζικό εργαστήριο «δεν είναι θεωρία συνομωσίας», τονίζει ο Xiao Qiang και ξεκαθαρίζει πως το βασικό στην όλη υπόθεση δεν είναι το «ποιος φταίει». Ωστόσο, είναι κρίσιμης σημασίας να καταλάβει η ανθρωπότητα ακριβώς πως έφτασε να την απειλεί ο αόρατος εχθρός του κορωνοϊού, ώστε την επόμενη μέρα να πολεμήσει με τα σωστά όπλα.

Οι αρχικές λανθασμένες πληροφορίες για τον κορωνοϊό είχαν κόστος όσον αφορά τα αντανακλαστικά των υπόλοιπων χωρών. Ο Xiao Qiang είναι λάβρος και όσον αφορά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λέγοντας πως «σε εκείνη τη φάση (σ.σ. αρχικό στάδιο κορωνοϊού) ο ΠΟΥ δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Το αντίθετο: Αναμάσησε επί εβδομάδες την κινεζική παραπληροφόρηση. Κι αυτό κατά τη γνώμη μου είναι ασυγχώρητο».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share