Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Άνοιξε επίσημα ο δρόμος για τον εμβολιασμό των ανηλίκων

Η χώρα που κάνει την «επανάσταση» - Ο προβληματισμός για τον εμβολιασμό των παιδιών

20 Μαΐου 2021 15:28
Κορωνοϊός: Άνοιξε επίσημα ο δρόμος για τον εμβολιασμό των ανηλίκων
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού προχωρά ακάθεκτος στις περισσότερες χώρες του κόσμου, με μια εξαιρετική είδηση να έρχεται από το Βέλγιο, το οποίο ανοίγει το δρόμο για τους ανηλίκους.

Συγκεκριμένα, το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των νέων 16 και 17 ετών έδωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας του Βελγίου.

Όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα εμβολιαστούν γρηγορότερα, όπως συνέβη και με τον ενήλικο πληθυσμό.

Ο εμβολιασμός της εν λόγω ομάδας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 2,16% του βελγικού πληθυσμού, θα συμβάλει στην αύξηση του συνολικού ποσοστού πληθυσμού που εμβολιάζεται και του ελάχιστου στόχου που ορίζουν οι αρχές για τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι Brussels Times, θα έχει περιορισμένο αποτέλεσμα σχετικά με την πίεση στα νοσοκομεία, καθώς λίγα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας επηρεάζονται σοβαρά από τον ιό.

Πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά κατά του κορωνοϊού;

Την ώρα που πάνω από 1 δισ. δόσεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού έχουν χορηγηθεί σε ενήλικες σε όλο τον κόσμο, η συζήτηση στρέφεται πλέον στο ερώτημα εάν και πότε θα πρέπει να επεκταθούν οι εμβολιασμοί στα παιδιά. Είναι άλλωστε ήδη γνωστό ότι χωρίς τα παιδιά δεν μπορεί να «χτιστεί» η συλλογική ανοσία, τη στιγμή που στην Ελλάδα ο υπουργός Υγείας έχει τους δικούς του προβληματισμούς.

Οι μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες έχουν προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές για νεαρές ηλικίες, μερικές από τις οποίες συμπεριλάμβαναν μωρά.

Ο Καναδάς έγινε πριν από δύο εβδομάδες η πρώτη χώρα που ενέκρινε την χορήγηση του εμβολίου των BioNTech/Pfizer για τα παιδιά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, το εμβόλιο είναι 100% αποτελεσματικό για τους εφήβους ηλικίας 12-15 ετών.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι Financial Times όλα αυτά έχουν εγείρει μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με την ηθική της χορήγησης των εμβολίων κατά του Covid-19 σε παιδιά, ερωτήσεις χωρίς απλές απαντήσεις όπως τονίζουν. Και ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσουν οι οι κυβερνήσεις θα είναι ο κρίσιμος παράγοντας που θα καθορίσει ποιος θα λάβει τις επόμενες δόσεις.

Μεγάλο μέρος των συζητήσεων αφορά τον κίνδυνο που θέτει ο Covid-19 στα παιδιά. Στις ΗΠΑ, 332 παιδιά κάτω των 18 ετών έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό από την έναρξη της πανδημίας, σε σύγκριση με περισσότερους από 560.000 ενήλικες, σύμφωνα με το Κέντο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αντίστοιχα στην Αγγλία και την Ουαλία, 37 κάτω των 20 ετών έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό, σε σύγκριση με περισσότερους από 130.000 ενήλικες.

«Θα πρέπει να εμβολιάσετε τα παιδιά όχι για δικό τους όφελος αλλά προς όφελος της υπόλοιπης κοινωνίας», δήλωσε ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Άντονι Χάρντεν. «Αυτό είναι ένα πολύ περίπλοκο πρόβλημα», συνέχισε.

Η ανάλυση των κινδύνων και των ωφελειών από τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του Covid-19 «τρέφει» παλιές ανησυχίες δεκαετιών που έχουν ορισμένοι σχετικά με τους παιδικούς εμβολιασμούς, τροφοδοτούμενες από αναπόδεικτες συνδέσεις με τον αυτισμό, αναφέρουν οι FT. Ο σκεπτικισμός των εμβολίων που έχει περιπλέξει το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε όλο τον κόσμο θα ενισχυθεί μόνο όταν οι διστακτικοί γονείς κληθούν να υπογράψουν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Ο άμεσος μαζικός εμβολιασμός των παιδιών στα ανεπτυγμένα έθνη θα δημιουργούσε ένα πρόσθετο πρόβλημα, τονίζουν οι FT αναφέροντας πως κάτι τέτοιο θα ασκούσε τεράστια πίεση στις προμήθειες των εμβολίων, καθυστερώντας περαιτέρω την ανάπτυξη των εμβολιασμών στα τεράστια τμήματα των ευάλωτων ενηλίκων σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν λάβει ακόμη το εμβόλιο.

Στις ΗΠΑ, που έχουν χορηγήσει περίπου 250 εκατομμύρια δόσεις, υπάρχουν περίπου 74 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών. Εάν το καθένα λάβει τις δύο δόσεις που συνιστώνται για τα περισσότερα εμβόλια, θα χρειαστούν άλλα 150 εκατομμύρια από την παγκόσμια προσφορά. Αντίθετα, ολόκληρη η Αφρική έχει λάβει 32 εκατομμύρια δόσεις για τα 1,2 δισεκατομμύρια άτομα που ζουν σε 54 χώρες, με μόνο 18 εκατομμύρια δόσεις να έχουν χορηγηθεί.

«Δεν χρειάζεται να εμβολιάζεις μέχρι κάτω... τον έφηβο πληθυσμό σας... προτού στείλετε δόσεις εμβολίου στον Covax », δήλωσε η φιλάνθρωπος Μελίντα Γκέιτς στους Financial Times αυτήν την εβδομάδα, αναφερόμενη στο πρόγραμμα εμβολίων που υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ που έχει στόχο να παρέχει επαρκείς δόσεις στις φτωχότερες χώρες.

Ο επικεφαλής ερευνητής του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, Άντριου Πόλαρντ, συμφώνησε. «Η πραγματικότητα είναι ότι διακινδυνεύουμε πολλούς ενήλικες [σε όλο τον κόσμο] που πρέπει να δοθούν προτεραιότητα», είπε.

Παρά τις αμφιβολίες, ορισμένες χώρες προετοιμάζονται για τον εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιθυμία να επιτευχθεί η «ανοσία της αγέλης» που θα αποτρέψει τη μαζική μετάδοση και θα επιτρέψει στη ζωή να επιστρέψει στην κανονικότητα.

«Τα παιδιά μολύνονται και μπορεί να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια », δήλωσε η ειδικός παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών στο πανεπιστήμιο Yale, Ίνσι Γιλντιρίμ. «Δεν μπορείτε να αφήσετε θύλακες πληθυσμών που δεν έχουν εμβολιαστεί ή λιγότερο εμβολιασμένους εάν θέλετε να επιτύχετε την ανοσία αγέλης που είναι γρήγορη και βιώσιμη», είπε.

Ο κύριος ερευνητής για τις δοκιμές σε άτομα κάτω των 12 ετών του ιατρικού κέντρου των BioNTech/Pfizer στο Ιατρικό Κέντρο του Παιδιού Νοσοκομείου του Σινσινάτι, Ρόμπερτ Φρενκ, δήλωσε από την πλευρά του ότι αναμένει ότι τα παιδιά άνω των 12 ετών θα εμβολιαστούν στις ΗΠΑ «προτού ανοίξουν ξανά τα σχολεία» τον Σεπτέμβριο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η εθνική υπηρεσία υγείας εκπονεί σχέδια έκτακτης ανάγκης για τον εμβολιασμό των παιδιών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αν και η κυβέρνηση επιμένει επίσης ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Η Pfizer έχει ζητήσει έγκριση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για τη χρήση του εμβολίου κατά Covid-19 σε παιδιά άνω των 12 ετών.

Η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική, Ματσίντισο Μοέτι, δήλωσε ότι οι περισσότερες αφρικανικές χώρες θα ήθελαν επίσης να εμβολιάσουν τους νέους τους εάν είχαν πρόσβαση σε επαρκείς δόσεις.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share