Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Γάζα: Κατάπαυση πυρός εντός 1-2 ημερών προβλέπει αξιωματούχος της Χαμάς

Ανυποχώρητος ο Νετανιάχου

20 Μαΐου 2021 12:25
gaza-katapausi-pyros-aksiomatikos-hamas
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς προέβλεψε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μέσα σε λίγες μέρες στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προέτρεψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να επιδιώξει «αποκλιμάκωση» της μάχης.

Η πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ σταμάτησαν τη νύχτα, μια «χαλάρωση» που εκτείνεται μέχρι την Πέμπτη το πρωί. Το Ισραήλ ξεκίνησε νέες αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα μετά το ξημέρωμα, αλλά τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αυτές γίνονται με πιο αργό ρυθμό από ό, τι τις προηγούμενες ημέρες.

Γάζα: Κατάπαυση πυρός εντός 1-2 ημερών προβλέπει αξιωματούχος της Χαμάς

Μια αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας ανέφερε ότι οι πλευρές συμφώνησαν καταρχήν για κατάπαυση του πυρός, αλλά οι λεπτομέρειες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται μυστικά.

«Νομίζω ότι οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός θα πετύχουν», δήλωσε ο πολιτικός αξιωματούχος της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μάρζουκ, στην τηλεόραση al-Mayadeen του Λιβάνου. «Περιμένω να επιτευχθεί εκεχειρία εντός μιας ή δύο ημερών και η εκεχειρία θα πραγματοποιηθεί βάσει αμοιβαίας συμφωνίας» είπε.

Η τηλεόραση του Al Jazeera, που εδρεύει στο Κατάρ, ανέφερε ότι ο απεσταλμένος ειρήνης του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή συναντήθηκε με τον αρχηγό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στο Κατάρ.

Διεργασίες για σίγαση των όπλων

Το Ισραήλ πραγματοποίησε πάνω από δώδεκα αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα μετά τα μεσάνυχτα, στοχεύοντας -κατά τα λεγόμενά του- μια μονάδα αποθήκευσης όπλων στο σπίτι ενός αξιωματούχου της Χαμάς στην Πόλη της Γάζας και μια στρατιωτική υποδομή στα σπίτια άλλων διοικητών της οργάνωσης. Οι γιατροί δήλωσαν ότι τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν σε μία επίθεση στην πόλη Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα.

Ο στρατός του Ισραήλ κατέστρεψε το «Μετρό» της Χαμάς

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε παράλληλα ότι «κατέστρεψε» ένα εκτεταμένο σύστημα τούνελ της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Οπως διευκρίνισε, τα μαχητικά του αεροσκάφη κατέστρεψαν περισσότερα από 90 χιλιόμετρα τούνελ, τα οποία αποτελούν ένα υπόγειο σύστημα γνωστό με το όνομα Μετρό το οποίο χαρακτηρίζεται και ως «πόλη κάτω από την πόλη».

Ο στρατός του Ισραήλ κατέστρεψε το «Μετρό» της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι οι υπόγειες αυτές σήραγγες αυτά κατασκευάστηκαν σε διάστημα πέντε ετών και μέσω αυτών η Χαμάς μετέφερε πυρομαχικά, τρόφιμα και μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας.

Στον αντίποδα, οι σειρήνες ήχησαν αμέσως μετά τα μεσάνυχτα στη νότια ισραηλινή πόλη Μπερσεβά και σε περιοχές που συνορεύουν με τη Γάζα, χωρίς αναφορές για θύματα ή ζημιές. Το πρωί της Πέμπτης δεν υπήρχαν αντίστοιχες προειδοποιήσεις.

Νετανιάχου προς Μπάιντεν: Θα συνεχίσουμε την επιχείρηση στη Γάζα

Αποφασισμένος να συνεχίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα επιμένει να δηλώνει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις για κατάπαυση του πυρός, με τελευταία πιο ηχηρή αυτή του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σήμερα το απόγευμα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, την τέταρτη μέσα στην τελευταία εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον Νετανιάχου πως αναμένει μια «σημαντική αποκλιμάκωση» εντός της ημέρας προς την κατεύθυνση μιας εκεχειρίας.

Νετανιάχου προς Μπάιντεν: Θα συνεχίσουμε την επιχείρηση στη Γάζα

Η Ουάσιγκτον και αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν επιδιώξει τον τερματισμό της βίας μέσω της διπλωματίας. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συναντηθεί την Πέμπτη με τη συμμετοχή πολλών υπουργών Εξωτερικών, αλλά δεν αναμένεται να αναλάβει δράση.

Η Γαλλία κατέθεσε σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ λένε όχι

Η αποστολή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσε χθες πως η Ουάσινγκτον «δεν θα υποστηρίξει» ενέργειες οι οποίες «πιστεύουμε πως υπονομεύουν τις προσπάθειες για να αποκλιμακωθεί» η βία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, ερωτηθείσα σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταρτίστηκε από τη Γαλλία.

Η γαλλική αποστολή διένειμε το κείμενο στα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ νωρίτερα χθες.

Οι νεκροί και από τις δύο πλευρές

Επτά Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας ανάπηρος άνδρας, η έγκυος σύζυγός του και η τρίχρονη κόρη τους, έχασαν τη ζωή τους χθες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και ένας ακόμη άνθρωπος υπέκυψε στα τραύματά του, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Οι νεκροί και από τις δύο πλευρές

Μετά τον τελευταίο απολογισμό, ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα από την έναρξη της σύγκρουσης στις 10 Μαΐου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων αυξήθηκε σε 227, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Στο Ισραήλ, οι ρουκέτες από τη Γάζα έχουν αφήσει 12 ανθρώπους νεκρούς, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Νεκρός από ισραηλινά πυρά ο 17χρονος Παλαιστίνιος πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ Ομπάιντα

Θύμα των τελευταίων εχθροπραξιών στη Δυτική Όχθη έπεσε τη Δευτέρα ο 17χρονος Παλαιστίνιος Ομπάιντα Ακράμ Αμπντουραχμάν Τζαουάμπρα, που έγινε γνωστός από το ντοκιμαντέρ «Obaida» της οργάνωσης Defense for Children International-Palestine.

Ο Ομπάιντα δέχθηκε πυρά στο στήθος κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στην είσοδο προσφυγικού καταυλισμού στην περιοχή Αλ-Αρούμπ κοντά στη Χεβρώνα.

Νεκρός από ισραηλινά πυρά ο 17χρονος Παλαιστίνιος πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ Ομπάιντα

Ο Ομπάιντα είναι ο τέταρτος Παλαιστίνιος έφηβος που σκοτώθηκε από ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη φέτος.

Το 2018 ο Ομπάιντα συμφώνησε να είναι ο πρωταγωνιστής μιας ταινίας μικρού μήκους, σε παραγωγή της οργάνωσης DCIP. Το φιλμ εστιάζει στην εμπειρία του Ομπάιντα ως Παλαιστίνιου παιδιού ου συνελήφθη απ' τις ισραηλινές δυνάμεις και οδηγήθηκε στα στρατιωτικά δικαστήρια του Ισραήλ.

Για πρώτη φορά είχε συλληφθεί στα 14 του χρόνια. Ακολούθησε άλλη μια σύλληψη και φυλάκιση τον επόμενο χρόνο. Όπως τα περισσότερα παιδιά που έχουν συλληφθεί στη Δυτική Όχθη, ο Ομπάιντα κατηγορήθηκε για ρίψη πετρών προς τους Ισραηλινούς.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share