Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Ανοίγει τα σύνορα στους εμβολιασμένους η ΕΕ - Η πορεία των εμβολιασμών

Η απόφαση που αλλάζει τα πάντα για τα ταξίδια

19 Μαΐου 2021 13:17
Κορωνοϊός: Ανοίγει τα σύνορα στους εμβολιασμένους η ΕΕ - Η πορεία των εμβολιασμών
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγει το δρόμο για όσους θέλουν να ταξιδέψουν σε αυτή, αρκεί σύμφωνα με την ίδια, να είναι πλήρως εμβολιασμένοι έναντι του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο AFP, οι χώρες μέλη αποφάσισαν την Τετάρτη (19/5) να ξανανοίξουν τα σύνορα της Ένωσης σε ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως για τον κορωνοϊό, με την χώρα μας επίσης να προχωρά σε νεότερες ηλικίες.

Σε συνάντηση που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, οι διπλωμάτες αποφάσισαν να αυξήσουν το όριο νέων κρουσμάτων, βάσει του οποίου μια χώρα κηρύσσεται μη ασφαλής, ώστε να διευκολυνθεί η άφιξη τουριστών από περισσότερες χώρες.

Η πορεία των εμβολιασμών στην ΕΕ

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρήκε ότι υπάρχει πιθανή σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 και σε σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων σε ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά είπε πως τα συνολικά οφέλη του εμβολίου υπερτερούν οιωνδήποτε κινδύνων.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στην ΕΕ με στόχο μέχρι το καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού στις χώρες της Ένωσης.

Την Τετάρτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανέφερε πως η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησής του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια προειδοποίηση για ασυνήθιστες θρομβώσεις με χαμηλά αιμοπετάλια θα πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες προϊόντος για το εμβόλιο, όπως ακριβώς έχει ζητήσει και για την ανταγωνίστρια παρασκευάστρια εμβολίων AstraZeneca.

Η επανεξέταση των περιπτώσεων οδήγησε σε μια διακοπή της διάθεσης του εμβολίου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, πιο πρόσφατο πλήγμα στις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η πανδημία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 3,1 εκατ. ανθρώπων και έχει μολύνει 142,1 εκατ. παγκοσμίως.

Πολλές χώρες ανέστειλαν ή περιόρισαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca λόγω πιθανής σχέσης με θρομβώσεις.

Ο EMA εξέτασε οκτώ περιπτώσεις θρομβώσεων που παρουσιάστηκαν σε ενήλικες στις ΗΠΑ ηλικίας κάτω των 60 ετών, στην πλειονότητά τους γυναίκες, εντός τριών εβδομάδων από τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J.

Η εξέταση του EMA οδήγησε στο συμπέρασμα ότι «αυτοί οι θρόμβοι και οι διαταραχές είναι πολύ σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Σαμπίν Στράους, επικεφαλής της επιτροπής φαρμακοεπαγρύπνησης του EMA.

Εάν αντιμετωπιστούν νωρίς, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς στην ανάρρωσή τους και να αποφύγουν περαιτέρω επιπλοκές, είπε.

Οι αναφορές για τα εμβόλια της AstraZeneca και της J&J περιλαμβάνουν εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων, κυρίως ενός είδους θρόμβωσης που αποκαλείται θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST) που παρατηρήθηκε σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, που αποκαλείται θρομβοπενία.

Η J&J έχει πει ότι συνεργάζεται στενά με τις ρυθμιστικές αρχές και σημείωσε πως δεν έχει αποδειχθεί σαφής αιτώδης σχέση των θρομβώσεων με το εμβόλιό της.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ανέφερε επίσης πως οι περισσότεροι θρόμβοι εμφανίστηκαν στον εγκέφαλο και στην κοιλιά, όπως και με το εμβόλιο της AstraZeneca, Vaxzevria, το οποίο μελετάται επίσης για παρόμοια προβλήματα θρομβώσεων.

«Μια εύλογη εξήγηση για τον συνδυασμό θρόμβων αίματος και χαμηλών αιμοπεταλίων είναι μια ανοσοαπόκριση, οδηγώντας σε μια κατάσταση παρόμοια με εκείνην που έχει παρατηρηθεί μερικές φορές σε ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε ηπαρίνη», ανέφερε ο EMA.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων των ΗΠΑ συνέστησε την περασμένη εβδομάδα να σταματήσει η χρήση του μονοδοσικού εμβολίου της J&J, αφού έξι γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών παρουσίασαν σπάνιες θρομβώσεις αφού έλαβαν το εμβόλιο.

Οι περιπτώσεις αυτές καταγράφηκαν σε σύνολο τουλάχιστον επτά εκατομμυρίων δόσεων που χορηγήθηκαν στις ΗΠΑ έως τις 13 Απριλίου, ανέφερε ο EMA.

Οι αρχές των ΗΠΑ θα συναντηθούν την Παρασκευή προκειμένου να συζητήσουν αν θα επαναλάβουν τη χρήση του εμβολίου.

H J&J καθυστέρησε τη χορήγηση του εμβολίου στην Ευρώπη, αλλά δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να επαναλάβει τη διάθεσή του. Έχει πει ότι σκοπός της είναι να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ, όπως προβλέπει το συμβόλαιό της, έως τα τέλη Ιουνίου.

Το εμβόλιο της J&J, που αναπτύχθηκε από τη μονάδα Janseen της εταιρίας, είναι ένα από τα τέσσερα εμβόλια κατά της COVID-19 που έχουν λάβει άδεια χρήσης στην Ευρώπη.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έκανε λόγο για «καλά νέα για την πορεία των εκστρατειών εμβολιασμού στην ΕΕ» μετά την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Ειδικότερα, η κ. Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε:

«Καλωσορίζω την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για την ασφάλεια του εμβολίου Johnson & Johnson.

Αυτά είναι καλά νέα για την πορεία των εκστρατειών εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ».

Ο εμβολιασμός σώζει ζωές υπογραμμίζει η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, καλώντας τα κράτη-μέλη να ακολουθήσουν τη γνώμη των ειδικών. Συγκεκριμένα, η κ. Κυριακίδου αναφέρει:

«O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι σαφής: τα οφέλη του εμβολίου Johnson & Johnson για την COVID-19 υπερτερούν των κινδύνων πολύ σπάνιων και ασυνήθιστων παρενεργειών.

Καλώ τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθήσουν τη γνώμη των ειδικών μας. Οι εμβολιασμοί σώζουν ζωές».

Επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNTech
Η ΕΕ ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι ενεργοποίησε μια επιλογή που υπήρχε στο δεύτερο συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech για την απόκτηση 100 εκατομμυρίων πρόσθετων δόσεων του αμερικανογερμανικού εμβολίου κατά της Covid-19 – μια ποσότητα που είχε ήδη καταχωρηθεί στο πρόγραμμα που έχει καθοριστεί από τις Βρυξέλλες.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό νέο (...) Συνολικά, 600 εκατομμύρια δόσεις (των BioNTech/Pfizer) θα παραδοθούν μέσα στο 2021» σε χώρες της ΕΕ, δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου με ανάρτηση στο Twitter.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύεται αγορά εμβολίων κατά της Covid-19 εξ ονόματος των 27, είχε υπογράψει ένα πρώτο συμβόλαιο τον Νοέμβριο του 2020 με τη γερμανοαμερικανική κοινοπραξία BioNTech/Pfizer για την προπαραγγελία 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου τους, με δυνατότητα απόκτησης επιπλέον 100 εκατομμυρίων - που ενεργοποιήθηκε από τις 15 Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια, οι Βρυξέλλες συνήψαν ένα δεύτερο συμβόλαιο στις 8 Ιανουαρίου, με νέα παραγγελία για 200 εκατομμύρια δόσεις και τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον 100 εκατομμυρίων - μια επιλογή που μόλις ενεργοποιήθηκε.

Συνολικά, η ΕΕ έλαβε 67 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer το πρώτο τρίμηνο και αναμένει 250 εκατομμύρια το δεύτερο τρίμηνο. Περίπου 280 εκατομμύρια δόσεις αναμένεται να ακολουθήσουν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τα συμβόλαια που υπογράφηκαν με την ΕΕ αποτελούν «από άποψη σωρευτικών ποσοτήτων, τη σημαντικότερη δέσμευση που έχει συναφθεί παγκοσμίως μέχρι σήμερα» για αυτό το εμβόλιο, ανέφερε ο αμερικανικός γίγαντας Pfizer σε ένα δελτίο τύπου.

Μόνο μια μονάδα παραγωγής στο Μάρμπουργκ στη Γερμανία προβλέπεται να παράγει 250 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech/Pfizer κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με την τελική ποσότητα να φτάνει τις ένα δισεκατομμύριο δόσεις ετησίως.

Η Επιτροπή ξεκίνησε επίσης διαπραγματεύσεις με τη γερμανοαμερικανική κοινοπραξία για την παραγγελία 1,8 δισεκατομμυρίου επιπλέον δόσεων - ένα τρίτο συμβόλαιο - για την πρόβλεψη του μαζικού εμβολιασμού παιδιών και τυχόν απαραίτητων ενισχυτικών δόσεων κατά των τρεχουσών και μελλοντικών παραλλαγών του κορονοϊού.

Η ΕΕ βασίζεται τώρα ανοιχτά στα εμβόλια τεχνολογίας messenger RNA (mRNA), που χρησιμοποιούν οι BioNTech/Pfizer και η αμερικανική φαρμακευτική Moderna, τα οποία θεωρούνται πιο αποτελεσματικά έναντι παραλλαγών του ιού που εντοπίστηκαν στην Νότια Αφρική και στη Βραζιλία.

Χρησιμοποιώντας παραδοσιακή τεχνολογία το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις καθώς και ανησυχίες για σπάνια περιστατικά θρομβώσεων που έχουν οδηγήσει σε περιορισμούς ή αναστολές της χρήσης του από πολυάριθμες χώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν ήταν δυνατή η ενεργοποίηση της επιλογής αγοράς 100 εκατομμυρίων δόσεων της σύμβασης που υπέγραψε η ΕΕ με την AstraZeneca, ούτε η σύμβαση ανανεώθηκε: «Είμαστε ρεαλιστές. Η προτεραιότητά μου είναι εκείνοι με τους οποίους συνάπτουμε ένα συμβόλαιο να παραδίδουν ακριβώς στην ώρα τους», είπε χθες Κυριακή ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share