Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σιδέρωμα στήθους - Η πρακτική από την Αφρική που έφτασε στην Ευρώπη και σιγά σιγά στην Αθήνα

Εφαρμόζεται σε μικρά κοριτσάκια με σκοπό να μην αποτελέσουν εργαλείο λαγνείας των ανδρών

19 Μαΐου 2021 08:03
Σιδέρωμα στήθους - Η πρακτική από την Αφρική που έφτασε στην Ευρώπη και σιγά σιγά στην Αθήνα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

To σιδέρωμα του στήθους είναι μία πρακτική από την Αφρική που έφτασε στην Ευρώπη και σιγά σιγά «αγγαλιάζει» και την Αθήνα. Η συγκεκριμένη πρακτική εφαρμόζεται σε μικρά κοριτσάκια. Στόχος είναι να εμποδίσουν την ανάπτυξη του στήθους τους με σκοπό να μην αποτελέσουν εργαλείο λαγνείας των ανδρών.

Σιδέρωμα στήθους - Η διαδικασία

Μεγαλύτερες γυναίκες της οικογένειας, πυρώνουν μια πέτρα και με αυτή σιδερώνουν το στήθος των κοριτσιών. Η γυναίκα που αναλαμβάνει να σιδερώσει το στήθος των παιδιών κάνει μασάζ με την πυρωμένη πέτρα στο στέρνο τους μέχρι να καταστραφούν οι ιστοί και να σταματήσει η ανάπτυξη του στήθους.

Η πρακτική αυτή όχι μόνο δεν έχει σταματήσει στην Αφρική, αλλά το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι, σύμφωνα με τον Guardian, εφαρμόζεται και σε κορίτσια αφρικανικής καταγωγής που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία!

Σε αντίθεση με την κλειτοριδεκτομή η οποία για να γίνει τα κορίτσια πρέπει να ταξιδέψουν εκτός Μεγάλης Βρετανίας, το σιδέρωμα του στήθους γίνεται μέσα στα ίδια τα σπίτια τους. Το φρικτό έργο του σιδερώματος αναλαμβάνει συνήθως η μητέρα τους.

Κοινωνικοί λειτουργοί σε Λονδίνο, Γιορκσάιρ, Εσεξ και Γουέστ Μιντλαντς αποκαλύπτουν ότι εκατοντάδες κορίτσια προεφηβικής ηλικίας που κατάγονται από αφρικανικές χώρες έχουν υποστεί στη Βρετανία αυτό το βασανιστήριο. Υπεύθυνοι οργάνωσης κάνουν λόγο για τουλάχιστον 1.000 περιπτώσεις κοριτσιών.

Οι γυναίκες που συνεχίζουν να σιδερώνουν τα στήθη των παιδιών τους υποστηρίζουν ότι είναι ένα παραδοσιακό μέτρο που μειώνει την προσοχή των αντρών στο γυναικείο σώμα και κατ' επέκταση μειώνει την παρενόχληση, τις σεξουαλικές επιθέσεις και τους βιασμούς.

Πρόκειται ωστόσο, στην ουσία για μια πράξη κακοποίησης παιδιού που φυσικά προκαλεί τραύματα τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Δεν είναι λίγες οι πιθανότητες μολύνσεων, ακόμη και καρκίνου, ενώ όσα κορίτσια το έχουν υποστεί, φυσικά δεν θα μπορέσουν να θηλάσουν ποτέ. Μια γυναίκα αποκαλύπτει στον Guardian ότι και εκείνη έκανε το ίδιο στην κόρη της όταν μπήκε στην εφηβεία.

«Πήρα την πέτρα, τη ζέστανα και μετά άρχισα το μασάζ στο στήθος της κόρης μου. ”Μαμά καίει” μου έλεγε η κόρη μου». Το παιδί μετά ήταν μελανιασμένο και η αστυνομία ανέκρινε την μητέρα πριν την αφήσουν ελεύθερη με σύσταση.

Η ψυχοθεραπεύτρια Leyla Hussein λέει ότι έχει μιλήσει με τουλάχιστον πέντε γυναίκες θύματα στο βόρειο Λονδίνο. «Όλες είχαν τη βρετανική υπηκοότητα. Η μια από αυτές κατέληξε να έχει εντελώς επίπεδο στήθος μετά από αυτό. Έλεγε συνέχεια: ”Έχω στήθος αγοριού”. Αλλά κανένας ποτέ δεν ρώτησε γι′ αυτό. Κανένας δεν την εξέτασε».

Και το φαινόμενο θα συνεχίζει μιας και η Βρετανία δεν φαίνεται να θέλει να λάβει μέτρα. «Οι Βρετανοί είναι τόσο ευγενικοί που όταν ακούν κάτι τέτοιο, σκέφτονται τις πολιτισμικές ευαισθησίες. Αλλά όταν μιλάμε για παραδόσεις που βλάπτουν παιδιά, για όποια βλάβη προκαλείται στα παιδιά, είτε δημόσια είτε κρυφά, ο άνθρωπος που το κάνει θα πρέπει να λογοδοτήσει».

Σιδέρωμα στήθους - Εικόνες από παλαιότερο ρεπορτάζ του sky news προκαλούν σοκ:

Επίσης, σοκάρει η ιστορία μιας 37χρονης γυναίκας, η οποία είχε αποφασίσει να μεγαλώσει κατά πολύ το στήθος της όταν ήταν 21 ετών, με το αποτέλεσμα όμως να σας κάνει να το σκεφτείτε ξανά, όταν δείτε τη συνέβη στη Ρέιτσελ Μίσταλ-Μπάτσελ από τη Νέα Υόρκη.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share