Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Φράνκο Μπατιάτο

Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο

18 Μαΐου 2021 15:12
Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Φράνκο Μπατιάτο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 76 ετών ο Ιταλός μουσικοσυνθέτης, τραγουδιστής και φιλόσοφος Φράνκο Μπατιάτο. Τα περισσότερα τραγούδια του είχαν ερμηνεύσει η Μίλβα και η Αλίτσε και, σύμφωνα με όλους τους σχολιαστές, ήταν από τους λίγους που είχαν καταφέρει να ενώσουν ποπ και πειραματική μουσική, μυστικισμό και μεγάλη αναγνώριση του κοινού.

Είχε γεννηθεί στην Σικελία και το σπίτι του βρισκόταν σε πλαγιά του ηφαιστείου της Αίτνας, αναφέρει το ΑΠΕ. «Μεγάλες εμπορικές επιτυχίες, αλλά και μουσική υψηλού επιπέδου, η χώρα μας χάνει έναν σπουδαίο δημιουργό, με πενήντα χρόνια σταδιοδρομίας», μετέδωσε η ιταλική τηλεόραση της Rai.

Εκπροσώπησε την Ιταλία στη Γιουροβίζιον το 1984 μαζί με την Αλίτσε, με το τραγούδι "I Treni di Tozeur" (Τα τρένα του Τοζέρ) όπου ήρθε 5ος με 70 πόντους. Ωστόσο σοκ προκαλεί και η είδηση του θανάτου του Χέλμουτ Γιαν

Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Φράνκο Μπατιάτο

Ήταν ένας από τους κύριους δημιουργούς του έντεχνου τραγουδιού

To 1981, o δίσκος του με τίτλο La Voce del padrone (Η Φωνή του κυρίου) ήταν ο πρώτος που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο πωλήσεις στην Ιταλία. Κατάφερε, με μοναδικό τρόπο, να βοηθήσει εκατομμύρια Ιταλούς να γνωρίσουν την ηλεκτρονική μουσική και να αγαπήσουν τους ποιητικούς του στίχους, με βαθιά μελέτη της φιλοσοφίας των Σούφι.

«Ήταν ένας από τους κύριους δημιουργούς του έντεχνου τραγουδιού μας. Μοναδικός, πάντα σε αναζήτηση νέων καλλιτεχνικών τρόπων έκφρασης. Μας αφήνει μια αιώνια κληρονομιά», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Δισκογραφία

  • La Convenzione (1971)
  • Fetus (1971)
  • Pollution (1972)
  • Sulle corde di Aries (1973)
  • Clic (1974)
  • M.lle le "Gladiator" (1975)
  • Feed Back (1975)
  • Battiato (1976)
  • Juke Box (1977)
  • L'Egitto prima delle sabbie (1978)
  • L'era del cinghiale bianco (1979)
  • Patriots (1980)
  • La voce del Padrone (1981)
  • L'arca di Noè (1982)
  • Orizzonti perduti (1983)
  • Mondi lontanissimi (1985)
  • Echoes of Sufi Dances (1985, στα αγγλικά)
  • Nomadas (1987)
  • Fisiognomica (1988)
  • Giubbe Rosse (1989, live)
  • Come un cammello in una grondaia (1991)
  • Caffè de la Paix (1993)
  • Unprotected (1994, live)
  • L'ombrello e la macchina da cucire (1995)
  • Battiato studio collection (1996, συλλογή)
  • L'imboscata (1996)
  • Shadow Light (1996)
  • Battiato live collection (1997, live)
  • Gommalacca (1998)
  • Fleurs (1999)
  • Campi magnetici (2000)
  • Ferro battuto (2001)
  • Fleurs 3 (2002)
  • Last Summer Dance (2003, live)
  • Dieci stratagemmi (2004)
  • Il vuoto (2007)
 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share