Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Μέση Ανατολή: Προειδοποίηση για εξάπλωση της βίας - 216 νεκροί, ανάμεσά τους 61 παιδιά

Την Πέμπτη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

18 Μαΐου 2021 08:28
Μέση Ανατολή: Προειδοποίηση για εξάπλωση της βίας - 216 νεκροί, ανάμεσά τους 61 παιδιά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, παρά τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες παγκοσμίως για να σταματήσει η χειρότερη κλιμάκωση της βίας εδώ και χρόνια.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε αργά χθες (17/5) πως η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις εκτόξευσαν περίπου 3.350 ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας – μόνο τη Δευτέρα 200- και πως οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 130 μαχητές.

Οι υπηρεσίες υγείας στη Γάζα κάνουν λόγο για 212 παλαιστινίους νεκρούς, ανάμεσά τους 61 παιδιά. Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ισραήλ, ανάμεσά τους δύο παιδιά.

Την ώρα που οι διπλωματικές προσπάθειες για τερματισμό της βίας δεν φαίνεται να ευοδώνονται, ο Αμερικανός στρατηγός Μάρκ Μάιλι προειδοποίησε για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της βίας.

«Διακινδυνεύετε ευρύτερη αποσταθεροποίηση και σειρά αρνητικών συνεπειών εάν συνεχιστούν οι συγκρούσεις» προειδοποίησε ο αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας από τις Βρυξέλλες. «Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να συνεχιστούν».

Τα ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Λίγο μετά την αυγή, πύραυλοι έπληξαν δύο κτίρια στη Γάζα, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα καπνό.

Συνεδριάζει ο ΟΗΕ για την κλιμάκωση στο Ισραήλ

Την ίδια ώρα, μαχητές στην πλευρά της Λωρίδας της Γάζας εκτόξευσαν ρουκέτες με αποτέλεσμα να σημάνουν οι σειρήνες σε ισραηλινές πόλεις, στέλνοντας χιλιάδες ανθρώπους στα καταφύγια.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Οι ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν στη διάρκεια της νύχτας από τη Γάζα φαίνεται να είναι λιγότερες από άλλες νύχτες.

Ισραήλ: Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της εκεχειρίας στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ωστόσο ο Νετανιάχου είπε νωρίτερα στους Ισραηλινούς πως οι αεροπορικές επιθέσεις με στόχο στρατιωτικούς στόχους και στρατιωτικούς ηγέτες στη Γάζα θα συνεχιστούν.

«Η κατεύθυνση είναι να συνεχίσουμε να στοχεύουμε τρομοκρατικούς στόχους» ανέφερε σε τηλεοπτικό μήνυμά του. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα για να αποκαταστήσουμε την ηρεμία και την ασφάλεια σε όλους τους κατοίκους του Ισραήλ».

Ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς ανταπέδωσε υποσχόμενος ακόμα περισσότερες ρουκέτες.

Συνεδριάζει ο ΟΗΕ για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε όλες τις πλευρές να προστατεύσουν τους πολίτες.

Παρότι υπογράμμισε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του, ο Μπλίνκεν τόνισε πως δεν είδε κάποια απόδειξη αναφορικά με τον ισραηλινό πως η Χαμάς δρούσε από το κτίριο όπου στεγάζεται μεταξύ άλλων το Associated Press και το οποίο χτυπήθηκε το Σαββατοκύριακο.

Στο διπλωματικό πεδίο παρενέβησαν επίσης η Αίγυπτος και οι μεσολαβητές του ΟΗΕ, ενώ η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να συζητήσει το θέμα.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share