Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Το... χοντραίνει με Μπάιντεν ο Ερντογάν: «Έβαψες τα χέρια σου με αίμα»

«Βαρύ» το κατηγορώ στον Αμερικανό πρόεδρο για όσα συμβαίνουν στη Γάζα

17 Μαΐου 2021 21:54
Το... χοντραίνει με Μπάιντεν ο Ερντογάν: «Έβαψες τα χέρια σου με αίμα»
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Φαίνεται πως το παιχνίδι... χοντραίνει στη Μέση Ανατολή, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιτίθεται στον Τζο Μπάιντεν, κατηγορώντας τον για «αιματοκύλισμα», εξαιτίας της απόφασης των ΗΠΑ να πουλήσουν οπλικά συστήματα στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατηγόρησε σήμερα τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν ότι «έχει τα χέρια του βαμμένα με αίμα» με τη στήριξη που παρέχει στο Ισραήλ καθώς το εβραϊκό κράτος συνεχίζει τις σφοδρούς βομβαρδισμούς του στη Λωρίδα της Γάζας.

«Γράφετε ιστορία με χέρια βαμμένα σε αίμα», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον ένοικο του Λευκού Οίκου, επικρίνοντας την αμερικανική κυβέρνηση ιδιαίτερα για την έγκριση πώλησης νέων οπλικών συστημάτων στο Ισραήλ «που εξαπολύει δυσανάλογες επιθέσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας».

Παράλληλα αποκάλεσε το Ισραήλ «δολοφόνο» Παλαιστινίων όλων των ηλικιών.

Οι επόμενες κινήσεις του Μπάιντεν

Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε σήμερα ότι θα μιλήσει ξανά εντός της ημέρας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την ώρα που Χαμάς και Ισραήλ δείχνουν να αγνοούν τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της βίας.

«Θα μιλήσω με τον πρωθυπουργό (του Ισραήλ) σε μία ώρα και θα έχω περισσότερα πράγματα να πω μετά τη συνομιλία αυτήν», είπε στους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε αν θα κάνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Το πάει στα άκρα ο Ερντογάν: Προειδοποιεί για «καυτό καλοκαίρι» στο Κυπριακό!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτίμησε για ακόμη μια φορά να προχωρήσει σε προκλήσεις, με τον πρόεδρο της Τουρκίας να αναφέρεται, μέσω συνέντευξης στην εφημερίδα «Σαμπάχ», στο Κυπριακό ζήτημα και να προβλέπει ένα «καυτό καλοκαίρι».

Ο ίδιος στις δηλώσεις του, αναφορικά με τις επιδιώξεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, είπε χαρακτηριστικά ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να επιτρέψει ούτε την «κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας» ούτε όμως και την «απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο».

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε και το κυπριακό Sigma, ο Ερντογάν, που προκαλεί και για τα ζητήματα που έχουν προκύψει στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, αφενός μίλησε για «αλλαγή πολιτικής» σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και αφετέρου έκανε λόγο για «καυτό καλοκαίρι» και σημαντικές εξελίξεις, με τον Τούρκο Πρόεδρο να προαναγγέλλει μια ακόμα πιο σκληρή διπλωματική στάση της Άγκυρας στις επερχόμενες διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις.

Το «καυτό καλοκαίρι» που προανήγγειλε ο Ερντογάν

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος, στην οποία παραχώρησε συνέντευξη ο Πρόεδρος της Τουρκίας: «Ένα άλλο θέμα στην ατζέντα της τηλεφωνικής μας συνομιλίας με τον πρόεδρο Ερντογάν ήταν η Κύπρος. Η αποτυχία στη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου δεν φαίνεται να έκαμψε την αποφασιστικότητα του Ερντογάν. Οι παρατηρήσεις του πρόκειται να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στην εξωτερική πολιτική, καθώς συζητήσαμε περί της θέσης της Τουρκίας και ότι είναι απολύτως απαράδεκτη η προσέγγιση της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών για άρση του καθεστώτος της Τουρκίας ως εγγυήτριας χώρας, για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και για εγγυοδοσία της ΕΕ στο θέμα ασφάλειας στην Κύπρο».

Επιπρόσθετα, ο Τούρκος Πρόεδρος, αφού εξέφρασε την απόλυτη αντίδρασή του στην αντιφατική στάση της ΕΕ και στο γεγονός ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες έχουν ταχθεί με το μέρος της Ε/Κ πλευράς και αδιαφορούν για την ΤΔΒΚ, προχωράει ένα βήμα παραπέρα ως προς τη θέση της Τουρκίας για την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο:

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αφήσουμε την Κύπρο στο έλεος των οχλήσεων των Ε/Κ. Δεν μπορεί καν να υπάρχει πρόταση για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων. Θα συνεχίσουμε τη διπλωματία μας με χώρες σε διεθνή φόρα τις προσεχείς ημέρες. Μέχρι στιγμής, η στάση τους προς το ψευδοκράτος υπήρξε σαφής, αλλά θα επιδιώξουμε τα δικαιώματα του τ/κ λαού στο έπακρο. Όμως, επιτρέψτε μου να σας πω, δεν εμπιστευόμαστε κανέναν πλην ημών».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο Πρόεδρος Ερντογάν προαναγγέλλει φέτος ένα ‘καυτό’ καλοκαίρι με αφορμή το Κυπριακό.

«Είναι γνωστό ότι μια νέα διάσκεψη κορυφής για το Κυπριακό προγραμματίζεται στη Γενεύη ή στη Νέα Υόρκη τους επόμενους μήνες. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι, εκτός απροόπτου, θα βρίσκεται στο ψευδοκράτος για την ‘Ημέρα Ειρήνης και Ελευθερίας’ στις 20 Ιουλίου, (σ.σ. όπως αποκαλούν την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο), η οποία συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της Γιορτής των Θυσιών των μουσουλμάνων».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share