Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ισραήλ: Οι Παλαιστίνιοι έχουν ρίξει 3000 ρουκέτες από τη Γάζα

Συνεχίζεται η αιματοχυσία

16 Μαΐου 2021 17:06
Ισραήλ: Οι Παλαιστίνιοι έχουν ρίξει 3000 ρουκέτες από τη Γάζα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λωρίδα της Γάζας: Συνεχίζεται η αιματοχυσία για έβδομη μέρα ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, η οποία είναι η πιο σοβαρή από το 2014 έως σήμερα.

Οι Ισραηλινοί, μετά το παγκόσμιο σοκ της επίθεσης στο κτίριο όπου στεγάζονταν μεγάλα δημοσιογραφικά δίκτυα όπως το Associated Press και το Al Jazeera, ισχυρίζονται ότι οι παλαιστινιακές οργανώσεις τους… χτυπούν ανελέητα.

Κατά το Ισραήλ, από την περασμένη Δευτέρα όταν η κατάσταση στη Γάζα κλιμακώθηκε, η Χαμάς κι άλλες οργανώσεις έχουν εκτοξεύσει στο έδαφός του 3.000 ρουκέτες. Είναι, κατά τους ισραηλινούς, ο υψηλότερος ρυθμός εκτόξευσης ρουκετών προς το έδαφός του.

Από τη 10η Μαΐου, οι ένοπλες οργανώσεις της Γάζας έχουν εκτοξεύσει περίπου 3000 ρουκέτες προς το Ισραήλ, καταρρίπτοντας τον ρυθμό ρίψεων κατά την κλιμάκωση του 2019 και του πολέμου του 2006 εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, δήλωσε ο στρατηγός Όρι Γκόρντιν σε διαδικτυακή συνέντευξη.

3000 ρουκέτες από την πλευρά των Παλαιστίνιων

Κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης με τον Ισλαμικό Τζιχάντ τον Νοέμβριο του 2019, 570 ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί προς το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Χεζμπολάχ το καλοκαίρι του 2006, 4.500 ρουκέτες είχαν εκτοξευτεί από τον νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ σε διάστημα 19 ημερών.

Όμως, από την περασμένη Δευτέρα, οι ένοπλες οργανώσεις του παλαιστινιακού θύλακα, αρχίζοντας από τη Χαμάς και τον Ισλαμικό Τζιχάντ, έχουν εκτοξεύσει περίπου 3.000 ρουκέτες προς το ισραηλινό έδαφος, ισχυρίστηκε ο Γκόρντιν

Έκκληση βοήθειας στον ΟΗΕ

Ερωτηθείς σχετικά με το αν πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό εκτόξευσης ρουκετών προς το Ισραήλ, ο Γκόρντιν απάντησε: «Όχι μόνο συμφωνώ, όμως αυτό ακριβώς παρουσίασα».

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (CICR) κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «να ασκήσουν το μέγιστο της επιρροής τους για να μπει ένα τέλος στις εχθροπραξίες μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ», μια σύρραξη «άνευ προηγουμένου σφοδρότητας».

«Οι πληθυσμοί στη Γάζα και το Ισραήλ βρίσκονται αντιμέτωποι με τον σφοδρότερο κύκλο εχθροπραξιών εδώ και χρόνια», γράφει η CICR σε μια ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε ώρες πριν από την ψηφιακή συνεδρίαση του Συμβούλιου Ασφαλείας με επίκεντρο τις εχθροπραξίες.

Έκκληση βοήθειας στον ΟΗΕ

Η CICR καλεί, επίσης, όλες τις πλευρές να «τερματίσουν την κλικάκωση της βίας και να διασφαλίσουν μια καλύτερη πρόσβαση στους ανθρώπους που επλήγησαν στη Λωρίδα της Γάζας».

«Η σφοδρότητα αυτής της σύρραξης είναι κάτι που εμείς δεν έχουμε ποτέ ξαναδεί στο παρελθόν, με ασταμάτητες αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Γάζας, που είναι πυκνοκατοικημένη και ρουκέτες να πλήττουν μεγάλες πόλεις του Ισραήλ, με αποτέλεσμα παιδιά να πεθαίνουν και στις δύο πλευρές», σημειώνει ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, ο γενικός διευθυντής της CICR.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η πρόσβαση των ανθρώπων στη Γάζα, σε νοσοκομεία ή άλλες σημαντικές υποδομές, είναι «πολύ περίπλοκη» και προτρέπει τις δύο πλευρές να «βάλουν τέλος σε αυτόν τον κύκλο της βίας», διότι οι κανόνες «είναι πολύ σαφείς: οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται πάντα και δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή».

Το ανακοινωθέν υπογραμμίζει ότι οι ασταμάτητοι βομβαρδισμοί εμποδίζουν την πρόσβασή της CICR και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων προκειμένου να παράσχουν βοήθεια στη Γάζα κι ότι η CICR επισημαίνει στις δύο πλευρές την αναγκαιότητα να ασπάζονται τους κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share