Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

Βρετανία: Η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού αλλάζει τα σχέδια τον Μπόρις

Που δεν γίνεται άρση των μέτρων

15 Μαΐου 2021 19:37
Βρετανία: Η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού αλλάζει τα σχέδια τον Μπόρις
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Βρετανική Κυβέρνηση αλλάζει τα σχέδιά της όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, καθώς παρουσιάστηκε αύξηση της ινδικής μετάλλαξης.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε χθες (14/5) στην ενημέρωση της Ντάουνιγκ Στριτ ότι η αναμονή μεταξύ των δύο δόσεων θα μειωθεί στις οκτώ εβδομάδες – από δώδεκα που ίσχυε μέχρι τώρα – στους άνω των 50 ετών και στις ευπαθείς ομάδες σε μια προσπάθεια να θωρακίσουν τους πιο ευάλωτους οργανισμούς και να προστατεύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παρασκευής 17 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ καταγράφηκαν επιπλέον 2.193 κρούσματα κορονοϊού. Το Επιστημονικό Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων (SAGE) εκτιμά ότι η ινδική μετάλλαξη μπορεί να είναι έως και 50% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη του Κεντ.

Αύξηση της ινδικής μετάλλαξης στη Βρετανία

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η νέα μετάλλαξη μπορεί να προκαλέσει “σοβαρή διαταραχή στην πρόοδο του Ηνωμένου Βασιλείου” και να ληφθούν “κάποιες αρκετά δύσκολες αποφάσεις”, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το “ξεκλείδωμα” του τέταρτου και τελευταίου βήματος για άρση των περιοριστικών μέτρων στις 21 Ιουνίου.

Μέχρι αυτή την ώρα υπάρχει αισιοδοξία ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κατά της ινδικής μετάλλαξης, γι αυτό το περαιτέρω άνοιγμα στις 17 Μαΐου θα γίνει κανονικά για την Αγγλία. Δύο πόλεις όμως στην Σκωτία – Γλασκόβη και Μόρεϊ – θα παραμείνουν στο υπάρχον επίπεδο περιορισμών.

Τα τεστ εντείνονται σε 15 περιοχές σε όλη την Αγγλία, ανάμεσά τους και το Λονδίνο. Ήδη έχει ασκηθεί κριτική στην κυβέρνηση ότι η απόφαση να προσθέσει την Ινδία στην κόκκινη λίστα ταξιδίων στις 23 Απριλίου, ήρθε καθυστερημένα, αφού γειτονικές χώρες της Ινδίας, όπως το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν είχαν προστεθεί στις “απογορευμένες περιοχές” από τις 9 Απριλίου και μάλιστα με χαμηλότερο ποσοστό κρουσμάτων σε σχέση με την Ινδία.

Είναι γεγονός, ότι το 2,5% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ινδικής καταγωγής και φέτος τον Φεβρουάριο 50.000 επιβάτες ταξίδεψαν από και προς την Ινδία, χωρίς να υπάρχουν ακόμα στοιχεία για το διάστημα λίγο πριν την απαγόρευση.

Με βάση αυτά τα στοιχεία ασκείται κριτική στην κυβέρνηση ότι στη λήψη αποφάσεών της δεν βασίζεται μόνο σε επιδημιολογικά στοιχεία αλλά επηρεάζεται και από πολιτικά κίνητρα.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share