Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

Συναγερμός με νέα τηλεφωνική απάτη: Μην απαντήσετε ποτέ σ' αυτό τον αριθμό από κινητό!

Μεγάλη προσοχή!

15 Μαΐου 2021 13:37
Συναγερμός με νέα τηλεφωνική απάτη: Μην απαντήσετε ποτέ σ' αυτό τον αριθμό από κινητό!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τηλεφωνική απάτη: Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν γίνει πολλές αναφορές, αλλά και καταγγελίες από πολίτες, που, όπως αναφέρουν, δέχονται τηλεφωνήματα από αριθμούς που φαίνεται ότι είναι από το εξωτερικό.

Κάποιες μάλιστα από τις αναφορές έχουν δημοσιευθεί και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως συγκεκριμένα έχει αναφέρει μια κοπέλα, δέχτηκε κλήση από έναν αριθμό που φαινόταν ότι είναι από τη Γερμανία. Όταν το σήκωσε σε άπταιστα αγγλικά κάποιος της είπε ότι την καλούν από την Microsoft, καθώς ο υπολογιστής της έχει σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να συνδεθούν με πρόγραμμα απομακρυσμένης βοήθειας δίνοντάς του πρόσβαση στον υπολογιστή της!

Ευτυχώς κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά και απέφυγε στην «παγίδα» του απατεώνα γλυτώνοντας τα χειρότερα. Αρκετά άτομα έχουν αναφέρει παρόμοιες κλήσεις από άλλες χώρες, όπως η Αγγλία.

Αυτό που τονίζουν οι αρμόδιες Αρχές είναι ότι απαιτείται επαγρύπνηση και προσοχή από τους πολίτες γιατί είναι πιθανό – εφόσον δώσουν πρόσβαση στον απατεώνα – να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Από να τους κλειδώσουν τα αρχεία και να τους ζητήσουν στη συνέχεια χρήματα για να τα έχουν και πάλι στην κατοχή τους, μέχρι να τους κλέψουν κωδικούς.

Προσοχή: Νέα τηλεφωνική απάτη σε κινητά αρκείται σε ένα «ναι» από τα θύματά της για να τα χρεώσει με υπέρογκα ποσά

Μια νέα τηλεφωνική απάτη που βασίζεται στη απλή εκτέλεση της, φαίνεται να είναι εξαιρετικά «κερδοφόρα» για αυτούς που την έστησαν και να κοστίζει σημαντικά χρηματικά ποσά στα θύματά της που αρκεί να κάνουν το λάθος να πουν τη λέξη «ναι» («yes»).

Η επιτροπή ομοσπονδιακών επικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ προειδοποιεί τους πολίτες πως σε περίπτωση που απαντήσουν σε τηλεφωνική κλήση και κάποια στιγμή ακούσουν να τους ρωτάνε «με ακούς;» («Can you hear me?») εκείνοι θα πρέπει να απαντήσουν «όχι» ή ακόμη να καλύτερα να τερματίσουν την κλήση.

Με την ευκαιρία διαβάστε κι αυτό: Προσοχή απάτη: Αν σας έρθει αυτό το SMS στο κινητό μην απαντήσετε

Προσοχή: Νέα τηλεφωνική απάτη σε κινητά αρκείται σε ένα «ναι»

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή κάποιος απαντήσει «ναι» -στην ηχογραφημένη φωνή που ακούει τη γραμμή- οι απατεώνες θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους την φωνητική υπογραφή του θύματος τους η οποία μπορεί να αντικαταστήσει- βάσει νομοθεσίας- την κανονική υπογραφή. Με τη χρήση αυτής τη φωνητικής εμφανιστούν ως τα θύματά τους και να προχωρήσουν σε χρεώσεις σε βάρος τους μέσω τηλεφώνου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της FCC οι απατεώνες που καλούν, εμφανίζονται ως εκπρόσωποι οργανισμών που παρέχουν υπηρεσίες και μπορεί να γνωρίζουν το πρόσωπο που λαμβάνει την κλήση.

Η FCC έδωσε μερικές συμβουλές που ισχύουν για όλους μας:

Μην απαντάτε σε κλήσεις από άγνωστο τηλεφωνικό αριθμό. Αφήστε να «απαντήσει» ο τηλεφωνητής

Νέα τηλεφωνική απάτη

Εάν απαντήσετε και αυτός που σας κάλεσε σας ζητήσει να πατήσετε κάποιο κουμπί στο τηλέφωνο για να μην λαμβάνετε πλέον τέτοιες κλήσεις, τερματίστε την κλήση αμέσως. Πολλοί απατεώνες χρησιμοποιούν αυτό το τρικ για να αναγνωρίσουν και στη συνέχεια να στοχοποιήσουν τα θύματά τους

Εάν λάβετε μια ύποπτη κλήση, σημειώστε το τηλέφωνο από το οποίο σας κάλεσαν και προχωρήστε σε καταγγελία για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα

Ρωτήστε τον τηλεφωνικό σας πάροχο εάν διαθέτει υπηρεσία που μπλοκάρει ύποπτες κλήσεις.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share