Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

Κορωνοϊός: Εντοπίστηκαν δυο νέα κρούσματα ινδικής μετάλλαξης στις Φιλιππίνες

Οι ναύτες είχαν επιστρέψει από τον Απρίλιο

11 Μαΐου 2021 09:04
Κορωνοϊός: Εντοπίστηκαν δυο νέα κρούσματα ινδικής μετάλλαξης στις Φιλιππίνες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δύο ναύτες στις Φιλιππίνες, βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και συγκεκριμένα στο ινδικό παραλλαγμένο στέλεχος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το στέλεχος αυτό είναι γνωστό ως Β.1.617, και πρόκειται για ένα στέλεχος παγκόσμιου ενδιαφέροντος, με κάποιες προκαταρκτικές μελέτες να δείχνουν ότι είναι πιο μεταδοτικό.

Το στέλεχος αυτό του κορωνοϊού εντοπίστηκε σε δύο Φιλιππινέζους ναύτες που επέστρεψαν στη χώρα τους τον Απρίλιο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν, όπως δήλωσε ο Αλεθέα ντε Γκουζμάν, διευθυντής της επιδημιολογικής υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας.

«Πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς ποια άλλα παραλλαγμένα στελέχη ενδέχεται να εντοπιστούν στη χώρα, καθώς και να ελέγχουμε την εξάπλωση των μεταλλαγμένων στελεχών που έχουμε ήδη καταγράψει» εξήγησε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι οι ναύτες τέθηκαν σε απομόνωση μόλις επέστρεψαν στις Φιλιππίνες και είναι και οι δύο καλά στην υγεία τους.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση στη χώρα παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, οι Φιλιππίνες έχουν απαγορεύσει την είσοδο στο έδαφός τους ταξιδιωτών από την Ινδία, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα, το Νεπάλ και το Μπανγκλαντές.

Η Ινδονησία και η Μαλαισία ανακοίνωσαν αυτό τον μήνα τα πρώτα κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους Β.1.617.

Επίσης στις Φιλιππίνες έχουν εντοπιστεί τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού που πρωτοεμφανίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, αλλά και το τοπικό στέλεχος Ρ.3.

Με 1,1 εκατομμύριο μολύνσεις από covid-19 και 18.562 θανάτους οι Φιλιππίνες είναι η δεύτερη πλέον πληγείσα χώρα από την επιδημία, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και νεκρών, στη νοτιοανατολική Ασία μετά την Ινδονησία. Παράλληλα, διαβάστε για το εμβόλιο της Pfizer και την αποτελεσματικότητά του στην ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Σπουδαία απόφαση του ΣτΕ: Αποζημίωση για παρενέργειες ή θάνατο από τα εμβόλια!

Σε μια σπουδαία απόφαση προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας, αφορώντας όσους βιώνουν παρενέργειες ή πεθαίνουν από τις επιπλοκές ενός εμβολίου, και όχι απαραίτητα του κορωνοϊού, καθώς μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση, εφόσον αποδειχθεί πως το πρόβλημα υγείας οφείλεται στο ίδιο το εμβόλιο.

Η υπόθεση έφτασε ενώπιον του δικαστηρίου μετά από προσφυγή μητέρας, η οποία έχασε το 7 ετών κοριτσάκι της μετά από τον εμβολιασμό του με το τριπλό εμβόλιο της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (τριδύναμο εμβόλιο MMR ΙΙ) Το παιδί απεβίωσε λίγο αργότερα, από πανεγκεφαλίτιδα.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι για να αποζημιωθεί ο συγγενής από το ελληνικό δημόσιο, θα πρέπει η ενδεχόμενη βλάβη της υγείας πρέπει να αποδεικνύεται ότι οφείλεται στο εμβόλιο. Να υπάρχει δηλαδή ο αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ βλάβης και εμβολίου. Και επιπλέον ο εμβολιασμός να είναι νόμιμος και να γίνεται για την προστασία της δημόσιας υγείας, τη στιγμή που προκαλεί ερωτήματα άλλος ένας θάνατος μετά το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αν με αυτές τις προϋποθέσεις ο πολίτης έχει υποστεί βλάβη στην υγεία του μπορεί να στραφεί κατά του κράτους, ζητώντας αποζημίωση με βάση τα άρθρα 4, 5 και 25 του συντάγματος αναλογικά και με όσα θεσπίζει και ο Αστικός Κώδικας (άρθρο 932).

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share