Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κινεζικός πύραυλος: Λήξη συναγερμού - Έπεσε στον Ινδικό Ωκεανό κοντά στις Μαλδίβες (photo-video)

Tο μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης

9 Μαΐου 2021 07:17
Κινεζικός πύραυλος: Λήξη συναγερμού - Έπεσε στον Ινδικό Ωκεανό κοντά στις Μαλδίβες (photo-video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Ο κινεζικός πύραυλος που κινείτο εκτός ελέγχου μπήκε στη γήινη ατμόσφαιρα και έπεσε τελικά σε θαλάσσια περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, κοντά στις Μαλδίβες, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (09/05). Σε μερική επιφυλακή βρέθηκαν τα ελληνικά σώματα ασφαλείας με αφορμή τον κινεζικό πύραυλο, Long March, βάρους 21 τόνων.

Μετά τις 06:00, ώρα Ελλάδος, ύστερα από την Κίνα, την είδηση της πτώσης του πυραύλου επιβεβαίωσε και η αμερικανική υπηρεσία Aerospace Corporation.

Τα απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου έπεσαν στον Ινδικό Ωκεανό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, μετέδωσαν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τμήματα του πυραύλου Μεγάλη Πορεία 5Β εισήλθαν και πάλι στην ατμόσφαιρα στις 10:24 π.μ. ώρα Πεκίνου (05:24 ώρα Ελλάδας) και έπεσαν σε μια τοποθεσία με τις συντεταγμένες γεωγραφικό μήκος 72,47 μοίρες ανατολικά και γεωγραφικό πλάτος 2,65 μοίρες βόρεια, ανακοίνωσε το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής, σύμφωνα με τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Οι συντεταγμένες δείχνουν ότι το σημείο πρόσκρουσης βρίσκεται στον ωκεανό κάπου νοτιοδυτικά της Ινδίας και της Σρι Λάνκα. Τα περισσότερα από τα απομεινάρια του πυραύλου κάηκαν κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ενημέρωση της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας, μετά τις 05:00, ώρα Ελλάδος, έκανε λόγο για καταστροφή του πυραύλου στον Ινδικό Ωκεανό. Λίγο μετά τις 04:00, πάντως, κυκλοφόρησε από αστροφυσικούς η θέση ότι ο πύραυλος ενδεχομένως να είχε εισέλθει στη Γη και να είχε καταστραφεί.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, το Twitter πήρε φωτιά με πολλούς χρήστες να διατείνονται ότι είδαν τον πύραυλο.

Τα θραύσματα του πυραύλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα συντριβούν κάπου μεταξύ 41.5°Β και 41.5°Ν παραλλήλου, ενώ σε μερική επιφυλακή είναι η Ελλάδα καθώς βρίσκεται μεσα στη ζώνη επικινδυνότητας.

Οι περισσότερες υπηρεσίες εκτιμούσαν, πάντως, ότι το γεγονός της επανεισόδου του πυραύλου στη γήινη ατμόσφαιρα θα είχε καταγραφεί μέχρι τις 06:00, το πρωί, ώρα Ελλάδος, ενώ, όπως διατείνονται οι ειδικοί, ακόμη και η διαφορά ενός λεπτού στην ώρα επιστροφής θα μπορούσε να αλλάξει την τελική τοποθεσία πτώσης των συντριμμιών κατά 470 χιλιόμετρα.

Η ομάδα παρακολούθησης του διαστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε εκτιμήσει ότι ο πύραυλος θα έφτανε στη Γη στις 02:30 (Παγκόσμια Ώρα).

Η διαδρομή, την οποία θα ακολουθήσει ο πύραυλος, κρίνεται ιδιαίτερα απρόβλεπτη, ωστόσο οι περισσότερες εκτιμήσεις συντείνουν στο ενδεχόμενο να πέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτή ήταν και η τελευταία πρόβλεψη που έδωσε η Aerospace Corporation, ενώ Αμερικανοί αστροφυσικοί εκτίμησαν ότι ίσως ο πύραυλος περάσει πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό.

Όπως έγραψε, λίγο μετά τις 04:00, στο Twitter, o αστροφυσικός του Χάρβαρντ, Τζόναθαν Μακντάουελ, ο πύραυλος ενδέχεται να έχει ήδη εισέλθει στη Γη και καταστραφεί. Oι τελευταίες προβλέψεις για τις τοποθεσίες συντριβής εστίαζαν από την Κόστα Ρίκα μέχρι την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

«Φωτιά» στο Twitter

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έμειναν άγρυπνοι παρακολουθώντας την πορεία του κινεζικού πυραύλου. Τα σενάρια που διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις τελευταίες ώρες, πολλά: από την επανεισδοχή του πυραύλου στη Γη, το πέρασμά του πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό, μέχρι την καταστροφή του.

Υπήρχαν, πάντως, και τα σχόλια χρηστών στο Twitter, σύμφωνα με τα οποία ο πύραυλος είχε περάσει πάνω από τη Μέση Ανατολή.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share