Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μάγχη: Γαλλικό αλιευτικό πέφτει πάνω σε βρετανικό σκάφος

Επίδειξη ισχύος από τους Γάλλους

6 Μαΐου 2021 17:22
Μάγχη: Γαλλικό αλιευτικό πέφτει πάνω σε βρετανικό σκάφος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μάγχη: Υπό την επιτήρηση δύο πλοίων του βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, δεκάδες γαλλικά αλιευτικά κατέπλευσαν σήμερα το πρωί μπροστά από το λιμάνι της πρωτεύουσας του Τζέρσεϊ, του μεγαλύτερου από τα Αγγλονορμανδικά νησιά στη Μάγχη.

Σκοπός ήταν να διαμαρτυρηθούν για τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους Γάλλους αλιείς μετά το Brexit. Στο βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, φαίνεται μία 10μετρη γαλλική τράτα να πέφτει πάνω σε βρετανικό σκάφος, την ώρα που ο «πόλεμος» του ψαρέματος μαίνεται στο βρετανικό νησί Τζέρσεϊ.

Το σκάφος του Jonathan Ruff χτυπήθηκε στην πρύμνη από το γαλλικό πλοίο Lasgot τη στιγμή που βγήκε στη θάλασσα για να αντιμετωπίσει τους δεκάδες Γάλλους «εισβολείς». Ωστόσο με τις βαλίτσες στο χέρι φαίνεται πως είναι οι Βρετανοί - Από τέλος Ιουνίου διακοπές χωρίς καραντίνα σε Ελλάδα, Γαλλία & Ισπανία.

Ναυτικός αποκλεισμός και μπλακ-άουτ

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρώτοι απείλησαν με μαζική «εισβολή» στα χωρικά ύδατα του Τζέρσεϊ και με ναυτικό αποκλεισμό του, ενώ η αρμόδια υπουργός της κυβέρνησης Μακρόν, Ανίκ Ζιραρντέν, απείλησε ευθέως με διακοπή της ηλεκτροδότησης, η οποία εξασφαλίζεται από τρία υποθαλάσσια καλώδια που ξεκινούν από τη Γαλλία και τροφοδοτούνται από την κρατική εταιρεία EDF.

Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση του Λονδίνου εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη του στο Τζέρσεϊ, ενώ το υπουργείο Άμυνας διέταξε την επείγουσα μετάβαση στην περιοχή δύο οπλισμένων περιπολικών σκαφών, ώστε να αποτραπεί κάθε επιχείρηση ναυτικού αποκλεισμού.

Η άλλη πλευρά δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Από το πρωί, οι πληροφορίες αναφέρουν πως περίπου 100 γαλλικά αλιευτικά κατευθύνονται προς το νησί, ενώ το Παρίσι έδωσε εντολή να μεταβούν εκεί και δύο γαλλικά περιπολικά σκάφη, που προφανώς θα παραταχτούν απέναντι από τα βρετανικά.

Φυσικά, οι δύο κυβερνήσεις προβάλλουν η καθεμία τα δικά της επιχειρήματα. Η βρετανική ισχυρίζεται πως οι νέες άδειες και ρυθμίσεις συμβαδίζουν με την πρόσφατη συμφωνία για το Brexit. Η δε γαλλική αντιτείνει ότι παραβιάζεται κατάφωρα το προβλεπόμενο μεταβατικό διάστημα και τα κατοχυρωμένα εδώ και αιώνες δικαιώματα των Γάλλων αλιέων – και μάλιστα, σε μια περιοχή που είναι δίπλα στη χώρα τους και πολύ μακριά από τις βρετανικές ακτές.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share