Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Εξετάζεται και το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac για την Ευρώπη

Ακόμη ένα που παίρνει σειρά...

4 Μαΐου 2021 16:36
Κορωνοϊός: Εξετάζεται και το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac για την Ευρώπη
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ακόμη ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού παίρνει σειρά, εξεταζόμενο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος θα αξιολογήσει το κινεζικό της Sinovac.

Η απόφαση, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», βασίστηκε σε «προκαταρκτικά αποτελέσματα» από εργαστηριακές μελέτες και σε κλινικές δοκιμές, τα οποία δείχνουν ότι το εμβόλιο παράγει αντισώματα κατά του κορωνοϊού και προστατεύει από την Covid-19.

Κορωνοϊός: Τι θα κρίνει ενδεχόμενη χρήση του εμβολίου της Sinovac

Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα αποτελεσματικότητας σε πραγματικές συνθήκες (51-82% στην προστασία από τη νόσηση). Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενδέχεται ως το τέλος της εβδομάδας να αποφασίσει αν θα το συμπεριλάβει στη λίστα εγκεκριμένων εμβολίων για χρήση εκτάκτου ανάγκης κατά της Covid-19.

Άλλα τρία εμβόλια βρίσκονται υπό κυλιόμενη αξιολόγηση από τον EMA, εκτός εκείνου της Pfizer για τα παιδιά: το γερμανικό εμβόλιο της CureVac (τεχνολογίας mRNA), το εμβόλιο της αμερικανικής Novavax και το ρωσικό Sputnik V.

Η Ε.Ε. έχει υπογράψει σύμβαση προ-αγοράς με την CureVac για 225 εκατομμύρια δόσεις με τη δυνατότητα αγορά επιπλέον 180 εκατομμυρίων δόσεων. Με τη Novavax έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές συνομιλίες από τα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση.

Το Sputnik V δεν έχει συμπεριληφθεί στην κοινή στρατηγική προμήθειας εμβολίων της Ε.Ε., αλλά χρησιμοποιείται ήδη από δύο χώρες (Ουγγαρία, Σλοβακία) και άλλες, όπως η Αυστρία, έχουν συμφωνήσει διμερώς για την αγορά δόσεων.

Κορωνοϊός-Εμβόλιο: Τα πιθανά συμπτώματα μετά τους εμβολιασμούς με Pfizer και AstraZeneca (Video)

Κορωνοϊός-Εμβόλιο: Στα πιθανά συμπτώματα που παρουσιάζει ένα άτομο μετά τον εμβόλιο με το σκεύασμα της Pfizer ή της AstraZeneca αναφέρθηκε η κα Παγώνη. Συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, δέκατα ή πυρετός και τοπικός πόνος είναι πιθανό να εμφανιστούν σε ένα άτομο που έλαβε το εμβόλιο της Pfizer ή της AstraZeneca, σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη.

Ωστόσο, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, τόνισε πως αυτά δεν πρέπει να προκαλούν καμία ανησυχία. Σύμφωνα με την ίδια, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, πρόκειται για φυσιολογική συμπτωματολογία και δεν πρέπει κανείς να ανησυχεί, ενώ οι περισσότεροι πολίτες που κάνουν το εμβόλιο, ξεπερνούν τα συμπτώματα, αν αυτά έχουν καταγραφεί, έπειτα από 48 περίπου ώρες.

Ειδικότερα, για το εμβόλιο της Pfizer η κα Παγώνη επεσήμανε πως το 85 - 90% των εμβολιασθέντων δεν παρουσίασε κανένα σύμπτωμα ενώ κάποιοι ανέφεραν πως είχαν πονοκέφαλο ή δέκατα -μέχρι 37,5, πυρετός ο οποίος εξαφανίστηκε ύστερα από το δεύτερο 24ωρο.

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, υποστήριξε πως όσοι εμφάνισαν συμπτώματα, ανέβασαν πυρετό για διάστημα μίας ή δύο ημερών, που σε πολλές περιπτώσεις έφτασε την θερμοκρασία των 38,5 βαθμών.

«Μετά όμως από τρία 24ωρα η πλειοψηφία δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Είναι θέμα οργανισμού για το πώς θα αντιδράσει κάποιος, όχι θέμα ηλικίας», εξήγησε ενώ ο πόνος που αισθάνεται κάποιος που έχει κάνει το εμβόλιο τοπικά είναι ένα φυσιολογικό σύμπτωμα και διόλου ανησυχητικό.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share