Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Παγκόσμιος θρήνος: Πέθανε η Ολυμπία Δουκάκη

Θλίψη για την ελληνικής καταγωγής ηθοποιό

2 Μαΐου 2021 09:18
Παγκόσμιος θρήνος: Πέθανε η Ολυμπία Δουκάκη
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Παγκόσμιο θρήνο προκαλεί ο θάνατος της ελληνικής καταγωγής ηθοποιού και βραβευμένης με Όσκαρ, Ολυμπίας Δουκάκη, σε ηλικία 90 ετών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Los Angeles Times, η Ολυμπία Δουκάκη που ξεχώρισε μεταξύ άλλων για την ταινία «Ανθισμένες Μανόλιες», ενώ συμμετείχε και στην κωμωδία «Κοίτα ποιος μιλάει;» έφυγε από τη ζωή στο σπίτι της, στη Νέα Υόρκη.

«Η αγαπημένη μου αδερφή, Ολυμπία Δουκάκη, έφυγε από τη ζωή το πρωί στη Νέα Υόρκη» έγραψε ο αδερφός της Απόλλωνας που επιβεβαίωσε τον θάνατo της ηθοποιού στο Facebook. «Μετά από μήνες προβλημάτων υγείας, τελικά αναπαύθηκε εν ειρήνη και πήγε να συναντήσει τον Λούις» σημειώνει ο αδερφός της, χωρίς να αναφέρεται στα αίτια του θανάτου της, με έναν ακόμη σπουδαίο ηθοποιό να φεύγει προ ημερών από τη ζωή.

Αυτή ήταν η Ολυμπία Δουκάκη

Η Ολυμπία Δουκάκη (Olympia Dukakis, γενν. 20 Ιουνίου 1931 στο Λόουελ της Μασσαχουσέττης) ήταν Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός, κόρη Ελλήνων μεταναστών.

Ξεκίνησε την θεατρική της καριέρα στην Βοστόνη το 1958 και το 1963 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία του Ρόμπερτ Ρόσεν Λίλιθ. Κέρδισε το Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου το 1987 για τη συμμετοχή της στην ταινία «Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού» (Moonstruck).

Δίδαξε επίσης από το 1965 στο τμήμα New School of Arts του πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Tisch της Νέας Υόρκης. Προς τιμήν της δίνεται κάθε χρόνο υποτροφία με το όνομά της σε φοιτητή ή φοιτήτρια του Πανεπιστημίου που σημείωσε ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις.

Ήταν ξαδέρφη του Μάικλ Δουκάκης, πολιτικού, υποψήφιου των Δημοκρατικών για την Προεδρία της Αμερικής το 1988.

Το 2020 κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ολυμπία» του Χάρη Μαυρομιχάλη το οποίο καταγράφει πτυχές από τη ζωή και τη προσωπικότητα της Ολυμπίας Δουκάκη. Την ίδια χρονιά έλαβε το «Life Achievement Award» στα πλαίσια του 11ου Bridges International Film Festival, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share