Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Άγιο Φως: Live η τελετή αφής του στον Πανάγιο Τάφο

Ζωντανή εικόνα από τα Ιεροσόλυμα

1 Μαΐου 2021 12:46
Άγιο Φως: Live η τελετή αφής του στον Πανάγιο Τάφο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ζωντανά πραγματοποιείται σήμερα (1/5) η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, οι πιστοί που έχουν συγκεντρωθεί δε φορούν μάσκες, καθώς το Ισραήλ έχει εμβολιάσει το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού του.

Άγιο Φως: Η τελετή αφής του στα Ιεροσόλυμα και η άφιξη στην Ελλάδα

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, ο οποίος θα παραλάβει το Άγιο Φως. Ο υφυπουργός θα επιστρέψει με το κυβερνητικό αεροσκάφος μεταφέροντας το Άγιο Φως στις 18:30 το απόγευμα στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το Άγιο Φως δεν θα έρθει με τιμές αρχηγού κράτους

Το Άγιο Φως θα φτάσει στη χώρα μας το Μεγάλο Σάββατο στις έξι το απόγευμα, αλλά δεν θα το υποδεχτούν με τιμές αρχηγού κράτους όπως γινόταν τα περασμένα χρόνια.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης θα μεταβεί στους Αγίους Τόπους προκειμένου να παραλάβει το Άγιο Φως και να το μεταφέρει στην Ελλάδα, ωστόσο οι φετινές διαδικασίες θα είναι διαφορετικές από τις προηγούμενες, αφού θα γίνουν «με την προσήκουσα ταπεινότητα και σεμνά, όπως επιβάλλει η συγκυρία, και όχι με τιμές αρχηγού κράτους», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Άγιο Φως θα έρθει στην Ελλάδα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, αλλά κατά την άφιξή του στη χώρα δεν θα υπάρξουν ειδικές τελετές, όπως παλαιότερα.

«Η μεταφορά θα γίνει με την προσήκουσα ταπεινότητα», δεν θα υπάρξουν κόκκινα χαλιά και μπάντες στο αεροδρόμιο. Παράλληλα είναι έτοιμος ο σχεδιασμός ώστε να πραγματοποιηθεί άμεσα η μεταφορά του σε όλη την Ελλάδα εγκαίρως, καθώς φέτος η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε στην απόφαση η Ανάσταση να γίνει στις 9:00 το βράδυ και όχι τα μεσάνυχτα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι στο εξής το Άγιο Φως να μεταφέρεται με απλότητα και σεμνότητα από τους Αγίους Τόπους στην Ελλάδα, χωρίς τις τελετές του παρελθόντος.

Παλαιότερα, η άφιξη του Αγίου Φωτός ήταν μια τελετή στα όρια της υπερβολής και ακαλαισθησίας. Ενδεικτική είναι η φωτογραφία από την άφιξη στην Αθήνα το 2019. Υφυπουργοί, βουλευτές, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και τσολιάδες της Προεδρικής Φρουράς ήταν στο αεροδρόμιο.

Άγιο Φως: Έτσι θα γίνει η μεταφορά

«Θα πάω να παραλάβω το Άγιο Φως. Οι ισραηλινές Αρχές μας έλεγαν αρχικά ότι δεν θα μπορούσαμε και φέτος να πάμε και ότι θα στέλναμε μόνο ένα αεροσκάφος για να παραλάβει το Άγιο Φως. Φέτος, με την επιθυμία του πρωθυπουργού μας και με τις πιέσεις τις δικές μας, οι αντιστάσεις τους κάμφθηκαν. Έτσι, λόγω του θερμικού μου ρόλου θα πάω εκεί», εξήγησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υφυπουργός Εξωτερικός Κώστας Βλάσης και συνέχισε:

«Θα πάω στα Ιεροσόλυμα, θα συμμετέχω σε όλο το τελετουργικό της Ανάστασης και θα πάρουμε το Άγιο Φως. Θα ξεκινήσω Σάββατο ξημερώματα από την Αθήνα. Γύρω στις 3 γίνεται το τελετουργικό της Ανάστασης στον Πανάγιο Τάφο και γύρω στις 6 θα είμαστε πίσω».

12 πτήσεις για τη μεταφορά του Άγιου Φωτός

«Φέτος θα γίνει ένα βήμα παραπάνω και στη διανομή του. Με την έλευσή του στην Αθήνα θα φύγουν 12 αεροπλάνα από δύο αεροπορικές εταιρίες με δικά τους έξοδα, και θα μεταφέρουν το Άγιο Φως σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Γιάννενα και άλλες πόλεις», είπε ο Κώστας Βλάσης.

Η Ανάσταση, υπενθύμισε, «θα γίνει στις 9. Φέτος είναι ένα καλύτερο Πάσχα σε σχέση με πέρυσι. Οι εκκλησίες είναι ανοιχτές, και έστω και με περιορισμούς μπορούν να πάνε οι πιστοί, και θα μπορέσουμε και το Άγιο Φως να πάει σε 12 πόλεις. Αυτό που έχει πει και ο Οικονομικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος, ότι το Άγιο Φως είναι αυτό που καίει στο καντήλι κάθε Αγίας Τράπεζας», τόνισε κλείνοντας ο κ. Βλάσης

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share