Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τουρκία: Συνέλαβαν 14χρονο για «προσβολή του Ερντογάν» στα social media

Αδιανόητο!

30 Απριλίου 2021 20:35
Τουρκία: Συνέλαβαν 14χρονο για «προσβολή του Ερντογάν» στα social media
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ένα πρωτοφανές γεγονός σημειώθηκε τη Μεγάλη Πέμπτη στην Τουρκία με τις Αρχές στην Κωνσταντινούπολη να προχωρούν στη σύλληψη του 14χρονου Σερχάτ Τας για «προσβολή του προέδρου Ερντογάν και άλλων πολιτικών» έπειτα από ανάρτηση βίντεο στα social media.

«Ευτυχώς το παιδί μου δεν έκλεψε, δεν συμμετείχε σε κάποιο επαίσχυντο έγκλημα, συνέλαβαν ένα παιδί 13-14 ετών μόνο και μόνο επειδή μοιράστηκε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν αξίζουμε αυτήν τη μεταχείριση», είπε ο πατέρας του 14χρονου.

«Διέλυσαν την ψυχολογία του παιδιού μου. Το παιδί μου δεν έκλεψε, δεν ενεπλάκη σε κάποια εγκληματική δραστηριότητα, απλά ανέβασε κάτι στα social media», πρόσθεσε ο πατέρας του 14χρονου, ο οποίος τόνισε ότι η η δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου βίντεο ήταν απλά μια χιουμοριστική πράξη στην οποία είχαν προβεί πάρα πολλοί χρήστες των social media πριν από αυτόν.

Νέο show Ερντογάν: "Δεν εμπιστεύομαι την Κύπρο, είναι ψεύτες" (Video)

Τελειωμό δεν έχει το παραλήρημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος κάνει συνεχώς εμπρηστικές δηλώσεις κατά του Ελληνισμού της Κύπρου. Πιο συγκεκριμένα σε δηλώσεις που έκανε μετά την προσευχή της Παρασκευής ο Ερντογάν μίλησε μεταξύ άλλων για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην Τουρκία αλλά και για μία ακόμα σειρά θεμάτων όπως το Κυπριακό.

Σχολιάζοντας τις συνομιλίες στην Γενεύη για το Κυπριακό οι οποίες δεν απέδωσαν καρπούς αφού οι Τουρκοκύπριοι και οι Κύπριοι εξέφρασαν για πρώτη φορά επίσημα το αίτημά τους για διχοτόμηση της Μεγαλονήσου και δημιουργία δύο κρατών, ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αναφέρει η haberturk λέγοντας πως δεν την εμπιστεύεται.

«Δεν εμπιστεύομαι τη ''Νότια Κύπρο», είπε και συνέχισε λέγοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ήταν ειλικρινής γι' αυτό και ο ίδιος πιστεύει πως δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα στο Κυπριακό στο άμεσο μέλλον. «Δεν είναι ειλικρινείς, δεν σεβάστηκαν ούτε το δημοψήφισμα. Είναι ψεύτες και όχι ειλικρινείς. Τα ίδια έκαναν και τώρα. Όταν είναι ειλικρινείς θα δουν τιμιότητα και από εμάς. Δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία χωρίς να είμαστε ειλικρινείς», είπε. Παράλληλα δείτε πότε θα συναντηθούν Μητσοτάκης και Ερντογάν.

Σχετικά με τον κορωνοϊό

Η Τουρκία έχει αρκετές δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 την παρούσα περίοδο και δεν αντιμετωπίζει κάποιο ζήτημα με τις προμήθειές τους, δήλωσε επίσης σχολιάζοντας την πορεία της πανδημίας. Ο ίδιος μίλησε δύο ημέρες μετά τον υπουργό Υγείας της Τουρκίας που είπε ότι τα εμβόλια θα γίνουν πιο σπάνια, για τους επόμενους δύο μήνες, αλλά η Τουρκία έχει υπογράψει μία συμφωνία για 50 εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, οι οποίες θα αρχίσουν να φτάνουν το Μάιο.

Για το Κυπριακό

Υπενθυμίζεται πως, νέα άτυπη σύνοδο 5+1 για το Κυπριακό εξήγγειλε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια αναζήτησης κοινού εδάφους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Για την σύνοδο στην Γενεύη είπε ότι δεν κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί κοινό έδαφος, αναφερόμενος στις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για δύο κράτη και στις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Χρονικώς τοποθέτησε την επόμενη σύνοδο σε 2-3 μήνες αφού προηγηθούν προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες είπε πως ο ίδιος δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Ο ΓΓ του ΟΗΕ σε καμία περίπτωση δεν επέρριψε ευθύνες στην τουρκική πλευρά για την αποτυχία, παρά το ότι οι θέσεις της βρισκόντουσαν εκτός του πλαισίου που είχε θέσει και ο ίδιος στο Κραν Μοντανά.

Νίκος Δένδιας

Δένδιας: Δεν βρέθηκε η "χρυσή τομή" λόγω της στάσης των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων

Για την πορεία των συζητήσεων στην Γενεύη για το Κυπριακό, οι οποίες δεν απέδωσαν καρπούς, έκανε δηλώσεις χθες και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «η Ελλάδα προσήλθε στην Άτυπη Πενταμερή Συνάντηση που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ήτοι μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, μετά την Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, «δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς».

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Δένδια:

«Η Ελλάδα προσήλθε στην Άτυπη Πενταμερή Συνάντηση που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ήτοι μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ήρθαμε στη συνάντηση αυτή υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε λύση, εκτός από αυτές τις παραμέτρους, πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δείξαμε εποικοδομητική στάση. Καταβάλαμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς. Ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του. Θα συγκαλέσει νέα άτυπη πενταμερή (διάσκεψη), η οποία θα λάβει χώρα σε δύο ή τρεις μήνες.

Καταστήσαμε σαφές ότι οι προσπάθειες αυτές του Γενικού Γραμματέα θα πρέπει να καταβληθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου και του πλαισίου της εντολής του. Δηλαδή τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπενθυμίσαμε ότι οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι απολύτως δεσμευτικές για όλες τις πλευρές».

Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Τι ζητάει ο Τσαβούσογλου

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έφερε καμία νέα πρόταση στις συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη και επανέλαβε την παλιά της ρητορική σαν χαλασμένος δίσκος», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση, χωρίς την εξεύρεση κοινού εδάφους, της άτυπης συνάντησης.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι κατά την άτυπη πενταμερή εξήγησε ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η συνέχιση της «κυριαρχικής νοοτροπίας» της ελληνοκυπριακής πλευράς και η «άδικη και παράνομη» αναγνώρισή της ως του μοναδικού εκπροσώπου του νησιού.

«Γι' αυτό, υπογραμμίσαμε ότι εάν αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς και αναγνωριστεί το ίσο καθεστώς, μπορεί να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία συνομιλιών», προσέθεσε. «Μια νέα διαδικασία δεν θα πρέπει να είναι μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά δύο κρατών. Με τον τρόπο αυτό θα αποτραπεί εάν ξεκινήσει πιο μετά μια διαπραγματευτική διαδικασία ή δεν καταλήξει επιτυχώς προσπάθεια για λύση, το καθεστώς των τουρκοκυπρίων να είναι αβέβαιο» υποστήριξε.

«Θα συνεχίσουμε την αποφασιστική στάση μας να υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε ο Τσαβούσογλου. Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ τόνισε πως «θα παρακαθίσουμε σε συνομιλίες εάν η κυριαρχία μας γίνει αποδεκτή».

Ο Τατάρ είπε ότι έγραψε ιστορία και πρώτη φορά η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε εγγράφως στα Ηνωμένα Έθνη πρόταση για δύο κράτη, την οποία η διεθνής κοινότητα ήδη συζητεί, όπως σημείωσε, τονίζοντας πως οι παράμετροι του ΟΗΕ για το Κυπριακό είναι επίσης ξεπερασμένες γιατί οι συνθήκες και οι συγκυρίες έχουν αλλάξει.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share