Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τουρκία: Ελεύθερη η γυναίκα που σκότωσε τον βασανιστή σύζυγό της

Αφέθηκε ελεύθερη μετά από 108 μέρες κράτησης

27 Απριλίου 2021 15:09
Τουρκία: Ελεύθερη η γυναίκα που σκότωσε τον βασανιστή σύζυγό της
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τουρκία: Σε μια σπάνια απόφαση χαιρέτισαν οργανώσεις που μάχονται κατά των γυναικοκτονιών έλαβε δικαστήριο στην Τουρκία. Το βράδυ της Δευτέρας ζήτησε την απελευθέρωση μιας γυναίκας, η οποία σκότωσε τον βίαιο σύζυγό της εκτιμώντας ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα.

Η 31χρονη Μελέκ Ιπέκ είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο αφού σκότωσε με καραμπίνα τον σύζυγό της ο οποίος την είχε δέσει και τη χτυπούσε επί ώρες και απειλούσε να σκοτώσει την ίδια και τα δύο τους παιδιά.

Όταν συνελήφθη οι φωτογραφίες από το πρόσωπό της, πρησμένο και γεμάτο μώλωπες, απόδειξη της βίας που είχε υποστεί, προκάλεσαν σοκ στην Τουρκία. Η Ιπέκ είχε δηλώσει στη δίκη της ότι ο σύζυγός της φερόταν βίαια τόσο σε εκείνη όσο και στις δύο κόρες τους επί χρόνια.

Λαμβάνοντας υπόψη τις καταθέσεις των μαρτύρων, και κυρίως των παιδιών της Ιπέκ που είχαν δει τις σκηνές βίες, το δικαστήριο της Αττάλειας αποφάσισε ότι η γυναίκα βρισκόταν σε «αυτοάμυνα» για να προστατεύσει «τη σωματική και σεξουαλική της ακεραιότητα». Ωστόσο σοκ προκαλεί και η είδηση ότι 32χρονος έσφαξε την 25χρονη γυναίκα του επειδή του ζήτησε διαζύγιο.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης έξι ετών. «Είναι εκπληκτικό. Δεν έχω λέξεις. Όμως ποτέ δεν ήθελα να γίνει αυτό», δήλωσε η Ιπέκ, ενώ πρόσθεσε ότι λυπάται που αναγκάστηκε να σκοτώσει τον σύζυγό της για να προστατευθεί. «Η απόφαση αυτή επιτρέπει σε όλη τη χώρα να εκπνεύσει με ανακούφιση», εκτίμησε ο δικηγόρος της Αχμέντ Οναράν, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αγκαλιάζοντας τις δύο κόρες της, 7 και 9 ετών, έπειτα από μήνες που πέρασε στη φυλακή η Ιπέκ δήλωσε ότι το πρώτο πράγμα που θέλει να κάνει είναι «να κοιμηθώ με τα παιδιά μου αγκαλιά». Τα τουρκικά δικαστήρια σπάνια θεωρούν ότι γυναίκες που διέπραξαν έγκλημα για να προστατευθούν από τη βία βρίσκονται σε νόμιμη άμυνα.

Υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των γυναικών χαιρέτισαν την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία ελήφθη ένα μήνα μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση της Άγκυρας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κατά της βίας εναντίον των γυναικών. Η ενδοοικογενειακή βία και οι γυναικοκτονίες στην Τουρκία παραμένουν ένα ενδημικό πρόβλημα. Πέρυσι 300 γυναίκες δολοφονήθηκαν, σύμφωνα με την οργάνωση We Will Stop Femicide.

Η ιστορία της Μελέκ Ιπέκ

Η Μελέκ Ιπέκ, γινόταν συστηματικά έρμαιο των βίαιων και ερωτικών φετίχ του Ραμαζάν, ο οποίος την έδενε, τη βασάνιζε, τη βίαζε, την ξυλοκοπούσε και την υπέβαλλε σε σαδιστικές δοκιμασίες, συχνά μπροστά στα δύο ανήλικα παιδιά τους.

Μετά από ένα ακόμη πολύωρο μαρτυρικό βασανιστήριο, έχοντας ικετέψει τον άντρα της μπροστά στα παιδιά τους να μη τη σκοτώσει, ενώ εκείνος τη σημάδευε με καραμπίνα, κι αφού αναγκάστηκε να μείνει για για ένα ολόκληρο βράδυ γυμνή και δεμένη στο πάτωμα ενός δωματίου, πήρε την απόφαση να σώσει τον εαυτό της, μα πρωτίστως τα δύο της παιδιά.

"Όταν η πόρτα του δωματίου άνοιξε απότομα, εγώ στεκόμουν στην άκρη, τρόμαξα και το όπλο εκπυρσοκρότησε", είχε περιγράψει η ίδια. Η 31χρονη είχε τηλεφωνήσει η ίδια στην αστυνομία για να ειδοποιήσει ότι μόλις είχε σκοτώσει τον άντρα της. Οι αρχές έσπευσαν στο σημείο, όπου τη βρήκαν χτυπημένη και με χέρια δεμένα.

Παρά το γεγονός ότι η Μελέκ Ιπέκ βρισκόταν σε αυτοάμυνα, έμεινε στη φυλακή για τρεις και πλέον μήνες, χωρίς ιατρική φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη. Όλο αυτό το διάστημα, οργανώσεις για την ισότητα των φύλων, αλλά και απλών χρηστών των social media ζητούσαν την άμεση αποφυλάκισή της, από τη στιγμή που η γυναίκα αναγκάστηκε να αμυνθεί σε ένα ακόμη περιστατικό κακοποίησης, όπως και εν τέλει έγινε.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share