Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Γερμανία: Αναλαμβάνει τα έξοδα για τη διαμονή των προσφύγων στην Ελλάδα

Η πρόταση του Βερολίνου

25 Απριλίου 2021 18:45
Γερμανία: Αναλαμβάνει τα έξοδα για τη διαμονή των προσφύγων στην Ελλάδα

Η γερμανική Κυβέρνηση έχει προτείνει στην Ελλάδα να αναλάβει τα έξοδα για την διαμονή των προσφύγων που επιστρέφουν από την Γερμανία.

Η πρόταση περιλαμβάνει εκτός από την ιατρική περίθαλψη και τα έξοδα της διαμονής τους σε ξενοδοχεία.

Η κυριακάτικη Welt, επικαλούμενη ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών. Η συγκεκριμένη ομάδα είναι άνθρωποι που έχουν αναγνωριστεί στην Ελλάδα ως πρόσφυγες και στη συνέχεια έφυγαν από εκεί για να έρθουν στη Γερμανία.

Ο αριθμός τους κυμαίνεται γύρω στα 1.000 άτομα κάθε μήνα

Βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα να μετακινούνται εντός της ΕΕ και να διαμένουν ως και 90 ημέρες το εξάμηνο σε ένα άλλο κράτος-μέλος από αυτό που είναι δηλωμένοι. Επειδή πρόκειται για αναγνωρισμένους πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα, οι αιτήσεις ασύλου που υποβάλλουν στη Γερμανία δεν γίνονται δεκτές. Παρ’ όλα αυτά, οι αρχές δεν μπορούν να τους επαναπροωθήσουν. Γερμανικά δικαστήρια έχουν επανειλημμένα απαγορεύσει την επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα, επειδή κινδυνεύουν να μην έχουν επαρκή περίθαλψη ή ακόμη και να μείνουν άστεγοι. Η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει πάντως αυτές τις εκτιμήσεις. Σύμφωνα με επίσημα γερμανικά στοιχεία από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα έχουν επαναπροωθηθεί μόνο …τέσσερις πρόσφυγες από τη Γερμανία στην Ελλάδα. Παράλληλα, διαβάστε γιατί η Γερμανία ξέχασε την εθνική μας επέτειο.

Η Γερμανία αναλαμβάνει τα έξοδα διαμονής των προσφύγων στην Ελλάδα
Δισεκατομμύρια για πρόσφυγες στην Ελλάδα

Η πρόταση του Βερολίνου να αναλάβει τα έξοδα αυτών που μεταφέρονται ξανά στην Ελλάδα είναι, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, ένα ακόμη μέτρο στήριξης σε διμερές επίπεδο. Από τον Απρίλιο πέρυσι η Γερμανία δέχθηκε στο πλαίσιο ειδικών προγραμμάτων 2.765 πρόσφυγες από την Ελλάδα, δηλαδή περισσότερους απ’ όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μαζί. Εκτός αυτού το Βερολίνο παρέχει πρακτική βοήθεια για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα, για παράδειγμα με τη συμμετοχή της Υπηρεσίας Τεχνικής Βοήθειας (THW) σε έργα που γίνονται στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Σχεδόν τα δύο τρίτα των υπαλλήλων που στέλνει η ΕΕ για να βοηθήσουν στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου είναι Γερμανοί.

Σε αυτό το πλαίσιο τονίζεται ότι από το 2016 μέχρι σήμερα ή Ελλάδα έχει λάβει από διάφορα ευρωπαϊκά ταμεία πάνω από 3,3 δισ. ευρώ για τη στέγαση και περίθαλψη των προσφύγων, όπως και για τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου. Σε κανένα άλλο κράτος δεν έχουν δοθεί περισσότερα (ανά κεφαλή) χρήματα για τους πρόσφυγες. Κύριος χρηματοδότης αυτών των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι η Γερμανία.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share