Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Γενοκτονία Αρμενίων: «Ψυχρός πόλεμος» ΗΠΑ και Τουρκίας μετά την αναγνώριση του ιστορικού εγκλήματος

Έξαλλος ο Ερντογάν με το επιτελείο του - Η δικαίωση παραμένει για ένα λαό που δεινοπάθησε

25 Απριλίου 2021 07:47
Γενοκτονία Αρμενίων: «Ψυχρός πόλεμος» ΗΠΑ και Τουρκίας μετά την αναγνώριση του ιστορικού εγκλήματος
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μια μεγάλη και ιστορική ημέρα ήταν η χθεσινή (24/4), κατέχοντας τη «σφραγίδα» του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επισημοποίησε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την πλευρά των ΗΠΑ, προκαλώντας ακόμη πιο έντονη την αίσθηση του «ψυχροπολεμικού» κλίματος με την Τουρκία.

Οι δύο χώρες δε διανύουν εσχάτως τις καλύτερες σχέσεις και αυτό δεν φαίνεται μόνο στην εν λόγω αναγνώριση, αλλά και στην προ ημερών απόφαση για αποκλεισμό της Τουρκίας από αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Το σκληρό μήνυμα του Τζο Μπάιντεν στην αναγνώριση της Γενοκτονίας

«Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε 106 χρόνια πριν σήμερα» είπε ο Μπάιντεν σε μία ιστορική δήλωση. «Αυτές τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία ... Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό για να μην κατηγορούμε, αλλά βεβαιωθείτε ότι αυτό που συνέβη δεν επαναλαμβάνεται ποτέ», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Η αναγνώριση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι οι σφαγές Αρμενίων το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία συνιστούν γενοκτονία γίνεται προς τιμήν των θυμάτων κι όχι για να κατηγορηθεί η Άγκυρα, είπε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να βλέπει την Άγκυρα ως ένα σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Η αντίδραση των Τούρκων

Σκληρή αντίδραση υπήρξε από το Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση σχεδόν αμέσως μετά την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Νωρίτερα, είχε πάρει αντίστοιχη θέση και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την ίδια ώρα, έξαλλος ήταν ο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε «την πολιτικοποίηση από τρίτους» της συζήτησης γύρω από αυτήν την περίοδο της Ιστορίας. Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται από περισσότερες από είκοσι χώρες και πολλούς ιστορικούς αλλά αμφισβητείται έντονα από την Τουρκία.

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα αναλάβει την πρωτοβουλία για αυτό το θέμα, όπως ενημέρωσε χθες, Παρασκευή 23 Απριλίου, τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την απόφασή του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share