Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Ερντογάν

Συνάντηση τον Ιούνιο για τους δύο άνδρες

23 Απριλίου 2021 21:59
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Ερντογάν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μετέφερε στον Ερντογάν «το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτήν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Ωστόσο πολύ σύντομα αναμένεται να δούμε και συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ερντογάν.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Ερντογάν

Τζο Μπάιντεν: Η κουβέντα με τον Ερντογάν και η Γενοκτονία των Αρμενίων

Ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει την 24η Απριλίου, όταν οργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων, σύμφωνα με δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επισημαίνοντας όμως πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ακόμη.

Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα, ευρεία σύσκεψη του Τούρκου προέδρου με στενούς του συνεργάτες, με μοναδικό θέμα την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κίνηση αυτή θα γίνει με κάθε επισημότητα το Σάββατο 24 Απριλίου, που σε όλον τον κόσμο θα τιμηθεί η θλιβερή επέτειος. «Θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε την αλήθεια ενάντια στο λεγόμενο ψέμα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, και εκείνους που υποστηρίζουν αυτή τη συκοφαντία με πολιτικούς υπολογισμούς», σχολίασε ο Ερντογάν που -ακολουθώντας την πάγια τουρκική θέση- δεν αναγνωρίζει τα γεγονότα του 1915-1923 ως οργανωμένη γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Τουρκία αποδέχεται πως πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Οθωμανικές δυνάμεις την περίοδο εκείνη, ωστόσο αμφισβητεί τις εκτιμήσεις ιστορικών για τον αριθμό των θυμάτων, ενώ διατείνεται πως δεν επρόκειτο για συστηματική, ενορχηστρωμένη εξολόθρευση του πληθυσμού εξαιτίας της εθνικής του ταυτότητας που θα συνιστούσε γενοκτονία.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share