Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος για όλες τις κατηγορίες ο αστυνομικός που τον σκότωσε

Πέρασαν πάνω από 10 ώρες οι ένορκοι για να αποφασίσουν

21 Απριλίου 2021 00:27
Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος για όλες τις κατηγορίες ο αστυνομικός που τον σκότωσε
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, με τον Ντέρεκ Σόβιν, τον αστυνομικό που τον σκότωσε, να κρίνεται απόλυτα δίκαια ως ένοχος για όλες τις κατηγορίες από τους ενόρκους.

Στο άκουσμα της ετυμηγορίας, έξαλλοι πανηγυρισμοί ξέσπασαν έξω από το δικαστικό Μέγαρο στην Μινεάπολη, με συγκεντρωμένους να κορνάρουν και να αγκαλιάζονται φανερά ανακουφισμένοι, με μια μεγάλη αποζημίωση να έχει δοθεί παράλληλα στην οικογένεια του Φλόιντ.

Τζορτζ Φλόιντ: Ο λόγος της απόφασης των ενόρκων για τον ένοχο αστυνομικό

Το Σώμα των ενόρκων, που αποτελείτο από πέντε άνδρες και επτά γυναίκες, συσκέφθηκαν για τέσσερις ώρες την Δευτέρα και συνέχισαν την διαδικασία το πρωί της Τρίτης (σ.σ. τοπική ώρα), περνώντας συνολικά πάνω από δέκα ώρες για να αποφασίσουν.

Αυτό, σύμφωνα με ειδικούς, «έλεγε» πολλά εξαρχής. Σε μια τόσο σημαντική δίκη, με τα «μάτια» της τοπικής κοινωνίας και ολόκληρου του κόσμου πάνω τους, οι δέκα ώρες θεωρούνται ένα εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα για μια τέτοια απόφαση: Και τελικά οι ειδικοί που το υποστήριζαν αυτό δικαιώθηκαν εκ του αποτελέσματος.

Καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της διαδικασίας, είχαν απομονωθεί, ενώ ο Ντέρεκ Σόβιν είχε δηλώσει αθώος και για τις τρεις κατηγορίες. Λίγο νωρίτερα ο κατηγορούμενος έφτασε στο δικαστήριο συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του.

Τζορτζ Φλόιντ: Νέο σοκαριστικό βίντεο από τη δολοφονία του - Οι στιγμές πριν από το τέλος του

Ένα νέο βίντεο με τα δραματικά τελευταία λεπτά της ζωής του Τζορτζ Φλόιντ που προβλήθηκε στη δίκη του αστυνομικού που κατηγορείται για τον θάνατό του, συγκλονίζει την παγκόσμια κοινή γνώμη. Εξίσου συνταρακτικά κι όσα καταθέτουν οι αυτόπτες.

Στο νέο βίντεο που έρχεται στη δημοσιότητα ο Τζορτζ Φλόιντ ουρλιάζει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει ενώ ο κατηγορούμενος Ντέρεκ Σόβιν έχει τυλίξει τα χέρια του γύρω από τον λαιμό του πιέζοντάς τον να μπει στο περιπολικό.

Ο Φλόιντ αντιστέκεται να μην μπει στο περιπολικό εκλιπαρώντας "δεν μπορώ να αναπνεύσω, σας παρακαλώ" ακούγεται να επαναλαμβάνει. Μετά οι αστυνομικοί τον ρίχνουν στο έδαφος με τον Σόβιν να γονατίζει στον λαιμό του και εκείνον να συνεχίζει να λέει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει και να φωνάζει τη μητέρα του.

"Δεν μπορώ να αναπνεύσω. Μαμά σ' αγαπώ..." ακούγεται σε κάποιο σημείο να λέει και μετά να εκλιπαρεί και πάλι "σας παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω".

Επίσης, υπάρχουν και άλλα βίντεο από άλλες οπτικές γωνίες που καταγράφουν το περιστατικό. Αυτόπτες μάρτυρες καταθέτουν στη δίκη του Σόβιν, καθώς παρακολούθησαν τον ίδιο και τους άλλους αστυνομικούς να συγκρατούν στο έδαφος τον Φλόιντ και ο κατηγορούμενος πρώην αστυνομικός να πιέζει με το γόνατό του τον άνδρα ώσπου εκείνος έχασε τη ζωή του.

"Αυτήν τη στιγμή που φαίνομαι στην κάμερα, είναι που κάλεσα τη μητέρα μου να μην κατέβει κάτω" είπε ένας νεαρός που ήταν παρών και περιέγραψε τη σκηνή που κατέγραψε με την κάμερά του.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share