Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer στην Ευρώπη

Τι ανακοίνωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά

19 Απριλίου 2021 16:05
Επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer στην Ευρώπη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Άλλα 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNtech για τον κορωνοϊό θα παραδοθούν στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το 2021, όπως ανακοίνωσε τόσο η εταιρεία όσο και ο επικεφαλής της, Άλμπερτ Μπουρλά.

Η ανακοίνωση, όπως αναφέρεται, είναι αποτέλεσμα της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ασκήσει την επιλογή της να αγοράσει επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη στις 17 Φεβρουαρίου 2021. Με αυτόν τον τρόπο, ο συνολικός αριθμός δόσεων που θα παραδοθούν στην ΕΕ ανέρχονται στα 600 εκατομμύρια.

«Τηρούμε την δέσμευση να κινηθούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με ασφάλεια για να παρέχουμε το εμβόλιο σε περισσότερους πολίτες την Ευρώπη την ώρα που ο κορωνοϊός σαρώνει την ήπειρο. Οι επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις θα βοηθήσουν στη επιτάχυνση των εκστρατειών εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ. Σκοπεύουμε τώρα να παραδώσουμε συνολικά 600 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ φέτος, που θα καλύψουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού της» συμπλήρωσε. Ξεκινούν οι αιτήσεις για τον εμβολιασμό των ευπαθών Β ομάδων

Σενάρια για τρίτη δόση με το εμβόλιο της Pfizer

Εμβόλιο Pfizer: Το ενδεχόμενο να εμβολιάζονται οι πολίτες και με μια τρίτη δόση εντός 12 μηνών από την δεύτερη δόση δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Αλμπέρ Μπουρλά μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο CNBC. Οι δηλώσεις του, που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη, έγιναν την 1η Απριλίου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της αμερικανικής πολυεθνικήςCVS Health

Ο ίδιος πρόσθεσε πως κατά πάσα πιθανότητα ο εμβολιασμός κατά του νέου covid θα πρέπει να είναι ετήσιος. Ωστόσο δείτε και νέα καταγγελία 49χρονης γυναίκας που έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca: «Μεταμορφώθηκα σε εξωγήινο τέρας».

Γιατί θα χρειαστεί και τρίτη δόση με το εμβόλιο της Pfizer

Οι δηλώσεις του κ. Μπουρλά

«Ένα σενάριο είναι η πιθανότητα μιας τρίτη δόσης, κάπου μεταξύ έξι και 12 μηνών μετά την δεύτερη και στη συνέχεια ετήσιος επανεμβολιασμός, αλλά όλα αυτά πρέπει να επιβεβαιωθούν. Και πάλι, οι μεταλλάξεις θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο».

Ήδη πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της Johnson & Johnson, Άλεξ Γκόρσκι είχε δηλώσει στο CNBC τον Φεβρουάριο ότι οι άνθρωποι ενδέχεται να χρειαστεί να εμβολιάζονται κατά της covid-19 ετησίως, όπως συμβαίνει και με την γρίπη. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη πόσο διαρκεί η προστασία από τον ιό όταν κάποιος έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Η Pfizer δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το εμβόλιό ήταν περισσότερο από 91% αποτελεσματικό στην προστασία από τον κορωνοϊό και περισσότερο από 95% αποτελεσματικό κατά της πιθανότητας σοβαρής νόσησης έως και έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Το εμβόλιο της Moderna, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία παρόμοια με την Pfizer, αποδείχθηκε επίσης ότι ήταν πολύ αποτελεσματική για έξι μήνες.

Τα δεδομένα της Pfizer βασίστηκαν σε περισσότερους από 12.000 εμβολιασμένους Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι χρειάζονται ακόμη περισσότερα δεδομένα για να καθοριστεί εάν η προστασία διαρκεί μετά από έξι μήνες.

Τον Φεβρουάριο, οι Pfizer και BioNTech δήλωσαν ότι δοκιμάζουν μια τρίτη δόση του εμβολίου για να κατανοήσουν καλύτερα την ανοσολογική απόκριση έναντι νέων παραλλαγών του ιού. Στα τέλη του περασμένου μήνα, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας άρχισαν να δοκιμάζουν ένα νέο εμβόλιο Covid από τη Moderna σχεδιασμένο να προστατεύει από την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share