Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Οριστικό: Αποφασίζεται άμεσα το αν θα εμβολιαστούμε με Johnson & Johnson

Ποια τα δεδομένα αυτή τη στιγμή και ποια η θέση της Ελλάδας;

16 Απριλίου 2021 20:11
Οριστικό: Αποφασίζεται άμεσα το αν θα εμβολιαστούμε με Johnson & Johnson
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού έχει ανασταλεί προς το παρόν στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά σύντομα θα αποφασιστεί το αν θα προχωρήσουμε στο συγκεκριμένο εμβολιασμό.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανέφερε σήμερα (16/4) ότι θα ανακοινώσει την Τρίτη (20/4) τις συστάσεις του για το εμβόλιο Janssen, της εταιρείας Johnson & Johnson, για την Covid-19. Η χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει ανασταλεί, λόγω της εμφάνισης σπάνιων θρομβοεμβολών σε εμβολιασθέντες.

Ο ΕΜΑ, που εδρεύει στο Άμστερνταμ, υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ότι στις 20 Απριλίου, στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) θα παραχωρήσει διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου στην οποία θα αναφερθεί στα συμπεράσματά του όσον αφορά την ασφάλεια του εμβολίου.

Pαρά το γεγονός ότι την Τετάρτη, 14 Απριλίου, έφτασαν στη χώρα μας 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson και είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει η χορήγησή του τη Δευτέρα, 19 Απριλίου, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι η Ελλάδα θα ξεκινήσει τους εμβολιασμούς με Johnson & Johnson όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) κάνει σύσταση για το αν πρέπει ή όχι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνεχίσουν τη χορήγηση του εμβολίου μετά και τα περιστατικά θρομβώσεων στις ΗΠΑ.

«Προχωρούμε με κύριο μέλημα την ασφάλεια των συμπολιτών. Και παραμένουμε πιστοί στις ευρωπαϊκές Αρχές, τον ΕΜΑ και συμβουλευόμενοι την εθνική εμβολιαστική αρχή. Ετσι ξεκινήσαμε και έτσι θα την ολοκληρώσουμε την διαδικασία», ανέφερε ο κ. Κικίλιας και συνέχισε: «Συστήνω οι δηλώσεις για τα εμβόλια να γίνονται με επιστημονικά δεδομένα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ωφέλεια των εμβολίων».

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Η θέση της Ελλάδας

Στην πορεία του προγράμματος «Ελευθερία» και το σχέδιο της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των εμβολιασμών αναφέρθηκε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο Mega.

Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής του προγράμματος «Ελευθερία» τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με το άνοιγμα του εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων Β είναι παρόμοια με εκείνα που αντιμετωπίστηκαν και στην ομάδα Α. «Όλες οι περιπτώσεις που ψάξαμε έδειξαν ότι υπήρχε παλαιότερη συνταγογράφηση, δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι υπήρχε ανάλογο ιστορικό και δεν ευθυνόταν σε λάθος του συστήματος.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις με το εμβόλιο της J&J, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως δεν θα γίνει κανένας εμβολιασμός από Δευτέρα με τα συγκεκριμένα εμβόλια, παρόλο που παρελήφθησαν πάνω από 30.000 δόσεις. «Δεν θα γίνουν τα συγκεκριμένα εμβόλια μέχρι να έχουμε νεότερη ενημέρωση από τον EMA» συμπλήρωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τονίζοντας ότι δεν είχε προγραμματιστεί κάποιο ραντεβού για τα συγκεκριμένα εμβόλια.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share