Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

«Σεισμός» από τη Δανία: Απέσυρε οριστικά το εμβόλιο της AstraZeneca

Αυτοί ήταν οι λόγοι που προχώρησε στην απόφαση

14 Απριλίου 2021 17:32
«Σεισμός» από τη Δανία: Απέσυρε οριστικά το εμβόλιο της AstraZeneca
Από Ραφαήλ Αλαγάς

«Σεισμό» φέρνει παγκοσμίως η Δανία, η οποία απέσυρε οριστικά το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό, αφαιρώντας το από το εμβολιαστικό της πρόγραμμα, τη στιγμή που έρχονται ουκ ολίγα εμβόλια στην Ευρώπη από τον Pfizer.

Η επικεφαλής του Οργανισμού Φαρμάκων της Δανίας, Τάνια Έρικσεν, είπε στη συνέντευξη Τύπου που έγινε την Τετάρτη, 14 Απριλίου, πως «πράγματι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό αλλά η επιτροπή θεώρησε καλύτερο να σταματήσουμε τη χρήση του. «Δεν διαφωνούμε με τον ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) ότι τα οφέλη υπερτερούν των παρενεργειών».

Κορωνοϊός: Ο λόγος της απόσυρσης του εμβολίου της AstraZeneca από τη Δανία

Μεταξύ των λόγων της απόσυρσης του συγκεκριμένου εμβολίου είναι οι σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων, με τις υγειονομικές αρχές της Δανίας να εντοπίζουν άλλα δύο τέτοια περιστατικά, με το ένα να οδηγεί σε θάνατο του ασθενούς.

Οι 149.000 Δανοί πολίτες που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δεύτερη δόση με σκεύασμα άλλης εταιρείας, όπως είπε η Τάνια Έρικσεν, σύμφωνα με το Euronews. Η απόφαση των αρχών σημαίνει πρακτικά καθυστέρηση τριών εβδομάδων στον εμβολιασμό των πολιτών καθώς τώρα επρόκειτο να ξεκινήσουν τα ραντεβού για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Αυτό όμως δεν θα συμβεί, καθώς αποσύρονται όλα τα εμβόλια AstraZeneca.

Η Τάνια Έρικσεν αιτιολόγησε την απόφαση των αρχών λέγοντας πως «είναι πλέον πιθανή η συσχέτιση των θρομβώσεων με το εμβόλιο της AstraZeneca. Εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό έναντι της νόσου όμως είναι θέμα διαφορετικής οπτικής κάθε οργανισμού».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share