Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ψυχρολουσία στη Μεσόγειο: Ισχύει στο ακέραιο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για AOZ - Ποια η θέση της Ελλάδος;

Ραγδαίες εξελίξεις στη Μεσόγειο!

13 Απριλίου 2021 11:42
Ψυχρολουσία στη Μεσόγειο: Ισχύει στο ακέραιο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για AOZ - Ποια η θέση της Ελλάδος;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Καμία μεταβολή στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο περί καθορισμού των θαλασσίων ζωνών συμφώνησαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι Λίβυος πρωθυπουργός Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά στη σημερινή συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Η Τουρκία και η Λιβύη αποφάσισαν να διατηρήσουν τις αμοιβαίες δεσμεύσεις τους αναφορικά με τις προβλέψεις και τις διατάξεις του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους, όπως κατέστη σαφές από τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το πέρας των συνομιλιών τους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο σύμφωνο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019, μετά από συνάντηση που είχε με τον Λίβυο πρωθυπουργό.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν έδινε απάντηση στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ο οποίος ζήτησε από την Βεγγάζη όπου βρέθηκε πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των τουρκικών.

Με την ευκαιρία δείτε κι αυτό: Απίθανη πρόκληση του Ερντογάν! «Η Ελλάδα αποδέχεται το καθεστώς που έχουμε επιβάλει στη Μεσόγειο»!

Ψυχρολουσία στη Μεσόγειο

Πιο ειδικά ο Τούρκος Πρόεδρος, δήλωσε πως η Άγκυρα θα διατηρήσει το ρόλο της στη Λιβύη, παρά τις προσπάθειες για σταθεροποίηση και τις εκκλήσεις από την ΕΕ να απέχουν τρίτα μέρη από παρεμβάσεις στη χώρα.

Μάλιστα, σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Αμπντουλάχ Χαμίντ Ντμπέιμπα, o Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε πως η χώρα του θα συνεχίσει τη στρατιωτική της υποστήριξη στη Λιβύη.

Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας επισκεπτόμενος την Βεγγάζη και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Χασάν Κατράνι, αφού ζήτησε την ανάγκη απομάκρυνσης όλων των ξένων δυνάμεων από την Λιβύη τόνισε τη σημασία της επανάληψης των συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο μερών.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που Νίκος Δένδιας βρισκόταν στην Λιβύη ο νέος πρωθυπουργός της Λιβύης, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη όπου είχε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο για να συμφωνήσει ένα κολοσσιαίο πακέτο ενεργειακών συμφωνιών που μετατρέπουν την Τουρκία σε κυρίαρχη ενεργειακή δύναμη στην Κυρηναϊκή.

Μάλιστα ο Λίβυος πρωθυπουργός, μετά την υπογραφή 5 νέων συμφωνιών με την τουρκική ηγεσία δήλωσε ευτυχής που βρίσκεται στην Τουρκία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το ρόλο της χώρας στην σταθεροποίηση της κατάστασης τονίζοντ5ας παράλληλα εμφατικά ότι «θέλουμε οι σχέσεις μας με τους Τούρκους αδερφούς μας είναι μοντέλο διακρατικών σχέσεων», συμπληρώνοντας πως η Τουρκία θα είναι παρούσα στην ανοικοδόμηση της χώρας του.

Παράλληλα ο Λίβυος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η χώρα του αποφάσισε να αναπτύξει στενή συνεργασία με την Τουρκία, ιδίως στους τομείς έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη: Τα μηνύματα που εστάλησαν στην Τουρκία

Η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην ανατολική Λιβύη, η οποία έλαβε χώρα λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη, αποσκοπούσε στην εμπέδωση των μηνυμάτων όσον αφορά στο παράνομο και ανυπόστατο "τουρκο-λιβυκό μνημόνιο" και στην αποφυγή, σε πρώτη φάση οποιασδήποτε πρωτοβουλίας που θα δυσχέρανε τις σχέσεις της Λιβύης τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την εμπέδωση της ελληνικής παρουσίας με την ίδρυση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη, και την συνεισφορά στη χώρα για την ανοικοδόμηση της Λιβύης, τονίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, σε απολογισμό τους για την παρουσία του κ. Δένδια στην αραβική χώρα.

Η ανταπόκριση των Λιβυκών αρχών και στα τρία μηνύματα ήταν ιδιαίτερα θετική, σημειώνουν.

Τόσο κατά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για την Ανατολική Λιβύη κ. Qatrani, όσο και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Saleh, τονίστηκε από Λιβυκής πλευράς ότι η θέση τους αναφορικά με το παράνομο και ανυπόστατο "τουρκο-λιβυκό μνημόνιο" είναι σαφής και παραμένει σταθερή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να επικυρωθεί από την Βουλή και αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη απόφαση Λιβυκού δικαστηρίου που το έκρινε άκυρο. Υπογράμμισε επίσης ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι μεταβατική και ότι βασικός της στόχος θα πρέπει να είναι η διοργάνωση των εκλογών του προσεχούς Δεκεμβρίου, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι είναι προσωρινή.

 Ισχύει στο ακέραιο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για AOZ

Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι ορισμένες τρίτες χώρες, των οποίων η επιρροή θα μειωθεί εφόσον εκφρασθούν ελεύθερα οι πολίτες, δεν επιθυμούν την διεξαγωγή των εκλογών και καταβάλλουν σχετικές προσπάθειες.

Αμφότεροι οι συνομιλητές του υπουργού Εξωτερικών συμφώνησαν ότι βασικό ζήτημα για την ομαλή οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών είναι η πλήρης αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το έδαφος, θέση που ασπάζεται βεβαίως και η χώρα μας.

Ιδιαίτερα θετική ήταν η ανταπόκριση του συνόλου των Λίβυων αξιωματούχων στην αναγγελία της ίδρυσης Γενικού Προξενείου στην Βεγγάζη, συμπεριλαμβανομένου του Δημάρχου της πόλης κ. Bujwari.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη χώρα που θα λειτουργήσει εκ νέου προξενική αρχή στην Βεγγάζη. Ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε με θερμά λόγια για τη χώρα μας λέγοντας χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ότι "δεν θα ξεχάσουμε την στάση της Ελλάδας υπέρ ημών".

Σημειώνεται ότι ο κ. Δένδιας παρέστη και σε σύντομη τελετή στο Ευρωπαϊκό σχολείο της Ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης, όπου συναντήθηκε με μέλη της κοινότητας. Στη συνάντηση παρών ήταν επίσης και ο Δήμαρχος της Βεγγάζης. Συγκρατείται η εκτίμηση της κοινότητας προς την Ελλάδα, η οποία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εξωτερικών ήρθε για να μείνει.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε, στο σύνολο των επαφών του, στην πρόθεση της Ελλάδας να συνεισφέρει τόσο στην ομαλή διοργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών, όσο και στην ανοικοδόμηση της χώρας, τονίζοντας την μακρά παρουσία και εμπειρία ελληνικών εταιριών στη Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό ανήγγειλε ότι ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία κ. Φραγκογιάννης θα επισκεφθεί την Λιβύη προσεχώς.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών συζήτησε τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης - έγινε ειδική μνεία σε προοπτική συνεργασία μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Βεγγάζης, καθώς και στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής διπλωματίας, μέσω προσεχούς συνάντησης της Επιτροπής Φιλίας των δύο Κοινοβουλίων.

Εν κατακλείδι, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, ήταν μια ακόμα ευκαιρία σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, με γνώμονα την εμπέδωση της διμερούς συνεργασίας και προβολής των δικαίων θέσεων της Ελλάδας.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share