Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σε "εμπόλεμη" κατάσταση Ιταλία - Τουρκία: Ο "δικτάτορας" Ερντογάν και ο "ανίκανος" Ντράγκι

Απάντηση Ερντογάν σε Ντράγκι

12 Απριλίου 2021 13:52
Σε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σε αναταραχή βρίσκονται οι σχέσεις Ιταλίας - Τουρκίας τις τελευταίες μέρες. Ως έμμεση, πλην σαφής, απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αποκάλεσε τον Ερντογάν «δικτάτορα», εξελήφθη η τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου σε ομιλία του την Κυριακή, με τις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ρώμης να έχουν εισέλθει σε τροχιά έντασης, με αφορμή την υπόθεση «Sofagate».

«Η εχθρότητα ενάντια στο Ισλάμ έχει μετατραπεί σε όργανο των πολιτικών της Δύσης για να καλύψουν την αποτυχία και την ανικανότητά τους. Οι πολιτικοί που αποτυγχάνουν στην εξωτερική πολιτική, στριμώχνονται στο εσωτερικό και τον προσωπικό τους ανταγωνισμό, τον βάζουν μπροστά από το καθήκον τους, κρύβουν την ικανότητά τους, επιτιθέμενοι προσωπικά σε εμένα αλλά κι εναντίον των Μουσουλμάνων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, «φωτογραφίζοντας» με σαφήνεια τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Την ίδια ώρα, ακόμη ένα δείγμα για τα «σύννεφα» που έχει συσσωρευτεί πάνω από Ρώμη και Άγκυρα, αποτέλεσε και το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica», κατά το οποίο η Τουρκία αποφάσισε να «παγώσει» την αγορά δέκα ελικοπτέρων από την Ιταλία.

Σε 'εμπόλεμη' κατάσταση Ιταλία - Τουρκία

Την ίδια ώρα, σε ένα «παράλληλο» μέτωπο το οποίο έχει επίσης ιταλοτουρκικό – αλλά και ελληνικό – ενδιαφέρον, ο πρωθυπουργός της Λιβύης, Αμντουλάχ Χαμίντ Ντμπέιμα, επισκέπτεται σήμερα στις 4 το απόγευμα το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, συνοδεία 14 υπουργών του και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Η επίσκεψή του θα διαρκέσει δύο ημέρες και θα υπογραφούν πολλές συμφωνίες συνεργασίας σε όλους τους τομείς, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων θα βρεθεί και το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να συνεργαστεί με κάθε τρόπο με τη Λιβύη και να δείξει ότι έχει στενές σχέσεις μαζί της, τη στιγμή έντονη δραστηριότητα υπάρχει και από την ελληνική πλευρά.

Με την ευκαιρία δείτε κι αυτό: Παίζει με την φλόγα η Τουρκία: Τι γυρεύει ο Ερντογάν στη διαμάχη Ρωσίας - Ουκρανίας;

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκο Μητσοτάκη στη Λιβύη, στη χώρα της βόρειας Αφρικής θα βρεθεί σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου αναμένεται να συναντηθεί διαδοχικά με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι (Atiya Abdul Hafeez Al Qatrani), τον δήμαρχο της Βεγγάζης Σακρ Μπουζουάρι (Saqr Bujwari) και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (Aguila Saleh Issa).

Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές εξελίξεις, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, θα εξεταστούν ζητήματα που αφορούν την προσεχή έναρξη λειτουργίας του Γενικού Προξενείου Βεγγάζης.

Σφοδρή επίθεση Ντράγκι σε Ερντογάν: Με τους δικτάτορες να είμαστε ξεκάθαροι

«Πυρά» κατά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αφού τον κατηγόρησε ότι «ταπείνωσε» την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, επεσήμανε χαρακτηριστικά πως είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τους «δικτάτορες».

«Δεν συμφωνώ σε καμία περίπτωση με τη συμπεριφορά του Ερντογάν προς την κ. φον ντερ Λάιεν… Νομίζω ότι δεν ήταν κατάλληλη αυτή η συμπεριφορά και λυπάμαι πολύ για την ταπείνωση που έπρεπε να υποστεί», τόνισε.

«Με αυτούς, ας τους ονομάσουμε όπως ακριβώς είναι: δικτάτορες, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς όταν εκφράζουμε διαφορετικές απόψεις», επεσήμανε.

Σε 'εμπόλεμη' κατάσταση Ιταλία - Τουρκία

Υπενθυμίζεται πως το βίντεο με την πρόεδρο της Κομισιόν να στέκεται όρθια μπροστά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς δεν είχε προβλεφθεί θέση για εκείνη στην αίθουσα συσκέψεων στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, έκανε τον γύρο του κόσμου.

Από την πλευρά της η Άγκυρα, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε πως οι υπεύθυνοι του πρωτοκόλλου της Ε.Ε. είχαν ζητήσει το συγκεκριμένο πρωτόκολλο και η Τουρκία εφάρμοσε όλες τις υποδείξεις και τα αιτήματα των Ευρωπαίων.

«Δεν θα θέλαμε να αναφερθούμε στο ζήτημα του πρωτοκόλλου, όμως υπάρχουν άδικες κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας. Αναφέρονται στην αξία που δίνουμε στη γυναίκα και το πάνε και σε άλλα ζητήματα. Η Τουρκία είναι ένα κράτος με βαθιές ρίζες και δεν πραγματοποιείται επίσκεψη για πρώτη φορά. Η υποδοχή στην Τουρκία γίνεται πάντα στα πλαίσια του διεθνούς πρωτοκόλλου και της τουρκικής φιλοξενίας. Σε κάθε επίσκεψη δική μας ή των ξένων, προηγείται συνάντηση των υπευθύνων του πρωτοκόλλου και γίνονται συνομιλίες για το ζήτημα της ταξιθεσίας. Στη συγκεκριμένη συνάντηση που έγινε με τον πρόεδρο μας, στο πρωτόκολλο, ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα της ευρωπαϊκής πλευράς. Δηλαδή κανονίστηκε η συγκεκριμένη μορφή ταξιθεσίας σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ε.Ε. Τελεία!», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share